ГЕРБ били против орязването на парите на малките партии

Елица Мартинова 01 юли 2013 в 15:06 2237 7

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

„Отнемането на субсидиите на малките партии запазва статуквото на онези партии, които са в 42-орто Народно събрание. Това е недемократично и ярко контрастира с принципа на политическия плурализъм“. Това заяви на пресконференция в понеделник председателят на 41-вото НС Цецка Цачева.

Думите й са коментар по намеренията на парламента да отнеме субсидиите за партиите, останали извън Народното събрание след изборите на 12 май.

Според бившите управляващи тази стъпка цели да задуши опозицията и показва страх от конкуренция на изборите.

По думите на Цачева начинът, по който в момента се финансират партиите, преодолява задкулисието и „субсидирането под масата“.

От ГЕРБ ще предложат парите за по-малките формации да останат. Цачева обаче подчерта, че бившите управляващи осъзнават тежката финансова обстановка. По тази причина от партията ще предложи нов механизъм и размер на субсидиите за парламентарно представените формации, което ще се отрази и на малките партии.

Цачева отново потвърди позицията на ГЕРБ, че ще бойкотират заседанията на НС до разглеждане на промени в Изборния кодекс.

"Не приемаме златния глас на г-н Сидеров, овеществен вероятно от златна акция. Смятме, че всякакъв лимит на доверие към кабинета е изчерпан, поради което не виждаме смисъл от работа в него“, каза Цачева. Тя все пак подчерта, че обстановката е динамична и допуска, че може да се появи допълнителна причина, заради която ГЕРБ да се върнат в пленарна зала.

„Няма как да участваме в работата на този парламент, при положение, че настоящият кабинет се характеризира с три думи – грешка, катарзис, извинение. Това е парламент, който има желание да приема само закони, които обслужват само партийните интереси. Или казано накратко – Сидеров Forever“, каза Цачева.

Промени в Изборния кодекс 

В петък следобед парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание предложения за промени в Изборния кодекс. Днес обаче стана ясно, че председателят на НС Михаил Миков е върнал законопроекта с мотив, че „не може да идентифицира вносителите“.

Според Цачева става въпрос за козметични препоръки. Тя бе категорична, че Миков не е имал реално основания да отхвърли измененията.

„Разглеждаме връщането в шеговит план – ще преодолеем указанията, ще номерираме страниците“, коментира Цачева.

Проблеми в здравеопазването 

Бившият здравен министър Атанасова не пропусна възможността да задълбочи задочната конфронтация с наследника си Таня Андреева. По думите на Атанасова настоящият здравен министър се е заела да разчиства партийни сметки и набляга единствено на реваншизъм, без да се съобразява с проблемите на здравеопазването.

„Видно е за всички, че с всеки ден нейният престой в МЗ и нарастващата й некомпетентност са пагубни за системата. Тя се е посветила на това да разчиства сметки и да уволнява доказали се управители и директори на лечебни заведения, които печелят проекти, поддържат добре финансово стабилни болници и въвеждат иновации“, коментира Атанасова. Тя предупреди, че кабинетът „Орешраски“ няма реална стратегия и спешни мерки в здравния сектор.

Неадекватни социални мерки 

За да коментира социалните мерки, които кабинетът взе миналата седмица, на брифинга присъстваше и Светлана Ангелова.

Тя бе категорична, че предприетите от кабинета стъпки са крайно неадекватни. По думите й в състояние на финансова и политическа криза приоритет на управляващите би трябвало да е бизнес климатът.

„Свидетели сме на пакет от социални мерки, с които се внушава, че са жизнено важни и заради тях кабинетът „Орешарски“ трябва да остане. Това са кухи думи и кухи решения, които няма по никакъв начин да подобрят начина на живот. Откъде ще дойдат парите за мерките, които касаят не масовата част от българите, а една малка част от хората в неравностойно положение“, попита риторично Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови