Der Standard: "Ролекс" или "Линкълн" в трона на патриарха

23 ноември 2012 в 19:47 4945 3

Пловдивският митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
Пловдивският митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Водачите на Българската православна църква (БПЦ) обичат лукса, пише престижният австрийски всекидневник Der Standard. Това ясно пролича в борбата за наследник на починалия наскоро Български Патриарх Максим в държавата с най-бедното население в Европейския съюз.

Варненският митрополит Кирил се вози в "Линкълн". Пловдивският митрополит Николай обича часовници "Ролекс". 12 от 15-те митрополити на Българската църква са били доносници на Държавна сигурност (ДС). Сега предстои избор на нов патриарх.

В началото на ноември почина на 98 години главата на Българската църква патриарх Максим. Досега борбата за неговото място не протича особено достойно: поповете, потънали в лукс, в най-бедната държава на ЕС, се сдърпаха за поста.

Кирил парадира с лимузина

Кирил е временен патриарх и още при първата си служба в София показа, че не иска да се разделя с креслото на патриарха. "Когато се противопоставяш, трябва добре да се обосновеш", предупреди любителят на "Линкълн" своят съперник. 

Когато миналата година Кирил се появи на богослужение на Никулден в чисто нова лимузина "Форд" и се похвали, че само той и Барак Обама имат този хибрид, възмущението сред населението беше голямо. Почти 1/4 от населението на България живее на границата на бедността, 1 млн. души са емигрирали.

"Неподвижна и безразлична" - така още през 2002 г. антропологът Петър Кънев определи отношението на българската църква към социалните проблеми на държавата. Вече не е съвсем така. Има опити от страна на църквата да поеме някакви социални задачи. Тя не е имала право на това в десетилетията на социалистическия режим и дейността й е била доста ограничена по време на 400-годишното Османско владичество.

След споразумение със социалното министерство миналата година Българската православна църква се ангажира с 80 социални проекти в страната, финансирани от Европейския съюз. Досега с такива проекти се ангажираха предимно католически общности, дошли от Запада:  те организират кухни за бедни и се грижат за изоставени деца.

Водачите на българската църква в това време повече се интересуваха от своите неформални контакти със света на бизнеса. Така Галактион, митрополит на Стара Загора, даде за първи път от 600 години насам титлата Архонт, наследена от времето на Византия. Изборът му падна върху бившия собственик на нощни клубове в София и настоящ депутат в Европейския парламент Слави Бинев. Това, че титлата не е дадена даром, е ясно за всички.

Отношенията с олигархията ще са основният въпрос пред бъдещия патриарх, казва Стилиян Йотов, професор по философия в Софийския университет. "Заслугата на Максим е, че държеше църквата единна. Очевидни са обаче и недостатъците" - твърди Йотов - Българската църква не показва с нищо, че съжалява за своята съмнителна роля по време на социализма; не казва нищо смислено за етичните въпроси като аборта и смъртта заради лекарски грешки.

Останали са само иконите и 2-3 часа литургия на големите празници. Затова 1/4 от българите сe самоопределят като атеисти при социологически допитвания. Следващата седмица Светият синод отново се събира да обсъжда избора на нов патриарх. Новият патриарх трябва да бъде избран най-късно до март 2013 г.

Der Standard

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!