Държавата няма намерение да бори престъпността

22 октомври 2012 в 08:13 1922 0

Тодор Коларов
Тодор Коларов

Държавата не води борба с престъпността по високите етажи на властта, нито има намерение да прави това.

Това каза в интервю за БНР бившият председател на комисията за отнемане на имущество Тодор Коларов, в коментар за отменените от Конституционния съд текстове в закона за конфискацията.

Противодействието на престъпността беше флагманът в предизборната програма на сегашните управляващи. По-малко от година преди края на мандата няма ефективно работещ закон за конфискация, коментира Коларов, който през февруари подаде оставката си с мотиви, че няма политическа подкрепа за работата на комисията. Премиерът Борисов пък подписа оставката, защото Коларов "предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и оправдава невъзможността си да организира работата ѝ с институциите, в това число с парламента и с президентството".

Днес Коларов каза, че е предсказал блокирането на закона. "Отменените части на закона го правят практически неприложим", коментира той. 

Според него законът за конфискацията не е написан така, че да заработи. Той припомни, че отменената 15-годишна давност за проверка на имущество, е срок, който е коментиран още при писането на закона като недобра практика. 

Законът има и много други слабости, извън обсъдените от Конституционния съд, коментира Коларов. Той смята, че по този начин написан, законът на практика ще блокира работата на комисията за конфискация. 

Коларов припомни, че основна заслуга за изработването на законопроекта има зам.председателят на парламента Анастас Анастасов - предложен за член на Конституционния съд от ГЕРБ, завършил Академията на МВР, съдия в Ямбол. "И името му ще се нареди до светила, бивши председатели на върховни съдилища. Това е капацитетът на управляващите, това е тяхната резервна скамейка", каза още Коларов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови