Банско отново на протест за разширяване на ски зоната

Последна промяна на 30 януари 2013 в 16:21 2560 8

Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната
Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната

Пореден протест ще се проведе днес в Банско с искане за разширяване на ски зоната в парк "Пирин" с втори кабинков лифт, няколко писти и открити лифтове към тях. 

Протестът започна в 16 часа с поредна блокада на пътя към града. "Очакваме в протеста да се включат около 500-600 души", заяви председателят на Инициативния комитет, организиращ протестите, Малин Бистрин, цитиран от Дарик. Пред Фокус кметът на Банско Георги Икономов заяви, че "всеки път, когато "Зелените" организират протест, нещо което е срещу нашите искания и очаквания, ние ще организираме контрапротест". Банско бе сред основните теми на снощното гражданско шествие в София, Пловдив, Варна и Трявна.

Протестиращите настояват за промени в плана за управление на национален парк "Пирин", с които да се разреши новото строителство. Демонстрациите започнаха в края на миналата година и бяха подкрепени от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и скандалния депутат от ГЕРБ Вяра Петрова. Пред кмета на общината Георги Икономов министърът на икономиката Делян Добрев обеща да съдейства за решаването на проблема. За финал неотдавна и премиерът Бойко Борисов публично обяви подкрепата си за разширяването на ски зоната.

При всичките си изяви в подкрепа на исканията на Банско нито Борисов, нито министрите се сетиха да поискат мнение от колегата си по околната среда Нона Караджова, която преди 2 години установи, че ски зоната вече е разширена с 650 декара над определената площ в концесионния договор на фирма "Юлен" (995 дка). До този момент обаче няма наказани и се водят преговори между екоминистерството и концесионера.

Днес в платена публикация във в.  "Труд" Петър Петров от ръководството на "Юлен" заяви, че проблемът бил, че в концесионния договор въобще е записан размерът на дадената на концесия площ. В същото време, по думите му, дори териториално устройственият план на зоната не съдържа данни за площта. Това само по себе си е доста странно твърдение, тъй като един устройствен план би следвало да съдържа детайлни данни за площта на застрояване, плътността и т.н.

Териториално устройственият план на ски-зоната е правен преди сключването на концесионния договор през 2001 г., но през 2005 г. е променен, без това да бъде отразено в концесионния договор. Въпреки това, според Петров, който цитира неотдавнашно решение на Върховния административен съд "основополагащ и определящ ски зоната е ТУП, който определя и концесионната територия". Това обаче би означавало, че всеки концесионер в държавата е свободен да променя чрез устройствен план параметрите на дадената му територия и така да нахдвърля по свое усмотрение параметрите на концесионния договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2013 в 20:56

Мауглитата пак ще подскачат с надежда някой от мутрите в Банско да си отдели и да им даде от залъка си. Накрая пак ще останат с течащи лиги, разпенени усти и нищо повече. И ще имат още по-малко красива природа около себе си.

30.01 2013 в 20:40

Не виждам смисъл да се протестира ли? Ти така ли разбра коментара ми? Аз пък мислех, че коментирам абсурдната ситуация управляващи да протестират срещу собствените си управляващи, че и още по-лошо, срещу работодателя си - народа, който се опитва да си защити националното богатство - природата. Ето това коментирам и което си и е баш за отчаяние. Виж за безнадежност... някой беше казал, "Докато дишам, надявам се.", та и аз така. Надявам се, че такива като теб ще ме опровергаят за народа ни, когато застанат там, където им е мястото - пред тези, които заграбиха и властта, и правото да се протестира, а на тези, които ги избраха оставиха единствената възможност – форумите и попържането зад гърба им.

Та след като казваш, че правата, собствеността, достойнството, природата се защитават, пазят и завоюват всеки ден, ти какво защити, опази и завоюва днес? Или смяташ, че Цецка Цачева от позицията на Председател на Народното събрание ги защитава, като протестира и дава подкрепата си за заграбване на нови терени от национален парк Пирин от приближените им олигарси? А може би и Цветан Цветанов в качеството си на Зам.Премиер опазва и защитава правата, собствеността, достойнството и природата, заставайки на протестите до нея? М?

Я сподели ти какво е усещането, когато разбереш (ако изобщо си дорасъл да разбереш), че държава няма, а има само парчета от държавната баница, обект на интереси на този или онзи приближен до властта, че и на самите властимащи - на тия или на ония? А народът не само че оставя това да се случва, а и подкрепя ограбването – като тези в Банско, подкарани от шефовете си на протестите като овце.

И от тази позиция, има ли я България? Аз бих казала, че отдавна я няма, отдавна я приватизираха. Сега борбата е само за преразпределение на приватизираното.

Та какво точно защитаваш ти? И какво е усещането, докато го защитаваш?

30.01 2013 в 18:14

Поля, какво е усещането да пръскаш отчаяние и безнадеждност по форумите? Не виждаш смисъл да се протестира, на народ не била случила милата България... Ами като погледнем държавите, които са "случили на народ", там хората протестират и си пазят правата, собствеността, достойнството, природата. Никой не дава тези неща, те всеки ден се завоюват и пазят.

30.01 2013 в 18:03

Да, за Бог е много вярно :)

Еми...

30.01 2013 в 18:02

Олигарси+Олигофрени... Напаст!!!

30.01 2013 в 17:18

Точно така, Поля. Но Бог им прати наводнение през 2010 като предупреждение. Ползата е никаква. Чукундури!

30.01 2013 в 16:43

Ама Цецка още ли не е отишла на протеста? Той Цецко е в Брюксел и като се върне и реши проблема с Баретата сигурно Ше дотърчи и той в Банско. Само Бойчо не е протестирал там, ама що е време за напред е. Току виж и него сме видели да протестира срещу себе си - то един и два абсурда ли се случиха в тази държава, че и този да не дочакаме?!

Еееех, мила Българийо, единственото на което можеш да разчиташ, е Бог, 'щото на народ отдавна се доказа, че не си случила, на управници пък - хич.

30.01 2013 в 16:30

Нагли олигарси + прости и алчни селяни = Банско днес!