ДКЕВР ще настоява токът да се отчита стриктно на 30 дни

Последна промяна на 12 февруари 2013 в 12:01 945 2

Андон Роков, Снимка: БГНЕС
Андон Роков, Снимка: БГНЕС

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще настоява пред електроразпределителните дружества да отчитат потребения ток стриктно на 30 дни.

Това заяви временният председател на ДКЕВР Андон Роков преди днешното заседание на ресорната му комисия.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия и той трябва да е в рамките на 30 дни“, коментира Роков.

Той уточни, че до до края на месеца ДКЕВР ще започне преговори с ЕРП-тата за промени в условията им на работа.

„Сред исканите от нас промени ще бъде и това да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка една жалба на потребителите. Електроразпределителните дружества трябва да си върнат доверието на потребителите“, допълни Роков.

Той се съгласи с недоволството на хората от цялата страна, които излязоха да протестират срещу високите си сметки за ток. Роков обаче бе категоричен, че искането за одържавяване на ЕРП-тата не може да бъде изпълнено заради правилата в ЕС, където България членува.

По думите на Роков ДКЕВР няма право да се меси в ценообразуването на сметките за ток.

„Всички добавки са определени по закон, но регулаторът няма право на законодателна инициатива. В калкулирането на сметките се посочват ценообразуващите елементи, за да може да има по-голяма прозрачност. Потребителите обаче ги интересува само точният период на отчитане, количеството на изразходваната енергия и единичната цена на доставяната електроенергия“, заяви Роков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2013 в 18:14

Г-н Роков , ако бях Ваш началник , щях да Ви уволня незабавно дисциплинарно с допълнително искане - пожизнено да не бъдете назначаван на никаква държавна служба . Такова елементарно мислене и такова дълбоко неразбиране на нещата .
1. Оправданието за по-дългия период на отчитане е съшито с бели конци . Доказателство - стотиците сметки на потребители , които точно пък през тези 5-10 дни на "по-дългия период" не са си били в къщи . Интересно от какво са се задействали електромерите им , та да отчетат двойно и тройно по-голямо потребление.
2. Ценообразуващите елементи трябва да присъстват във фактурите задължително . Само по този начин можем да разберем за какво точно си даваме парите . Ако получавахме бележка само с данни за изразходвано количество енергия и цена за нея,нямаше да разберем няколко много важни неща :
- че някой някога , на държавно ниво , е подписал супер неизгодни за България договори , свързани с енергетиката
- че сега се опитват а)чрез непрекъснатото повишаване на цените на тока и б)чрез вкарването на перата за зелена енергия и невъзстановяеми разходи , да ни накарат да плащаме за некадърността и престъпната алчност на минали управници
Имам въпроси:
1. Кой нареди на енергооператорите да включат перата"зелена енергия" и "невъзстановяеми разходи" в сметките ни ?
2. Кой (или кои) е подписал неизгодните за България енергийни договори и не трябва ли парите за перата "зелена енергия" и "невъзстановяеми разходи" да се търсят от тях ?

12.02 2013 в 12:13

Стига сте лъгали, че е заради по-дългия срок на отчитане! Спрете се, не сме глупаци!
Сметката ми за октомври и ноември е ок. 100 лв, а за декември е 180. Отчитането е за 32 дни, 10 от които съм прекарал в родното си село в провинцията. Или - използвал съм електричество 22 дни. Както и да го смятате, за 22 дни не може да съм потребил два пъти повече ток, отколкото предните 2 месеца. Стига сте ни правили на балами, ние можем да четем!