3% ръст на пенсиите от юли 2014 г., средната става 307 лв.

Нели Чолашка 21 октомври 2013 в 19:09 6588 4

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Около 3% увеличение под формата на актуализация на всички пенсии от 1 юли 2014 г. предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване.

Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, след като Надзорният съвет на НОИ прие проектобюджета на осигурителния институт за следващата година.

Връща се швейцарското правило пенсиите да се актуализират всяка година в зависимост от ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход, уточни Бисеров.

От юли следващата година ще се увеличат и максималната и минималната - минималната ще нарасне от 150 на 154.5 лв. 

Изискванията за минимална възраст и стаж за мъжете и жените се запазват на нивото от 2013 г. и по този начин се замразява нарастването на възрастта за пенсиониране всяка година с няколко месеца. Това обаче се отнася за ІІІ категория труд, за І и ІІ категория възрастта ще продължи да нараства.

Средната пенсия през 2014 г. ще е 307 лв., уточни социалният министър Хасан Адемов.

Таванът на пенсиите се увеличава от началото на годината от 770 на 840 лв. заради факта, че ще нарасне и максималният осигурителен доход от 2200 на 2400 лв. (максималната пенсия е 35% от максималния осигурителен доход).

От тази мярка се очаква близо 90 хил. души да започнат да се осигуряват върху по-висока сума и това да увеличи приходите на НОИ с 37 млн. лв., обяви управителят на института.

От увеличените минимални осигурителни прагове се очакват допълнително 22.7 млн. лв.

Размерът на осигурителните вноски като процент върху възнаграждението няма да се променя следващата година, уточни Бисер Петков.

От началото на годината с ръста на минималната работна заплата от 310 на 340 лв. с толкова ще нарасне и обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст.

Обезщетението за бременност и раждане остава 90% от осигурителния доход за последните 2 години преди отпуска на майката до 1-годишна възраст на детето.

Минималната сума, като получават безработните като обезщетение от НОи, няма да се промени, срещу което са гласували представителите на КНСБ в надзора на НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови