НАП започва да запечатва автомати за кафе

31 октомври 2012 в 11:35 2549 1

Автоматите за самообслужване, които не са свързани с НАП, от утре ще бъдат запечатвани, припомнят от приходната агенция. Машините с необозначен собственик пък могат направо да бъдат иззети.

Законът задължи собствениците на т.нар. вендинг машини (автомати за кафе, напитки, храни, играчки и пр.) да сложат фискални устройства до 1 ноември, в противен случай се налага глоба до 10 000 лева. Исканията за отсрочка не бяха приети от НАП. 

„Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг сектора можеше да го направи”, каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор „Контрол” в НАП.

До момента около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

 За клиентите на автомати на самообслужване е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови