Фидосова: Докладът е признание, че вървим на прав път

Елица Мартинова 18 юли 2012 в 17:13 2482 2

Искра Фидосова, Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова, Снимка: БГНЕС

„За нас този доклад на ЕК е признание, че България е на прав път. Срокът от година и половина е достатъчно време, в което да довършим реформите, които сме започнали в този 5-годишен период“, заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Искра Фидосова.

„Висока и положителна е оценката в доклада за приемането на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество. Дава се и изключителен приоритет на силната воля на българското правителство“, не пропусна да се похвали тя.

Фидосова изтъкна още, че Европейската комисия е дала одобрението си за правилата за избор на членове на ВСС, както и за Закона за съдебната власт.

Докладът е по-скоро положителен и според премиера Бойко Борисов:

„Докладът е резултат от добрата съвместна работа на българските институции с Европейската комисия. Правителството има политическата воля да изпълни препоръките, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност“, са думите на Борисов, оповестени от пресцентъра на правителството.

„Докладът е убийствен за периода от управлението на Станишев“, заяви премиерът по време на пресконференция на ГЕРБ.

Борисов също се похвали с успеха на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество.

„Тогава ние го приехме благодарение на подкрепата, на мнозинството на ГЕРБ и на някои независими депутати“, посочи той.

Премиерът за пореден път се разграничи от неуспехите на ВСС, като подчерта, че Висшият съдебен съвет не е назначен по времето на мандата на ГЕРБ.

Той прехвърли отговорността за уволнението на съдия Тодорова на ДПС и БСП, защото членовете на ВСС са назначени по време на тяхното управление.

„Министър Цветанов и г-жа Ковачева трябва да говорят ежедневно с нашата парламентарна група. Всички идеи трябва да бъдат прозрачни и точни, за да няма никакви коментари по тях“, заключи Борисов.  

„Написаното в доклада само доказва, че оставката ми не е необходима“, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на въпрос от медиите.

Той посочи, че не се разпознава в критиките на ЕК за намеса в работата на ВСС.

„Не мога да кажа, че има намеса в работата на Висшия съдебен съвет. Когато съм изразявал мнение, то е било в резултат от срещите ми с много хора, които искат да има бързи резултати в борбата срещу организираната престъпност. Нито за миг не съм си помислял по някакъв начин изпълнителната власт да се намесва в съдебната система“, категоричен бе Цветанов.

"Въобще не може да става дума за липса на разделение на властите. Това беше спор между вътрешен министър и съдия", заяви премиерът Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!