Борисов: Чудим се как да развалим горските замени

25 ноември 2012 в 16:28 2703 8

Премиерът Бойко Борисов Снимка: Сергей Антонов
Премиерът Бойко Борисов Снимка: Сергей Антонов

"За съжаление, със заменките България ще има проблем. С министъра на земеделието и с Парламентарната група на ГЕРБ, обмисляме вариант, след консултации с Брюксел, за някакъв рестриктивен закон. Или да видим законен начин, чрез който да бъдат отменени". Това каза днес пред журналисти в Етрополе премиерът Бойко Борисов. "Иначе глобата ще бъде стотици милиони евра за България”, добави Борисов.

Решението на Европейската комисия по българския казус със стотиците хиляди декари заменени горски и земеделски терени се очаква до края на годината, съобщи в началото на седмицата земеделският министър Мирослав Найденов. Агроминистърът обяви, че прогнозите на юристите за решението на Брюксел не са оптимистични и е много вероятно Европейската комисия да осъди държавата за нерегламентирана държавна помощ. В такъв случай, по оценки на гражданските организации, подали жалбите до ЕК, глобата ще е за милиарди лева.

По думите на Найденов, ако държавата не намери начин да развали замените и да си върне многобройните терени по Черноморието и в планините, дадени на частници, ще трябва да плати глобата или да понесе съответна удръжка от европейските фондове.

Земеделският министър обяви още, че не вижда начин частните вече гори да се върнат в държавния горски фонд, без държавата да затъне в съдебни дела. От неправителствената екокоалиция "За да остане природа" обаче коментираха, че ако държавата сама признае пред Брюксел за наличие на нерегламентирана помощ, ще може да обезсили сделките и да си върне замененото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови