Кметът на Пазарджик фаворит за служебен премиер

22 февруари 2013 в 13:25 20823 70

Кметът на Пазраджик Тодор Попов управлява града вече втори мандат. Снимка: Община Пазарджик
Кметът на Пазраджик Тодор Попов управлява града вече втори мандат. Снимка: Община Пазарджик

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е най-силният кандидат за премиер до насрочването на редовни парламентарни избори, научи OFFNews.

Най-реалният му конкурент е националният омбудсман Константин Пенчев. Спрягани са също имената на кметицата на София Йорданка Фандъкова и на кмета на Бургас Димитър Николов, които бяха избрани на постовете си с висок процент от гласовете. Последните двама обаче са били отхвърлени, защото въпреки голямата подкрепа на избирателите са прекалено свързани с ГЕРБ. Самата Фандъкова вече коментира, че изключва за себе си този пост заради многото ангажименти в общината.

В момента текат усилени сондажи за това кой да ръководи евентуалното служебно правителство. Няколко са козовете на Тодор Попов, които дават предимство на кандидатурата му: безпартиен е; има силни позиции по региони като председател на Националното сдружение на общините; управлява Пазарджик втори мандат, като съгражданите му го презибраха безапелационно още на първия тур на последните местни избори.

Популярността на кмета сред избирателите за кмета не е останала незабелязана от управляващите от ГЕРБ, които така и не успяха да изградят силна структура в Пазарджик и техните кандидати не стигнаха дори до балотаж. Попов се явяваше като независим на изборите, а на по-късен етап сините и ГЕРБ обявяваха, че подкрепят кандидатурата му.

Миналия четвъртък кметът спешно напуснал заседанието на Общинския съвет и заминавал за София. Обяснил, че има ангажимент по линия на Сдружението на общините.

OFFNews опита да се свърже с Тодор Попов, но той не вдигна телефона си.

Много от жителите на Пазарджик ще посочат Попов като кмета, направил най-много за града след промените. Под ръководството му бяха изградени много градинки и детски площадки, бяха асфалтирани улици, бе извършена и цялостна реконтрукция на центъра на града и т.н. В момента тече проект по превръщането на Пазарджик в първия град с безплатен wi-fi интернет. По негово време градкият парк "Острова" бе съживен и превърнат в изключително приятно място за деца и възрастни. "Острова" неведнъж е бил споменаван дори в Пловдивския общински съвет като пример за отличен проект, на който много градове биха завидели.

"Лъснатата фасада" на града обаче си има цена. Пазарджик продължава да е с много слаба икономика, висока безработица и ниски доходи. В същото време общината вероятно е с най-високи кредити и задлъжнялост към фирми, като съотношението "общински бюджет-кредити" надвишава многократно средното ниво за страната.

Попов е роден през 1967 г. в град Пещера. Завършил е право в Софийския университет. Работил е като съдия и адвокат, а през 1999-2007 г. е общински съветник в Пазарджик.

Става кмет през 2007 г. на втори тур, издигнат е от инициативен комитет.

През 2011 г. печели кметското място още на първи тур с 69% от гласовете.

Попов е женен и има две дъщери.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!