Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдът отмени сроковете за проверка за незаконно имущество

Юлиан Христов 18 октомври 2012 в 12:53 1239 0

Конституционен съд
Конституционен съд

Конституционният съд обяви като противоконституционни текстове от закона за конфискацията, според които проверката за несъответствие между имущество и доходи може да бъде извършвана 15 години назад във времето.

Съдиите се аргументират с това, че срокът е „прекомерен и неподходящ“. В решението се казва, че срокът „ограничава непропорционално правото на защита“, а намаляването му се налага и „от необходимостта да бъде защитен принципът на правовата държава“. Съдиите предлагат синхронизиране на срока с абсолютната десетгодишна давност за погасяване на данъчните задължения. „От друга – би отпаднала възможността за отнемане на недвижими имоти, за които е изтекъл общият срок за придобиването им по давност при недобросъвестно владение, включително и от други лица освен проверяваните, което би съставлявало несъразмерно посегателство върху придобити права и неоправдано би създало правна несигурност“, е записано още в решението.

КС отменя и разписаното задължение на институциите и гражданите да съобщават на комисията за конфискация, ако забележат, че някой е забогатял с повече от 150 000 лева от незаконна дейност. Според съда няма как друг освен компетентните контролните и наказващи органи на държавата да има подобно задължение, защото законите на страната не възлагат по принцип такива правомощия.Съдът смята, че възлагането на такива задължения на граждани "може да се превърне в инструмент за административен произвол чрез неоснователно образуване на проверки". 

"Отнемането на незаконно придобито имущество е последното, крайното средство за възстановяване на справедливостта и обществения ред, което се прилага, когато другите контролни и правозащитни органи на държавата не са успели ефективно да противодействат на съответната непозволена от закона дейност, както и да предприемат реални стъпки, насочени не само към санкциониране на онези, които противозаконно са придобили значително имущество, но и към създаване на условия за възстановяване на нарушения правомерен баланс на материалните ценности. Възможността за отнемане на имущество, придобито през особено дълъг период, съставлява неоправдан стимул за пасивност и безразличие у тези, които по естеството на правомощията си са длъжни да осигурят върховенството на закона", е записано още в решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews