До седмица ще е ясно има ли археология под "Южен поток"

25 ноември 2012 в 15:24 3332 1

Директорът на археологическия институт д-р Людмил Вагалински. Снимка: БГНЕС
Директорът на археологическия институт д-р Людмил Вагалински. Снимка: БГНЕС

Археологическите проучвания в българския участък на бъдещия газопровод "Южен поток" ще са готови до края на ноември. Това съобщи днес директорът на института по археология на БАН д-р Людмил Вагалински пред БНР. 

"За "Южен поток" имаме договор с фирмата "Газтек", която е подизпълнител, тя е отговорна за трасето в България. Това са 540 км в Северна България. Имаме 8 екипа, които работят много интензивно с много точни координати. До края на месеца ще свършим работата", каза Вагалински.

Директорът на археологическия институт за пореден път разкритикува сега обсъжданите поправки в Закона за културното наследство, чиято цел е да променят регламента за археологически проучвания около инфраструктурните проекти. С мотив на Агенцията по обществените поръчки, че "археологията не е наука" законопроектът предвижда за теренните проучвания вече да се правят обществени поръчки.

Сегашният закон изисква институтът по археология да изследва терените за строителство на държавна инфраструктура, като шосета и магистрали. В последната година правилото на няколко пъти скара археолозите с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и премиера Бойко Борисов покрай строителството на автомагистралите "Струма" и "Хемус". Според управляващите учените бавели неоправдано строежите.

Миналата седмица поправките в закона бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната комисия по образование и наука. "Участвах в тази комисия и искам да поздравя членовете, които проявиха разум. И този разум надделя над партийната дисциплина, допълни Вагалински. Това беше впечатляващо, защото имаше депутати от ГЕРБ, които категорично не приеха законопроекта в сегашния му вид, като недомислен го обявиха", коментира днес шефът на археолозите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови