ДКЕВР ще настоява токът да се отчита стриктно на 30 дни

Елица Мартинова 12 февруари 2013 в 12:01 1548 2

Андон Роков, Снимка: БГНЕС
Андон Роков, Снимка: БГНЕС

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще настоява пред електроразпределителните дружества да отчитат потребения ток стриктно на 30 дни.

Това заяви временният председател на ДКЕВР Андон Роков преди днешното заседание на ресорната му комисия.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия и той трябва да е в рамките на 30 дни“, коментира Роков.

Той уточни, че до до края на месеца ДКЕВР ще започне преговори с ЕРП-тата за промени в условията им на работа.

„Сред исканите от нас промени ще бъде и това да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка една жалба на потребителите. Електроразпределителните дружества трябва да си върнат доверието на потребителите“, допълни Роков.

Той се съгласи с недоволството на хората от цялата страна, които излязоха да протестират срещу високите си сметки за ток. Роков обаче бе категоричен, че искането за одържавяване на ЕРП-тата не може да бъде изпълнено заради правилата в ЕС, където България членува.

По думите на Роков ДКЕВР няма право да се меси в ценообразуването на сметките за ток.

„Всички добавки са определени по закон, но регулаторът няма право на законодателна инициатива. В калкулирането на сметките се посочват ценообразуващите елементи, за да може да има по-голяма прозрачност. Потребителите обаче ги интересува само точният период на отчитане, количеството на изразходваната енергия и единичната цена на доставяната електроенергия“, заяви Роков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!