Какво преживя Орешарски в Пловдив

09 септември 2013 в 12:12 22727 31

Протестиращи освиркаха официалните лица, сред които бе и премиерът Пламен Орешарски, по време на официалната церемония по случай Съединението на България. Виковете
Протестиращи освиркаха официалните лица, сред които бе и премиерът Пламен Орешарски, по време на официалната церемония по случай Съединението на България. Виковете "Оставка" стихнаха, когато думата взе президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Заради манипулираната информация в повечето медии много българи не научиха истината за случилото се на площад "Съединение" в Пловдив. Там премиерът Орешарски преживя първия си пряк сблъсък с "народната любов".

Коментар на Иван Бедров за "Дойче веле":

Стотина метра площад. После гвардейски части с вдигнати щикове. Следва плътна редица от полицаи, а между тях - охранители от НСО. После метални ограждения. И чак тогава хората, дошли в Пловдив за честването на 128-та годишнина от Съединението.

Но това не е всичко. Гражданите бяха не само отделени с метални решетки от т.нар. официални лица, но и обградени от три страни от така популярните напоследък съоръжения. Целта - половината пространство да бъде запазено за автомобилите на хората от властта, за да не им се наложи да изминат пеша сред хората дори и няколко метра. И не защото ги мързи, както знаем всички.

Невидимият

От началото на антиправителствените протести на 14 юни Пламен Орешарски не се беше появявал пред толкова много хора. Избягваше масовите прояви, екипът му потвърждаваше посещения едва в последния момент, превърна се в невидим. Има го по телевизията, няма го на живо. В празничната вечер в Пловдив Орешарски беше докаран с бронираните автомобили буквално на метри от мястото на церемонията. Когато мъжете с черните костюми се запътиха към стъпалата на паметника, между тях и гражданите вече бяха заели местата си гвардейските части. Видимост нямаше. Но имаше много униформи и много железни решетки. Докато част от хората скандираха „Орешарски вън“, човекът с това име се загледа в другата посока. Зарята в края на церемонията дойде като спасение - премиерът насочи взор нагоре, докато стотици граждани пред него скандираха „Оставка“.

Формулата "всички са маскари"

Не всички българи научиха истината за случилото се на площад „Съединение“ в Пловдив. БНТ показа на зрителите си церемонията на живо. Но само церемонията - с камери и микрофони, насочени към официалните лица. бТВ показа скандиранията „Оставка“ и скандал между присъстващи граждани. Мнозинството информационни сайтове обаче или премълчаха случката, или съобщиха на своята аудитория как в Пловдив „освиркаха и президента, и премиера“.

А фактите не бяха такива: няколкостотин души освиркаха Пламен Орешарски - уточниха го поименно с плакати и със скандиране. По време на изявлението на президента Плевнелиев мълчаха, а след края му го аплодираха. Освиркаха обаче всички парламентарни групи, които бяха изредени при поднасянето на венци. И всичко това беше гарнирано с невиждани мерки за сигурност. За част от медиите обаче и този път фактите не бяха важни - те избраха подхода „ако не го съобщим, не се е случило“. А ако все пак не можем да премълчим, тогава ще го доукрасим до пълна промяна на смисъла. „Освиркаха властта“ - анонимно, общо и банално. В случая и лъжливо.

А следващия път?

Медийното затъмнение и мерките за сигурност ограничиха донякъде пораженията от сблъсъка на премиера с народа. Нямаше ги дори и дежурните в подобни случаи масови потрисания от „опорочаването на националния празник“. Не знам, не чух, не видях - такова нещо изобщо не е имало. С едно изключение: „Освиркванията са неуважение към националните символи“, коментира лидерът на управляващата партия Сергей Станишев, който не уважи честването на Съединението, но пък уважи събора на русофилите на следващия ден.

Преживяното от Орешарски в Пловдив показва, че оттук нататък управляващите не могат да се появяват спокойно на улицата. Предстоят още празници, на които традиционно присъстват и държавници. Веднъж може и да се измъкнат - както направиха лидерите на парламентарните партии в Пловдив. Втори път ще заминат на изключително важен международен форум. На третия път обаче ще им се наложи да застанат на живо пред хората. Производителите на метални заграждения да се готвят - скоро държавата ще поръчва още и още.

Между управляващи и граждани вече има разлом. Доскоро беше просто недоверие, днес е невъзможност за обитаване на една и съща територия. Обграден от охранители, полицаи и метални решетки, Пламен Орешарски си постави оценка петица по шестобалната система. Всъщност, ако увеличат загражденията с още един-два реда, нищо не му пречи да си постави и седмица.

Автор: И. Бедров; Редактор: Д. Попова-Витцел

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!