Орешарски си разрешава нов заем до 4.4 милиарда догодина

Последна промяна на 23 октомври 2013 в 14:58 9452 28

Премиерът Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: Сергей Антонов
Премиерът Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Снимка: Сергей Антонов

Лимитът за нов държавен дълг, който ще може да бъде поет за 2014 г. се вдига на 4.4 милиарда лева (от максимум 3 милиарда през 2013 г.), а максималният размер на държавния дълг към края на годината ще се увеличи от 14.6 на 18 милиарда лева.

Това предвижда законопроектът за държавния бюджет за следващата година, публикуван днес от Министерството на финансите.

Специално правителството си залага възможността да изтегли до 3.9 милиарда лева външен дълг – чрез заем или чрез емисия на облигации. За сравнение, в тазгодишния бюджет предишният кабинет на ГЕРБ си беше заложил лимит до 1 милиард (който впоследствие бе актуализиран, за да може новото правителство да направи още един заем).

Новите суми за външни заеми са предназначени, от една страна, за покриване на бюджетен дефицит, а от друга - за погасяване на плащания за емитираните през 2002 г. глобални облигации. Плащането по тях е с падеж qнуари 2015 г., обясниха пт рпесцентъра на Министерството на финансите за OFFNews.

Освен това Министерският съвет догодина ще може да договори допълнителен заем от 1 милиард лева (500 милиона евро) с Европейската инвестиционна банка, предназначен за съфинансиране на проекти по линия на еврофондовете през периода 2014-2020 г., гласи още проектобюджетът.

В проектобюджет 2014 са заложени с 917 милиона лева повече приходи спрямо тазгодишния – главно от данъци (19.113 милиарда лева), но и далеч повече разходи – с 1,48 милиарда лева повече от предвидените в тазгодишния бюджет (9.964 милиарда лева). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2013 в 15:12

Лапай си ника и се потапяй :)

25.11 2013 в 11:57

Поленце, нямам навик да отговарям на червени курви, но понеже ме издразни с демагогията си, ще направя изключение за теб - ЗАЕМЪТ КОЙТО ИЗТЕГЛИ ГЕРБ БЕШЕ ЗА СУБСИДИИ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, СУБСИДИИ КОИТО ПОЛУЧАВАМЕ ОТ ЕС АПРИЛ, НО БОЙКО ИМ БЕШЕ ОБЕЩАЛ ЗА ЯНУАРИ, ЗА ДА СИ ПОСРЕЩНАТ РАЗХОДИТЕ В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА. ТОЕСТ КОКОШКО, ТОЗИ "ЗАЕМ" БЕШЕ МОМЕНТАЛНО ВЪРНАТ С ПАРИТЕ ОТ ЕС ДВА МЕСЕЦА ПО-КЪСНО, ТАКА ХЕМ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ СИ ПОЛУЧИХА ПАРИТЕ КАКТО ИМ БЕШЕ ОБЕЩАНО, ХЕМ ЗАЕМЪТ ИЗЧИСТЕН НАВРЕМЕ! НЕЩО ДА МИ КАЖЕШ СЕГА КРАНТО? А КОГАТО ВИЕ ЧЕРВЕНИТЕ МАСТИИ ГОВОРИТЕ ЗА РЕЗЕРВА, БЪДЕТЕ ТОЧНИ - БОЙКО ЗАВАРИ 7,5 МЛРД ЛВ (0,5МЛРД БЯХА ИЗХАРЧЕНИ ПРЕДИЗБОРНО 2009-ТА, ЗА КОЕТО ЛИЧНО ОРЕШАРСКИ ПРИЗНА НА ВСЕОСЛУШАНИЕ), А ОСТАВЕНИТЕ ПАРИ БЯХА 4,5 МЛРД, АМА С ПРИСПАДНАТИЯ 1 МЛРД ЗАЕМ! СЛЕД ТРАНЗАКЦИЯТА ОТ ЕС РЕЗЕРВЪТ МОМЕНТАЛНО СИ БЕШЕ ВЪЗСТАНОВЕН НА КОТА 5,5 МЛРД (ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ИЗНЕСЕНИ МАЙ МЕСЕЦ!). ЗА 4 ГОДИНИ ГЕРБ - 2 МЛРД НАЗАД, ВИЕ ЗА 5 МЕСЕЦА - 1 МЛРД, ПЛЮС ОЩЕ НАД 4 СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА (А КАТО БОНУС - СПРЕНИ ПАРИ ОТ ЕС), С КОЛКО ЩЕ НИ ЗАВЛЕЧЕТЕ ЗА ЦЯЛ МАНДАТ МАЙКА ВИ ДА ЕБА ИЗМЕТ КРАДЛИВА? ПАК ЛИ В НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ЩЕ НИ ВКАРВАТЕ, КУРВИ???

24.10 2013 в 03:09

Поля колко пъти да ти обяснявам че хората нямат доверие на олигарски и компания. Като няма доверие е се спъва работата. Изпуснаха си шанса да отидат на едни избори и да си направят широка коалиция или поне да се представят като държавници. Сега зорлен саботират държавата само и само да краднат някой лев....

24.10 2013 в 03:06

Питай Волен бе жана. Той сега бил много гъст с управляващите чувам ...

23.10 2013 в 19:53

Питай Бойко и Дянков. Те няй-добре ще ти кажат за оня милиард.

А дали има нужда от сега изтеглените пари? Ами като гледам как видят разни държавни съслоовия, не се нуждая от отговор.

23.10 2013 в 18:10

koganev,
Поздравления за коментара, прекрасно обосновано и написано. Напълно споделям за игнорирането на троловете.

23.10 2013 в 17:47

и какво те притесни? да идват те, че ако се върне тиквата и герберастите - камък върху камък няма да остане.

23.10 2013 в 17:44

Ти с ванга ли си комуникираш? лекувай се.

23.10 2013 в 17:38

Хора, не спорете с троловете. Не им отговаряйте. Тяхната работа е да ви отклонят от темата и да поемат "огъня" върху себе си. По-точно върху никовете си. От всичките постове поне 75% са по адрес на тролове или тролски заяждания.
ИГНОР!

Ако искате да бъдете чути, игнорирайте троловете.

---

Иначе Орешарски може да вземе и двойно повече, стига да има смисъл. Няма значение кой и колко взима, а какъв е резултатът. А при комунистите той винаги е един и същ - фалит и национална катастрофа. Основната цел на комунистите е да заграбят колкото могат, а чрез заеми ще могат да заграбят и от бъдещите поколения. Трудно ли е да се разбере това или да го обяснявам повествователно?
Заемите са обосновани само и единствено ако са предвидени за подобряване на инвестиционния климат, осъвременяване на съдебната система и гарантиране на свободата на предприемачеството. Държавата да взима заеми е гръцки модел, който емпирично доказа неефективността си (за пореден път) - държавата ТРЯБВА да създава такива условия, че частните структури да имат смелост да взимат заеми и да инвестират тези пари у нас. Тогава не 4.4, а 44 млрд ще станат заемите, но от това всички в БГ само ще спечелят. А когато държавата взима пари само за да закърпи бюджета си и да плати стари заеми, това е ограбване на бъдещите поколения.

Все пак за БГ няма да е проблем да вземе 4-5 млрд при ниския си дефицит, обаче е редно да се обсъди широко въпросът дали е редно да се взимат заеми, за да се раздават пари на социално слаби и глупави избиратели на управляващите за сметка на бъдещото поколение, ако такова поколение изобщо ще има при настоящата политика в страната. И пак повтарям - няма значение кой и колко взима на заем, важното е да обясни на разбираем език защо му се налага да взима заем, какво смята да прави с тези пари и какъв резултат очаква от цялата операция.

23.10 2013 в 17:21

След което ЕС отпусна нужната сума, нали? И след като ни ги преведоха - къде отидоха тези пари?
И най-вече, което ме интересува, новият дълг как и за какво ще се ползва, перо по перо? Има ли реална необходимост от тези пари и дали се наливат в правилно работеща система, която има просто текущ дефицит или се ползват за отлагане на проблемите?