Депутатите прехвърлиха ин витро процедурите в НЗОК

Елица Мартинова 10 януари 2013 в 09:54 1607 0

Хасан Адемов. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов. Снимка: БГНЕС

Депутати приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване. Те влязоха по спешност в края на миналата година, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише рамковия договор за 2013 г. заради предвижданите високи цени на медицинските услуги.

Точката бе гласувана като извънредна за началото на днешното пленарно заседание.

Промените в Закона за здравното осигуряване ще разрешат на Надзорния съвет на здравната каса да финансира услуги и лекарства, които не са вписаните в настоящия Национален рамков договор.

В това число влизат ин витро процедурите, интензивните болнични грижи и ваксините.

Според Българския лекарски съюз обаче това е опит на държавата да прехвърли отговорността си към НЗОК.

„Предлаганият законопроект на практика слага край на здравното осигуряване в България, защото отваря широко вратата за заобикаляне на рамковото договаряне“, категоричен бе Хасан Адемов от ДПС.

„Осигурителната система не е в състояние да издържи цялата тази тежест на здравното осигуряване в България.

Промените ще доведат до дебалансирани отношения между осигуряваните, работодателите и държавата. На практика ние прехвърляме онези 100 млн. лв., които държавата осигуряваше, отново към осигуряващите се лица“, добави още Адемов.

Законопроектът, който е внесен от управляващите, бе защитен от Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

„Днешният законопроект има една-единствена цел и това е здравето на хората. Трябва да подсигурим финансирането на пътеките, които вкарваме, за да може хората да са доволни от услугата“, обясни Иванов.

„Беше ясно, че ще се стигне до този проблем. Лекарският съюз ви предупреди, че ако продължавате да източвате парите от здравната каса, ще ви каже едно голямо „не“, каза от парламентарната трибуна червеното острие Мая Манолова.

OFFNews припомня, че в средата на декември депутатите от „Синята коалиция“ поискаха оставката на министър Дянков с мотива, че „е превърнал здравната каса в лична бюджетна касичка“.

„Безспорен е фактът, че само за последните две години Министерството на финансите открадна поне 59 милиона от здравноосигурителните вноски на българските граждани. Правителството отказа да осигурява децата наравно с останалите граждани. ДДС-то върху лекарствата е едно от най-високите за страните от Европа. НЗОК стана донор за бюджета“, каза тогава синият народен представител Ваньо Шарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови