ГЕРБ и БСП си мериха заслугите за Дунав мост 2

Нели Чолашка 30 май 2013 в 10:15 2382 2

Парламентът. Снимка: БГНЕС
Парламентът. Снимка: БГНЕС

Гласуването на споразумение между България и Румъния за съвместна структура-оператор на Дунав мост 2 в парламента стана повод ГЕРБ и БСП да си премерят заслугите за построяване то на моста.

„Въпреки всички упреци към управлението на Бойко Борисов, нека си припомни фактите – когато ние поехме министерството имаше изключително тежки проблеми, част от тях оскъпяване на проекта за Дунав мост.

Имаше голям риск, да бъдат изгубени около 100 млн. лв. по ИСПА. Европейската комисия прие аргументите на България и Румъния да се удължи срока с две години. Така усилията на Бойко Борисов помогна да не се изгубят тези 100 млн. лв.”, обяви  бившият транспортен министър Ивайло Московски, който вече е депутат от ГЕРБ. 

Дунав мост 2 е плод на усилията на много правителства, а не само на ГЕРБ, отговори му Филип Попов от БСП.

"Можеше да се печели от таксите на Дунав мост, ако предишното правителство се беше погрижило за останалата инфраструктура", контрира и Петър Мутафчиев от левицата, който беше министър при Тройната коалиция.

Той атакува Московски с още доводи: „Никога не казахте, че правителството на Станишев е осигурило 137 милиона за втория етап до „Надежда”. Не казахте, че някой преди вас е направил нещо.

За Дунав мост не казахте, че проектът почти беше готов, че почти беше завършен, че се изгради завод за частите, всичко ви беше подготвено и парите осигурени.

Не можахте да направите инфраструктура, така че тя да бъде ефективна и мостът да бъде транспортен възел. Ще подкрепим тази ратификация, защото мостът трябва да започне”.

В крайна сметка депутатите ратифицираха споразумението между България и Румъния.

"Да ни е честит мостът", каза в заключение председателят на парламента Михаил Миков.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!