ДПС взема третия мандат. Ако го върне - избори до средата на май

22 февруари 2013 в 19:51 4602 6

Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

ДПС ще получи третият мандат за съставяне на правителство. Ако го върне, предсрочните избори ще са между края на април и средата на март, обяви пресслужбата на президента.

По конституция Росен Плевнелиев е длъжен да даде най-напред мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Ако тя го върне, трябва да даде мандата на втората сила БСП, а след това на която и да е парламентарна група.

ГЕРБ и БСП вече обявиха, че няма да правят опити за съставяне на кабинет в рамките на този парламент и ще върнат мандата веднага, щом го получат.

ДПС също намекна подобно нещо, въпреки че досега не се знаеше дали мандатът ще бъде даден на нея.

Ако, както се очаква, не се правят опити за съставяне на правителство в този парламент, изборите ще бъдат проведени между края на април и средата на май.

Възможностите на 41-то Народно събрание към днешна дата се считат за изчерпани, се казва в съобщението на президента, пуснато след днешните консултации с представители на парламентарните групи в Народното събрание. В понеделник, 25 февруари, Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ПП ГЕРБ. В случай, че партията върне мандата, такъв ще бъде връчен на политическата сила с втората по големина парламентарна група в Народното събрание. Третата политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на кабинет в случай, че предходните мандати бъдат върнати, ще бъде Движението за права и свободи, информира президентът.

Фиксирането на конкретна дата за предсрочни парламентарни избори ще бъде определена след съвместни консултации през следващата седмица между политическите сили, Централната избирателна комисия и Президентската институция. Дотогава работата на сегашното Народно събрание ще продължи с приоритетни с оглед на обществения интерес законодателни промени. Като такива към днешна дата бяха очертани промени в Закона за енергетиката така, че да бъдат отстранени пречките пред възможностите за коригиране на цените на електроенергията, с оглед на социалното напрежение през последните седмици, се казва още в съобщението.

Други приоритетните задачи били Законът за енергийната ефективност, както и възможното налагане на мораториум върху строителството по Черноморското крайбрежие. До 25 февруари ще продължат разговорите по други приоритетни промени, които следва парламентът да разгледа, за да бъде дадена възможност на бъдещ служебен кабинет да работи нормално през следващите месеци, информира държавният глава.

 Сред основните задачи на евентуален служебен кабинет трябва да бъдат овладяването на кризата „във всички нейни аспекти”, пълна прозрачност и демократичност на изборния процес, запазване на финансовата стабилност на страната, гарантиране на приходната част на държавния бюджет, изпълнението на проектите по оперативните програми. В случай, че се стигне до сформиране на служебно правителство, приоритетите му ще бъдат своевременно оповестени, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Участниците в консултациите имали консенсус за предстоящия парламентарен вот в страната ни да бъде поканена наблюдателна мисия с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Президентът информира още, че предстои обсъждането на ефективни механизми за граждански контрол. Политическите партии също ще се произнесат в рамките на собствените си програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови