Човек на Кунева пое защитата на Pussy Riot

07 февруари 2013 в 16:53 2938 5

Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС
Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС

Известният български правозащитник и секретар на “Движение България на гражданите” Йонко Грозев пое защитата на момичетата от Pussy Riot.

Скандалната руска пънк група Pussy Riot е подала официална жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

В 355 страници адвокатите на осъдените за хулиганство пънкарки обвиняват руското правителство, че е нарушило техните права на свобода на словото, на лична неприкосновеност, на справедлив съд, както и забраната на мъченията. Обвиненията са по четири члена от Европейската конвенция.

Основният аргумент на адвокатите във връзка с обвинението в нарушаване на свободата на изразяване е, че изпълнението на групата е било политически мотивиран художествен акт, който не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите.

Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда.

В жалбата се твърди също, че по време на процеса е било отказано изслушване на експерти на защитата, както и е било ограничено времето за общуване между нея и клиентите й.

Според жалбоподателите поставянето на обвиняемите в специалното отделение тип "аквариум" и битовите условия, в които са живеели по време на делото, също са нарушавали техните права.

Йонко Грозев е завършил СУ "Климент Охридски" през 1991 г., а през 1994 година защитава магистърска степен по право в Харвардския университет, САЩ. От 1995 до 2005 е ръководител на правна програма на Български хелзинкски комитет.

На 23 февруари миналата година Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич проведоха арт акция в православния храм  "Христос Спасител", като се помолиха на Богородица да прогони от властта Владимир Путин. Случаят предизвика бурни полемики в руското общество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови