Борисов спря багерите край Несебър

31 декември 2012 в 14:56 4301 25

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, органите на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК са спрели всякакви строителни дейности по обекта, за който природозащитници аларамират, че се строи върху дюни, в защитена местност край Несебър.

Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в Министерството на земеделието и храните по повод информацията, разпространена от Коалиция "За да остане природа".

Вчера екоактивистът Тома Белев алармира, че багери заравняват пясъчни дюни в местността Кокала край Несебър за строителство. Теренът е част от защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата “Натура 2000″. Според Белев, това са пясъчни дюни, при това попадат на първа линия на морето (100 метра от брега), където по закон строителството върху дюни е забранено.

В коментар пред OFFNews вчера директорът на бургаската екоинспекция (РИОСВ – Бургас) Бойчо Георгиев обаче отрече това да са дюни. “Това място никога не е било категоризирано като дюни. Нека който твърди, че са, да го докаже. Мястото е урбанизирано с устройствен план още през 2007 г., тогава има направен доклад за оценка за съвместимост с “Натура 2000″ и има положително решение, имат и разрешение за строеж”, коментира Георгиев.

През февруари ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, която е започната през 2007 г., обясни днес земеде.ският министъ,

„Писаниците, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината”, посочи Мирослав Найденов. Цялата сума по продажбата е 1 141 149 лв., 51 ст., като в нея са включени държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител. Решението за създаване на комисия е взето след обсъждане проблема между няколко институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случай. С доклада от тази проверка ще бъде започнат и премиерът, ще бъдат запознати и медиите, каза Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!