Дянков иска данъчна полиция

Последна промяна на 13 януари 2013 в 13:16 1634 4

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков предлага служителите на Националната агенция по приходите (НАП) да получат правомощия на полицията - да провеждат разпити, огледи, претърсвания и изземвания.

Това предвиждат законопроекти за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които са публикувани на сайта на Министерството на финансите.

"Данъчното разследване при неотложност е необходимо на органите по приходите както за нормалното осъществяване на възложените им от закона функции по извършване на проверки и ревизии, така и за превенция, противодействие  и разкриване на данъчни измами", пише в мотивите към проектозаконите.

Предлага се разширените правомощия се предоставят на определени служители със заповед на изпълнителния директор на НАП.

Те ще могат: да извършват разпит на проверяваното/ревизираното лице и трети лица; да извършват оглед на подлежащите на контрол обекти; да претърсват помещения, в които се осъществява стопанска дейност или управление на стопанска дейност - производствени помещения, магазини, складове, офиси, кантори, канцеларии и други подобни, както и в помещения и места, където се съхраняват материални ценности, парични средства и счетоводни, търговски и други документи или носители на информация, свързани с дейността на контролираните лица.

Упълномощените от шефа на НАП ще могат още да претърсват транспортни средства, когато са спрени, паркирани или в престой, както и да спират съвместно с контролните органи за движение по пътищата транспортни средства, а в зоните за граничен или митнически контрол претърсването се извършва съвместно с органите на гранична полиция и органите на Агенция "Митници"; да изземват счетоводни, търговски или други книжа, документи и носители на информация; да изискват съдействие от компетентните органи за извършване на обиск на лица, които се намират в подлежащите на контрол обекти, когато има достатъчно основание да се смята, че те са укрили предмети или документи, имащи значение за определяне на данъчни и осигурителни задължения.

До тези мерки ще се прибягва, само ако се възпрепятства или пречи на данъчните разследвания, твърдят от финансовото министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2013 в 17:06

Мале майко. Те и в момента имат огромна власт без да носят НИКАКВА отговорност. НАП е основния виновник за драстичното покачване на безработицата.
Ами дайте им още повече власт, за да почнат още по-усилен тормоз. Съответно, ще станат още по-недосегаеми, ако това е възможно изобщо.

13.01 2013 в 14:04

... Даа, крайно време е да прибегнем към натуралната размяна, ако искаме да оцелеем в България!

Предпочитам да не ми разпределя Дянков печалбата, не съм съгласна да плащам заплата за Тиква 8 бона и незнам колко милиона бяха външен дълг! Ние ще плащаме - Щатите ще ручат!!!

13.01 2013 в 13:37

Още една група държавни служители, ще се включат на хранилката с подкупите.
Това ще се постигне.

13.01 2013 в 13:21

Пътят към ада е постлан с добри намерения !!!