Орешарски си разрешава нов заем до 4.4 милиарда догодина

23 октомври 2013 в 14:58 10107 28

Премиерът Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: Сергей Антонов
Премиерът Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: Сергей Антонов

Лимитът за нов държавен дълг, който ще може да бъде поет за 2014 г. се вдига на 4.4 милиарда лева (от максимум 3 милиарда през 2013 г.), а максималният размер на държавния дълг към края на годината ще се увеличи от 14.6 на 18 милиарда лева.

Това предвижда законопроектът за държавния бюджет за следващата година, публикуван днес от Министерството на финансите.

Специално правителството си залага възможността да изтегли до 3.9 милиарда лева външен дълг – чрез заем или чрез емисия на облигации. За сравнение, в тазгодишния бюджет предишният кабинет на ГЕРБ си беше заложил лимит до 1 милиард (който впоследствие бе актуализиран, за да може новото правителство да направи още един заем).

Новите суми за външни заеми са предназначени, от една страна, за покриване на бюджетен дефицит, а от друга - за погасяване на плащания за емитираните през 2002 г. глобални облигации. Плащането по тях е с падеж qнуари 2015 г., обясниха пт рпесцентъра на Министерството на финансите за OFFNews.

Освен това Министерският съвет догодина ще може да договори допълнителен заем от 1 милиард лева (500 милиона евро) с Европейската инвестиционна банка, предназначен за съфинансиране на проекти по линия на еврофондовете през периода 2014-2020 г., гласи още проектобюджетът.

В проектобюджет 2014 са заложени с 917 милиона лева повече приходи спрямо тазгодишния – главно от данъци (19.113 милиарда лева), но и далеч повече разходи – с 1,48 милиарда лева повече от предвидените в тазгодишния бюджет (9.964 милиарда лева). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews