Бойко в Кюстендил: Нали тези крави не ги карате от баир на баир

Нели Чолашка 23 март 2012 в 19:15 3089 0

Бойко Борисов. Снимка БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка БГНЕС

"Нали тези крави не ги карате първо на единия баир да ги броят, после ги прекарвате на другия баир", попитал премиерът Бойко Борисов кмета на община Рила Георги Кабзималски.

Това се е случило на изнесеното заседание на кабинета от тази седмица в Кюстендил, сочи публикуваната днес стенограма. Борисов отправил въпроса по повод молбата на кмета Кабзималски да се промени регламентът за отпускане на евросредства за животновъдите в района, като не се иска заснемане на всички крави.

"Ние не сме на ферми. А 90 или 100 крави много трудно може да ги хване един човек, който му е казано, че ще има такава проверка на място, за да снима абсолютно всяка една марка, която носи едно животно", обяснява кметът на Рила.

"Аз бях в Рила на среща с животновъдите, тъй като става въпрос за европейски пари - тази проверка се прави от техническия инспекторат на фонд „Земеделие“ и тя е разписана в регламента, т. е. тя не може да бъде променяна. Вие си спомняте в Рила, когато отидохме, даже аз ги качих горе да се качат на Балкана. И го направихме, и го документирахме, и се оказа, че всъщност има опити за измами", обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Сигурност за черешите и бъдеще за джамията

"Тук искам също да благодаря на администрацията и на всички села, които са тук в района, свързани с черешите", включил се в разговора вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов. "Смятам, че последните две години и половина – при организацията, която създадохме, и личните контакти, които съм имал и аз като министър, също така и министър Найденов, трябва да ви кажа, че самите производители и търговците са изключително доволни от условията, които имат днес, от сигурността, която имат и няма нито един тежък инцидент - било то свързан с каквото и да било престъпление, свързан с черешовата кампания", обобщи той.

"Ще си позволя да ви кажа и една добра новина за град Кюстендил", съобщил и министърът на културата Вежди Рашидов. В Анкара той се разбрал с външния министър на Турция те да предложат църквата "Свети Стефан" да влезе в книгата на ЮНЕСКО, а България да предложи джамията в Кюстендил. Това щяло да гарантира реновиране на храма. "Да ви е честито!", пожелал министърът на културата.

Аню Ангелов дарява военни имоти 

Военният министър Аню Ангелов пък обещал да дари три имота, бивши казарми на Кюстендилска област. После областната управа ще реши на кого и как да ги предостави, уточнява той. Ангелов помолил само да се намери място за 18 души, които в момента обитавали бившите казарми като представители на Областния вонен отдел. Трябва да му потърсим място къде евентуално да бъде предислоциран, уточнил военният министър.

"ОК, за другата сряда Желязков, (Росен Желязков - главен секретар на Министерския съвет) това да се подготви и да се прехвърли. Кметът заедно с областния управител заповядайте на заседание на Министерски съвет. До тогава, дето се вика, там да ни кажете какво горе-долу сте решили да се прави, съответно коя част да се прехвърля на общината, така че да имаме пълен синхрон", коментирал премиерът.

Най-голямата епидемия за света е опорно-двигателният апарат 

"При едно от предишните посещения в Кюстендил обсъждахме възможността наистина тук да има филиал или някаква структура на висше училище", коментирал просветният министър Сергей Игнатов. Според него "изключително нужно за града и напълно възможно" е да се създаде център за подготовка на кадри (квалификации или магистърско обучение) за балнеолечение. "Имате 30 или 40 извора. Имате добра вода за гинекологични заболявания и за опорно-двигателния апарат. Най-голямата епидемия за света е опорно-двигателния апарат", казал Игнатов.

Кметът на Бобошево Крум Маринов поставил въпросът със сградите по селата, които са пусти, общините са длъжни да ги охраняват и поддържат, а на повечето места едва ли някога ще се появят деца. Общините обаче нямат право да ги продават и могат да ги използват само за образование и социални дейности. Игнатов потвърдил, че има такъв проблем.

"Ето, предлагайте, хората имат решение. Защото хем не е негово училището, хем трябва да го пази, хем като се руши…", обявил в началото Борисов. "Това е разумно за малките общини да бъде предприето като законодателна промяна. Но може би не трябва да бъде приемано за законодателна промяна да бъде за големите градове", предупредил обаче Цветанов. Той напомнил как Борисов заварил в София продадени за жълти стотинки детски градини и училища и градът още не може да се справи с проблема с недостиг на места в детските градини.

"Много лесно е малък кмет, малък общински съвет, да не ви обиждам, да бъде притиснат и да го даде. Има такива, не казвам за Бобошево, говоря по принцип, защото на морето имахме такива случаи, знаете, отиват, платят и хайде прехвърлят ивицата и после кой да се разправя", размислил премиерът.

Двама назначени и един уволнен

Преди да изслуша проблемите на кметовете от Кюстендилска област, кабинетът набързо отхвърлил дневен ред от 34 точки. Сред тях е и освобождаването на Иван Драшков като зам.-председател на ДАНС. "Освобождаваме Иван Драшков", лаконично обявил Борисов и кабинетът е гласувал точката.

На същото заседание правителството е одобрило кандидатурата на бившият служебен премиер ренета Инджова за председател на Националния статистически институт (НСИ). Тя ще замени Мариана Коцева, която отива да работи като специален съветник в генерална дирекция „Евростат”.

"Аз мисля, че госпожа Ренета Инджова всички много добре я познават, единствената жена премиер досега, не че има значение в днешно време дали е мъж или жена премиерът", обявил Бойко Борисов. Според него Инджова е независим човек с добра репутация и с много опит. "Статистиката е именно място, където никой не би трябвало да има съмнение за данните, които се изнасят, максимално обективни, точно така, както науката казва. Така че, ако няма против, да й честитим и да й пожелаем успех!", призовал премиерът.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пък е избрана за представител на България в Сметната палата на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !