Банско отново на протест за разширяване на ски зоната

30 януари 2013 в 16:21 3197 8

Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната
Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната

Пореден протест ще се проведе днес в Банско с искане за разширяване на ски зоната в парк "Пирин" с втори кабинков лифт, няколко писти и открити лифтове към тях. 

Протестът започна в 16 часа с поредна блокада на пътя към града. "Очакваме в протеста да се включат около 500-600 души", заяви председателят на Инициативния комитет, организиращ протестите, Малин Бистрин, цитиран от Дарик. Пред Фокус кметът на Банско Георги Икономов заяви, че "всеки път, когато "Зелените" организират протест, нещо което е срещу нашите искания и очаквания, ние ще организираме контрапротест". Банско бе сред основните теми на снощното гражданско шествие в София, Пловдив, Варна и Трявна.

Протестиращите настояват за промени в плана за управление на национален парк "Пирин", с които да се разреши новото строителство. Демонстрациите започнаха в края на миналата година и бяха подкрепени от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и скандалния депутат от ГЕРБ Вяра Петрова. Пред кмета на общината Георги Икономов министърът на икономиката Делян Добрев обеща да съдейства за решаването на проблема. За финал неотдавна и премиерът Бойко Борисов публично обяви подкрепата си за разширяването на ски зоната.

При всичките си изяви в подкрепа на исканията на Банско нито Борисов, нито министрите се сетиха да поискат мнение от колегата си по околната среда Нона Караджова, която преди 2 години установи, че ски зоната вече е разширена с 650 декара над определената площ в концесионния договор на фирма "Юлен" (995 дка). До този момент обаче няма наказани и се водят преговори между екоминистерството и концесионера.

Днес в платена публикация във в.  "Труд" Петър Петров от ръководството на "Юлен" заяви, че проблемът бил, че в концесионния договор въобще е записан размерът на дадената на концесия площ. В същото време, по думите му, дори териториално устройственият план на зоната не съдържа данни за площта. Това само по себе си е доста странно твърдение, тъй като един устройствен план би следвало да съдържа детайлни данни за площта на застрояване, плътността и т.н.

Териториално устройственият план на ски-зоната е правен преди сключването на концесионния договор през 2001 г., но през 2005 г. е променен, без това да бъде отразено в концесионния договор. Въпреки това, според Петров, който цитира неотдавнашно решение на Върховния административен съд "основополагащ и определящ ски зоната е ТУП, който определя и концесионната територия". Това обаче би означавало, че всеки концесионер в държавата е свободен да променя чрез устройствен план параметрите на дадената му територия и така да нахдвърля по свое усмотрение параметрите на концесионния договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови