Държавата ще си търси парите за заменените гори

Милен Енчев 27 ноември 2012 в 15:03 1902 0

Рила. Там също немалко частници се облагодетелстваха със замени. Снимка: БГНЕС
Рила. Там също немалко частници се облагодетелстваха със замени. Снимка: БГНЕС

Ако Брюксел счете замените на гори в България за нерегламентирана държавна помощ, държавата вероятно ще иска доплащане от частниците, при това само за част от общо 147-те спорни сделки. Това стана ясно след днешната среща между земеделския министър Мирослав Найденов, екокоалицията "За да остане природа" и председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

Решението на Европейската комисия по българския казус се очаква до края на годината, най-късно през януари и прогнозите сочат, че ще е "негативно" за държавата, припомни Найденов. При такова развитие държавата ще получи срок да развали заменителните сделки или да си събере от частниците разликата между пазарната цена на терените и административната, при която са оценени. При всички 147 замени, направени след 2007 г., държавните гори са оценени за жълти стотинки, понеже са оценявани по стара наредба, която умишлено не беше актуализирана дълги години.

При "негативно" решение от Брюксел държавата няма да обжалва, а ще предприеме каквото се изисква за прибиране на незаконната помощ, обеща днес Найденов. По думите му, става дума за "кражба, извършена от предишното правителство", поради което той бил морално раздвоен в защитата на държавата пред Еврокомисията.

Решението вероятно ще е доплащане според пазарните цени, които по времето на замените са били по-високи от сегашните, каза агроминистърът. Отнемането на държавните терени от частниците ще е по-трудно заради съдебните спорове, които ще възникнат, каза той. Според него, някои от частниците, които не са си осъществили инвестиционните намерения върху получените гори, вероятно ще си върнат парцелите, защото ще им излезе твърде скъпо да ги доплатят.

Как ще се връща държавна помощ?

Заради очаквания негативен развой, управляващите започват подготовката на нормативни промени, които да регламентират подробно процедурата за връщане на държавна помощ, обяви Фидосова. Промените към Закона за държавните помощи ще касаят не само сектора на горите и земеделието, а всички случаи. Поради това в работната група, която ще бъде сформирана още днес, освен представители на агроминистерството и екоорганизациите ще влязат и членове на министерствата на финансите, на икономиката, на транспорта и др., каза шефката на правната комисия.

Новите правила ще регламентират как се изчислява разликата между реалните пазарни цени и административните, посочи Фидосова. За определяне на реалната цена ще се усредняват продажните цени на сключени сделки за 50 или 100 съседни парцела. По думите й, нейната комисия е започнала работа по тази система за оценка още преди 2 години, след един емблематичен случай около софийското метро, при който 100 кв. метра са били отчуждени от общината срещу баснословна сума. С този алгоритъм постигаме 95-100 % от реалната цена, каза депутатът.

Доплащането ще бъде изискано от частниците с актове на земеделския или финансовия министър. Те обаче ще бъдат обжалваеми. За да се улесни процедурата при следващи спорни сделки, във всички бъдещи договори за прехвърляне на държавни имоти ще бъде въведена клауза, уреждаща връщане или доплащане в случай, че впоследствие се окажат нерегламентирана държавна помощ, обяви още Фидосова.

Не всички замени ще са досегаеми

Възможно е част от 147-те замени на вниманието на Еврокомисията, да се окажат позволени и вероятно не всички ще бъдат определени като нерегламентирана помощ, посочи днес Найденов.

Сред 147-те и парцелът, получен от депутата Емил Димитров от ГЕРБ край Несебър, уточниха екоактивистите.

Възможно е някои от сделките, макар и некоректни, да се окажат недосегаеми, опасяват се някои еколози. Причината е прагът "де минимис", който позволява всяка държава от ЕС да отпусне помощ на частник в размер до 300 хиляди евро. При такава хипотеза много от 147-те сделки биха се оказали под този праг, каза Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа).

Според Тома Белев от организацията "Зелени Балкани", замените обаче не могат да се приемат за позволена държавна помощ, защото за такава държавата трябва предварително да декларира пред Брюксел намерението да подпомага частници. Случаят с горските замени не е такъв, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови