Антония Първанова: Дебатът в ЕП може да е черна точка във файла на България

Мая Младенова 02 юли 2013 в 15:55 3757 13

Евродепутатът от НДСВ Антония Първанова Снимка: БГНЕС
Евродепутатът от НДСВ Антония Първанова Снимка: БГНЕС

Опасявам се, че дебатът за България, който ще се състои днес следобед в Европейския парламент в Страсбург, по-скоро ще влезе в графата "черни точки във файла на България", коментира пред OFFNews евродепутатът от НДСВ Антония Първанова.

"Малко изненадващ е този дебат, тъй като сесията е доста пълна. Така adhoc, както е внесено, няма да даде възможност на депутатите да добият добра представа за ситуацията. Отдавна имаше заявка за такъв дебат, още от времето на предишните управляващи. Но беше преценено, че е по-добре ситуацията в България да бъде разгледана първо в комисията по правосъдие и вътрешен ред, там да бъдат изслушани различните позиции и да могат депутатите да се запознаят в детайли с това, което се случва в България, тъй като парламентарните дебати са изключително кратки и обикновено при тях няма  възможност за голям брой спонтанни изказвания. Затова се практикува, когато въпросът е сериозен, първо да се разгледа в комисия, след това да се прецени дали трябва да се излезе с резолюция, да се направят обсъждания и чак тогава да има парламентарен дебат", обясни евродепутатът.

Според Антония Първанова заради краткото време днес резултатът може да е по-скоро трупане на негативи, без обаче да има възможност българските евродепутати да изразят позиция, че това не е по същество присъщо на българската демокрация. "Редно е да се разгледат всички събития в България, които доведоха до нагнетяване на много сериозно недоволство и са прави хората на улицата, че са недоволни. Те бяха дълго време потискани да изразят свободно мнението си и волята си", смята тя. 

"Като българи едно нещо трябва да ни стане ясно - никой освен нас не е най-загрижен за интересите на нашата страна. Случващото се в момента в България има сериозна предистория и ако тя не бъде обяснена, може да се случи така, че някои последни събития - като например спиране на правителствен кортеж - да бъдат погледнати лошо. Представени изолирано, такива случаи може да бъдат възприети все едно в България е в упадък самият престиж на институциите и държавността е под въпрос", коментира още евродепутатът. 

Това ме притеснява - когато в страната ни държавността бива поставяна под въпрос. Представете си, че може и по такъв начин да изглеждат протестите. Но те дълбоко в себе си имат генезис на недоволство от незачитане на правото на гражданското общество да участва в управлението на страната. Затова, когато има заседание на комисията, всички тези неща могат да бъдат спокойно обяснени. Когато обаче в рамките на една минута някой става и казва "Вижте какво става в страната, гражданска война и т.н." звучи не само плашещо, а по-скоро в посока, че България е една незряла, недемократична страна, в която държавността е под опасност и може да застраши сигурността и демокрацията в целия Европейски съюз", добави Първанова. Тя уточни, че след днешния дебат по процедура не се предвижда ЕП да излезе с някакъв документ или резолюция за ситуацията у нас.

Дебатът е около 17:10 ч българско време и ще продължи около 20 минути. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!