ЕС ще се намеси, ако България тормози ЧЕЗ

26 април 2013 в 19:04 2929 28

Херман ван Ромпой, Снимка: Reuters
Херман ван Ромпой, Снимка: Reuters

Брюксел следи внимателно развитието на проблема с ЧЕЗ в България и ако държавата наруши европейските правила в действията си спрямо компанията, Евросъюзът е готов да се намеси, за да защити правата на чешкия инвеститор.

Това заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой вчера на разговор с президента на Чехия Милош Земан, съобщиха чешките медии.

Европейският съюз ще предприеме мерки, ако предизборната битка в България застраши позициите на чешката енергийна компания, обяви Ромпой.

Държавният глава на Чехия е повдигнал въпроса по време на визитата на Ван Ромпой в Прага, тъй като според чешкия президент проблемът с ЧЕЗ в България е политизиран.

"Бихме искали ЕС да изпълни ролята си на върховен пазител на европейските закони", коментираха от чешкото президентство. Оттам посочиха, че чешката страна не е поискала някакви конкретни стъпки от ЕС. "Искаме ЕС да знае за проблема, което е факт, и да бъде готов за действия в случай, че въпросът видимо излезе извън създадените правила за инвестиции в съюза".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!