Бунт №13: Музика, танци, провокатори. Освиркаха и централата на ГЕРБ

26 юни 2013 в 18:55 7587 15

Протестът в сряда вечерта. Снимка: Сергей Антонов
Протестът в сряда вечерта. Снимка: Сергей Антонов

OFFNews проследи на живо тринадесетата вечер от протестите срещу кабинета “Орешарски”. Отново хиляди хора се събраха в центъра на столицата и минала покрай партийните централи, освирквайки ги. Този път в маршрура бе включена и централата на ГЕРБ, която в предишните дни бе подминавана от повечето хора - вероятно защото малко от тях знаят местоположението й. Не липсваха и провокатори. Сформира се и скромен контрапротест в подкрепа на властта, но той събра едва стотина поддръжници.

Свежа нотка в протеста внесе концерт на Васко Кръпката и Милена.

Ето какво се случи в 13-ия ден на протеста по часове

23.00 ч. - София - Музика и танци на Орлов мост

22.10 ч. - София - Протестът е към края си. Младежи се събират на Орлов мост на хепънинг

21.52 ч. - София - Шествието поема от Министерски съвет към парламента

21.50 ч. - Варна -Над 100 души излязоха на протест срещу правителството за 13-та поредна вечер. Демонстрантите се събраха пред общината, където малко преди 19,00 часа блокираха за кратко кръстовището и със викове "оставка", "мафия" и "червени боклуци" поеха на традиционното шествие. Гражданите носеха плакати, на които пишеше "Кукловоди, приберете си куклите от парламента", "Вървете си с мир, господин премиер!". Имаше и няколко снимки на обявилия гладна стачка Едвин Сугарев. Сред протестиращите отново имаше майки с деца и велосипедисти. В началото на шествието се стигна до скандал между част от демонстрантите и полицаи заради опита на протестиращите да късат предизборни плакати на кандидата за кмет Веселин Марешки. Последна спирка на демонстрантите беше Областна администрация, където множеството също скандира "оставка". На входа на сградата бе издигнат плакат - "Суверенът си връща институциите". Двайсетина недоволни граждани останаха пред Областна управа с намерение да нощуват пред сградата докато правителството не подаде оставка. По разпореждане на губернатора Коста Базитов сградата на Областна администрация ще остане отключена тази нощ, за да могат протестиращите да нощуват вътре.

21.45 ч. - София - Множеството освирка централата на ДПС

21.35 ч. - София - Протестиращите в столицата са пред централата на БСП. Скандират "Оставка" и "Червени боклуци"

21.17 ч. - Пловдив - Близо 1000 протестиращи се събраха в центъра на Пловдив. Множеството скандираше "Долу ДПС", "червени боклуци" и "победа". След това протестиращите се върнаха по главната улица и се отправиха към Централна гара. Тя бе блокирана за около половин час от хората, които бяха слезли на коловозите със своите знамена. Протестиращите пяха възрожденски песни и играха хора, надуваха рогове и свирки. За кратко беше блокиран влакът за Първомай и Димитровград. Спрян е бил влакът и от Асеновград, а със закъснение от 10 минути заради протеста се движи влакът от Бургас за София. Блокадата бе вдигната към 20.30 часа.

21.06 ч. - София - Шествието поема към бул. "Витоша"

21.00 ч. - София - Голяма част от шествието освирка централата на ГЕРБ край НДК

20.46 ч. - София - Орлов мост е блокиран

20.20 ч. - София - Шествието премина край Народното събрание и се отправя към Орлов мост

19.55 ч. - София - Милена и Васко Кръпката изнасят концерт пред събралите се хора. Пред сцената на концерта пише "Червени пиявици, не се ли насмукахте"

19.40 ч. - София - Шегаджиите от протеста, които всеки ден забавляват хората със скечове, днес носят табелки с надписи "Олигарх" и размахват на въженце плюшени прасенца. На плюшените играчки пише "ГЕРБ", "БСП", "Цветан Цветанов", "Бойко",  "Волен".  

19.30 ч. - София - Провокаторите от т.нар. Национално движение “Свобода” отново се появиха на протеста, развяващи знамена с орли.  Полицията отдели групата за проверка на личните документи. Неформалните лидери на твърде съмнителното движение са Йордан Бонев и Бисер Миланов - Петното. Реакцията на полицията осуети вмъкването им в протеста.

19.15 ч. - София - Хиляди се събират пред Министерски съвет на протест срещу кабинета

18.00 ч. - София - Около 100 души са се събрали пред пилоните на НДК на контрапротест в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Контрапротестът е под наслов „Дайте шанс на Орешарски“. Те носят плакати, на които пише "И ние искаме промяна, но не с поредната неясна и безалтернативна подмяна!", "Шанс за Орешарски - шанс за България", "Ние сме без президент, нека да работят правителство и парламент" и "Няма избори да правим - избраните с работа ще натоварим", "За избори в момента не мислете, парите си спестете и към нас се присъединете".

Има хора, които носят лист, на който пише "Аз съм червен боклук". На събирането бе приета декларация, в която се иска кабинетът да продължи работата си поне две години, а парламентът да приеме промени в Изборния кодекс.

Мирното пиене на кафе пред парламента тази сутрин се превърна в истинска обсада на Народното събрание.

Парламентарният ден беше провален, тъй като половината депутати не отидоха на работа, а дошлите бяха блокирани в сградата.

Към демонстрантите пред парламента се присъединиха и животновъдите, протестирали пред сградата на Министерството на земеделието и храните, както и зеленчукопроизводители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!