3% ръст на пенсиите от юли 2014 г., средната става 307 лв.

Последна промяна на 21 октомври 2013 в 19:09 6074 4

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Около 3% увеличение под формата на актуализация на всички пенсии от 1 юли 2014 г. предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване.

Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, след като Надзорният съвет на НОИ прие проектобюджета на осигурителния институт за следващата година.

Връща се швейцарското правило пенсиите да се актуализират всяка година в зависимост от ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход, уточни Бисеров.

От юли следващата година ще се увеличат и максималната и минималната - минималната ще нарасне от 150 на 154.5 лв. 

Изискванията за минимална възраст и стаж за мъжете и жените се запазват на нивото от 2013 г. и по този начин се замразява нарастването на възрастта за пенсиониране всяка година с няколко месеца. Това обаче се отнася за ІІІ категория труд, за І и ІІ категория възрастта ще продължи да нараства.

Средната пенсия през 2014 г. ще е 307 лв., уточни социалният министър Хасан Адемов.

Таванът на пенсиите се увеличава от началото на годината от 770 на 840 лв. заради факта, че ще нарасне и максималният осигурителен доход от 2200 на 2400 лв. (максималната пенсия е 35% от максималния осигурителен доход).

От тази мярка се очаква близо 90 хил. души да започнат да се осигуряват върху по-висока сума и това да увеличи приходите на НОИ с 37 млн. лв., обяви управителят на института.

От увеличените минимални осигурителни прагове се очакват допълнително 22.7 млн. лв.

Размерът на осигурителните вноски като процент върху възнаграждението няма да се променя следващата година, уточни Бисер Петков.

От началото на годината с ръста на минималната работна заплата от 310 на 340 лв. с толкова ще нарасне и обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст.

Обезщетението за бременност и раждане остава 90% от осигурителния доход за последните 2 години преди отпуска на майката до 1-годишна възраст на детето.

Минималната сума, като получават безработните като обезщетение от НОи, няма да се промени, срещу което са гласували представителите на КНСБ в надзора на НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2013 в 02:24

*за хората, които получават над 770 лева пенсия.

22.10 2013 в 02:24

След като комунистите фалираха пенсионната система на няколко пъти, в момента демократична България трябва да намери начин да гарантира социална справедливост в България. Аз споделям идеята, че не е редно на хората с най-малки пенсии да се увеличава с 3%, а на тези с най-големи - да получават повече от средна работна заплата. И тук не става дума за ляво или дясно разбиране, а за елементарно съчувствие към мизерстващите, които са многото.

Освен това, сметката не се връзва. Ако средната пенсия се вдига с 3% от средата на годината, това означава, че средното увеличение е 1,5% за годината. Същевременно, средната пенсия скача от 297 на 307 лева, което значи, че половината пари от увеличението на пенсиите отиват за хората

21.10 2013 в 20:49

Хайде пак комунистически призиви за равенство...

21.10 2013 в 20:23

Проблемът с пенсиите не е в тавана на максималните, а в нивото на минималните пенсии!!! На едни не им стигат 700лв. и било несправедливо да имат ограничения. А на други (болшинството пенсионери) 150лв. сигурно са им "таман"?! Сигурно на майките в майчинство мин. РЗ им стига да гледат себе си и новороденото си дете?! Сигурно 35лв. детски надбавки са достатъчни да се обгрижва едно дете???!!! Не тавана, а минималните нива на пенсии, заплати и обезщетения трябва да се "пипнат", защото точно те са не просто малки, а направо мизерно-нищожни!!!