Всички глоби на ЧЕЗ са отменени

Милен Енчев 16 април 2013 в 12:06 6383 12

Открито заседание на ДКЕВР. Снимка: Сергей Антонов
Открито заседание на ДКЕВР. Снимка: Сергей Антонов

Всички глоби за ЧЕЗ, наложени от енергийния регулатор ДКЕВР, до момента са паднали в съда или се обжалват все още. 

Това обяви шефът на "ЧЕЗ България“ Петер Докладал на днешното заседание на регулатора във връзка с процедурата по отнемане на лицензите на "ЧЕЗ Елекро" и "ЧЕЗ Разпределение". По думите на Докладал практиката да се аутсорсват дейности към свързани фирми, която ЧЕЗ прилага, е международно призната и с нея се осъществяват и „икономии от мащаба“.

Според Кремена Стоянова от дружеството сметките на ЧЕЗ показват, че ако двете дружества сами са осъществявали дейностите си, разходите им щяха да са по-големи. Конкретно за "ЧЕЗ Електро" по-голямата част от разходите отиват при свързаната "ЧЕЗ България". За миналата година от общо 25 млн. разходи по снабдяване с електроенергия на фирмата, 15,6 млн. са отишли за изнесени услуги към "ЧЕЗ България". От около 170 милиона лева разходи на "ЧЕЗ Разпределение" пък близо 40 милиона лева са отишли към "ЧЕЗ България".

Стефан Апостолов от "ЧЕЗ Разпределение" окачестви нарушенията в дружествата като малобройни и малозначителни. Отнемането на лицензите им би било крайна мярка, несъразмерна на нарушенията и би било в пълен разрез с административния процес в България, заяви той.

От дружеството призоваха председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова да прекрати процедурата по отнемане лиценза.

След срещата с ЧЕЗ Харитонова заяви, че по процедурата за отнемане на лиценза ще иска мнението и на другите заинтересовани държавни институции - МВР, Министерството на отбраната, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, областни управители.

Председателят на ДКЕВР не успя да отговори на въпроса защо, след като са констатирани едни и същи нарушения и в трите ЕРП-та само срещу ЧЕЗ е започнала въпросната процедура. Тя бе поискана от прокуратурата по идея на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Въпреки това на многократно зададения въпрос дали прокуратурата действа тенденциозно спрямо това дружество, Харитонова отвърна, че няма тенденциозност в процедурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика