Кафе-машините в НАП крият данъци

01 ноември 2012 в 14:51 3456 0

Кафе-автомат в НАП крие данъци. Снимка: Сергей Антонов
Кафе-автомат в НАП крие данъци. Снимка: Сергей Антонов

Кафе-автоматите в НАП крият данъци. Машинките за напитки в ключови държавни институции работят в нарушение с влезлите от днес в сила изисквания за задължително издаване на касов бон.

Това показа проверка на OFFNews в няколко столични сгради, в които се помещават държавни или общински учреждения.

Само преди ден от Националната агенция по приходите (НАП) напомниха, че от днес, 1 ноември, всички автомати за кафе, напитки, играчки и др. трябва да имат дистанционна връзка за отчитане на оборотите и да издават касова бележка на клиента. Днес на обяд наш репортер си купи кафе от подразделение на НАП - на столичната улица "6-и септември". Автоматът не издаде нито електронен бон (изписан на дисплея), нито хартиен. Според новите разпоредби тези устройства работят в нарушение и собствениците им подлежат на глоба до 10 000 лева.

Продължихме към сградата на община "Триадица", където - изненада! - автоматът си стоеше на мястото и ни взе стотинките, без да се отчете на данъчните. Упражнението се повтори и в Първа градска болница на бул. "Патриарх Евтимий".

На повечето места липсваха и координати на собствениците на вендинг машините. Пак според новите правила, такива машини направо подлежат на конфискация. Изглежда, пред перспективата за петцифрена глоба, собствениците предпочитат да харижат машинките на учрежденията.

По изчисления на НАП действащите в момента подобни автомати в страната са около 25 000. Едва една-десета от тях досега отчитаха оборотите си по електронен път.

Клиентите трябва да знаят, че при покупка няма да получават хартиен фискален бон, а касовата им бележка ще се изписва на електронния дисплей на машината.

Елена Несторова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews