Украйна реши, че се намира на запад от рая

Делян Тодоров Последна промяна на 23 ноември 2013 в 08:18 5594 69

Украинският премиер Микола Азаров, Снимка: ЕРА
Украинският премиер Микола Азаров, Снимка: ЕРА

На 21 ноември 2013 година, в 14.58 минути на официалния портал на украинското правителство беше публикувано съобщение, в което се твърди, че към момента „ е замразява процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС“.  Като мотив се изтъква националната сигурност на страната и жизнената нужда да бъдат възобновени активните икономически взаимоотношения с Русия и страните – членки на Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан ).

За мнозина обвързването на дадена държава със стабилен политико-икономически блок като Европейския съюз би трябвало не само да не се явява риск за нейната национална сигурност, но дори да бъде част от решенията на проблемите от това естествено. Съвсем различен обаче, е случаят в тристранните отношения между Брюксел от една страна, Москва от друга и Киев, който се ситуира буквално между чука и наковалнята.  

Украйна от години се опитва да балансира в международните си отношения и да не изоставя нито западните си партньорства, нито Големия брат в съседство. Прилагането на тази стратегия не е достатъчно, за да се постигнат високи резултати нито по отношение на съществените реформи в различни сектори , нито в икономически или политически план, но паралелно с това не се допускат драматични събития, които да пораждат допълнително напрежение в обществото или социални недоволства . Подобно на всеизвестната котка на Шрьодингер, така и Киев се опитва да запази агнето полуцяло и вълка полусит.

По данни на IFAK UKRAINE, която е част от семейството на немската IFAK INSTITUT GmbH & Co. (една от най-големите проучвателни компании на Стария континент), в мнението на украинското общество се забелязва един изключително интересен феномен. При проучване, в което са били интервюирани 50 000 души от цялата страна 55 % от жителите подкрепят асоциирането с Европейския съюз, 33 % са против подписването на подобен документ, а за 17 % от анкетираните е трудно да преценят. В същото време 48% процента от украинците подкрепят възможността Украйна да се присъедини към Митническия съюз, контролиран от Москва, 36 % са против и 16 на сто не могат да дадат мнение. Елементарната математическа логика показва,че има немалък брой жители, които подкрепят участието на Украйна и в двата съюза. За мнозина е ясно,че страната трудно  ще посочи дали се нуждае повече от въздух или вода.

Колебанието на Киев дали да затопли своите отношения със Запада и активно да се придвижи към съюз с него не се базира толкова на политическа нерешителност, а на страхът от реакцията на силна Русия при подобна крачка. В последните месеци Кремъл ясно демонстрира какво ще бъде поведението на Москва в случай, че Украйна затръшне и последната врата, даваща ѝ път към Митническия съюз. Спомените на газовата война“ през 2009 са все още изключително ясни в съзнанието както на обикновения украинец, така и на политическия елит.

Безспорен е фактът, че страната дължи повече от 1,3 млрд. долара на "Газпром". „Изненадващо“, в последните седмици,  преди подписването на договора за асоцииране, руското дружество започна ожесточена кампания в посока Киев, желаейки кредитите да бъдат покрити възможно най-скоро или… газът ще спре. За съжаление, географската позицията на Украйна не ѝ позволява да се ориентира към алтернативни източници на гориво и в продължение на десетилетия не съумява да отбие този коз на Русия. Кремъл наложи и допълнителни „санкции“ като ограничи вноса на някои украински стоки (подобна тактика беше използвана и срещу Молдова,откъдето беше забранен вносът на вино и спиртни напитки, които са един от моторите на слабата молдовска икономика) и въведе нови мита за продукти от страната, с което директно се демонстрираха само част от последиците, които ще засегнат Киев, ако обърне гръб на Москва. Според вицепремиера Юрий Бойко от август насам, в следствие на руските икономически действия спрямо Украйна, страната е изгубила 15 до 20 000 работни места и 30-40 милиона гривни (4 до 5 млн. евро) оборот. Според него, ако ситуацията продължи в тази насока на развитие или се влоши, това би изложило на риск социалната среда в страната.

Агресивният тон, натискът и мощният арсенал от икономически и политически инструменти за натиск, очевидно свършиха своята работа и Украйна натисна рязко спирачките, докато пътуваше към Брюксел.  

Тежко разочарование за Запада 

Европейският съюз не закъсня със своята реакция и моментално демонстрира своето разочарование от решението на правителството в Киев. Германският Външен министър Гидо Вестервеле заяви,че това е акт на суверенното право на страната сама да реши кой ще пътят, по който ще поеме. Уточни,че вярва, че страната ще избере развитие към европейските ценности и независимо от оттеглянето на Украйна от асоцииране с блока, възможностите за партньорство остават отворени .

„ Ние вярваме, че това решение е разочароващо не само за ЕС, но и за украинския народ“ – каза ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън. Според нея сътрудничеството между Брюксел и Киев щеше „да предостави възможност да се спре тенденцията от намаляване на чуждестранните инвестиции в страната“

В същото време , говорителят на  Държавния департамент на САЩ Денифър Псаки заяви , че „ ако информацията за оттегляне на Украйна от диалога за асоцииране е вярна и решението е окончателно, то ние сме разочаровани“. Все пак, Псаки сподели, че до срещата във Вилнюс остават няколко дни, през които Брюксел и Киев имат възможност „да премахнат всички съществуващи пречки“

Лондон, в лицето на британския външен министър Уилям Хейг, окачестви решението на Украйна да стопира преговорите за асоцииране като „ пропусната възможност“

По-късно през деня на официално посещение в Киев трябваше да пристигне еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, с цел продължаване на диалога и усилията за подписване на двустранното споразумение за асоцииране. Чрез своя профил в социалната мрежа Туитър той заяви, че отменя своето посещение в бившата съветска република и че „сега много възможности за Украйна и нейния народ ще се забавят“. Самият договор трябваше да бъде официализиран следващата седмица в столицата на Литва, където ще се състои среща на върха на Европейския съюз.

Широки усмивки в Кремъл. 

Москва  искрено приветства решението на Украйна да стопира процеса на асоцииране с Брюксел. Говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков заяви, че е „доволен от възможността за  развитие търговско-икономически отношения с нашите най-близки партньори“ . Постановлението прието днес,от страна на Киев е огромен успех за Руската федерация и нейното желание, Украйна да се присъедини към Митническия съюз. Песков, все пак допълни, че Кремъл ще приеме всяко решение на страната във връзка с нейната евроинтеграция.

В продължение на месеци Русия и президентът Владимир Путин бяха обвинявани от лидерите на страните – членки, че притискат Украйна със средства, които възпрепятстват възможността, страната да вземе независимо решението за собствения си път.

Литва, която към момента председателства Европейския съюз реагира изключително остро и директно посочи Москва като причина за отказа на Украйна да продължи своята интензивна евроинтеграция. Йовита Нелюпсиене,главен съветник по външната политика на президента Далия Грибаускайте, заяви, че Украйна не е съумяла да устои на икономическия натиск и изнудването. „Ставаме съвременници на съюзи, които са създадени на базата на нецивилизовани похвати, а подобно сътрудничество няма как да бъде дълготрайно“, допълни тя.

 

Авторът е студент I-и курс по Журналистика в СУ "Св. Климент Охридски"     

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2014 в 16:40


Спешна нужда от заем?
* Много бърз и спешен трансфер към банковата си сметка
* Възстановяването започва осем месеца след като получите парите в банковата си сметка
* Ниска лихва в размер на 2%
* Дългосрочно погасяване (30.1 години) продължителност
* Гъвкави условия по заемите и месечна вноска

Свържете се с легитимен и лицензиран заем компания authourised
че финансовата помощ и на други страни.
За повече информация и кредитна приложения вече формата за контакт по електронната поща: cashfirmarena@outlook.com

SIR JAMES WILLIAMS
генерален директор
CASHFIRMARENA FIRM
LONDON

09.12 2013 в 21:36

Боже,боже,ама се навъдихте едни АНАЛ лизатори.....Всичко което става в Европа е продължение на английската политика от 1938 г с други средства.Но целта е една-заедно с Германия и Франция да
ПОРОБЯТ Славяните на изток,да им заграбят ресурсите и обричайки ги на мизерно съществование и демографски срив постепенно или с междуособна война да ги унищожат.
Като говорите за бъдеще на България...що не се замислите....като загубим в следващите 5-10 год още 2 000 000 младежи,ей ви една територия населена с номади чупещи панелките за Джилязу

29.11 2013 в 09:40

Още отсега може да се отчете като фатална грешка членството ни в ЕС. Мое и не само мое е мнението, че колкото по-скоро се махнем от ЕС , толкова по-добре за нашата Родина България. А каква беше България преди: градинка от най-хубавите.

28.11 2013 в 12:54

онзи цивилизационен избор, който ние направихме през виденовата зима, сега предстои на Украйна. Това съвсем не означава, че ЕС ще им реши проблема. Пример сме ние- сега отново се борим за изконни ценности, и трябва да спорим с индивиди като разни Поли, на които им е сладка европейската манджа, под формата на фондове, но им е горчиво, когато ги ударят през ръцете, че крадат от казана.
А исканията на МВФ към Украйна са почти същите, които имаше към нас при въвеждането на борда. И добре, че не се уплашихме, защото сега България нямаше да я има. Дано и казаците не ги уплаши хленча на отрепката, която им е президент. МВФ им е казал в прав текст- спрете да крадете, и ще получите заем, който ще можете да върнете. Ако искат. Ако не- обратно в СССР и Газпром. Същото важи и за Поля и групата от нейните аватари. Без газ се живее, и се е живяло, но без свобода- не. Дали искат да са граждани и потребители, или искат да са бройки без души, някакви си единици на някакъв си пазар, но не свободен, а азиатски, те си решават. Ако искат да са граждани, да си спомнят как казаците са си печелили свободата с кръв. ако не- да стават мужици. Източна Европа пак е на кръстопът. Сега се решава кой от коя страна ще остане. Радвам се поне, че ние красноречиво и постоянно показваме какъв е нашият избор и че нищо и никой вече не може да го промени. От Нова година вече няма връщане назад- българите са европейци с пълни права. Ако мафията остане, тя няма да има кой да краде. Затова нашата мафия се прегрупира за да се изнесе в посока Русия. Прав им път!

26.11 2013 в 08:42

кой казва че европейският съюз е рай

26.11 2013 в 05:41

Афторе, аффторе ...
http://www.youtube.com/watch?v=V2N9dO_z-TQ

26.11 2013 в 05:22

"Многопластова" е една дума. Също както "иди на хуй!" се пише поотделно. А "Черная Обезьяна" - с главни букви - все пак е Президент.
Одеса и Севастопол винаги са били чисто руски градове, те и са ги построили. Еврейското присъствие там е друг въпрос.
А виж доколко Киевската Русия е по-първа от Московската, и как това никой не не отрича, ами се гордеят с това - видимо не разбираш. Пак в тоя кюп е и Белорусия, и даже Черная Русь, ...
Защо приказваш за неща, които никога не си чувал?

26.11 2013 в 05:07

Добре бе момче, ти там с кого разговаря? С двама чичковци на улицата? С дежурната в хотела? С още трима гимназисти в дискотеката?
Говори ли с персонала на вече затритите авиационни и ракетни заводи? С екипажите на корабите? С градоначалниците? С хората, които представляват 35, от всичките 46 милиона руснаци, българи, евреи, гагаузи, молдовани, татари, други?
Врътна едно кръгче по майдана, и всичко ти се изясни?
Да беше казал че те интересува - щях да ти дам и телефони, и предплатена карта за телефона. За моя сметка.
Верно си новобранец.
А, новик, по украiнски:)

26.11 2013 в 04:55

Познавам много анестезиолози, от двата пола. За толкова години съвместна работа, никой не ми се е натрисал със сексуалните си проблеми.
Ти кой си?

26.11 2013 в 04:51

О, Кирияке, не е хубаво да разговаряш сам със себе си публично. Самообявяваш се за луд.
Видимо не знаеш какво е "Кирияк Стефчоф". Та за твое сведение - всъщност си ти. Радостния от чуждото луд. Какво е станало с прототипа на героя в живота - не знам, какво ще стане с тебе в днешния свят е очевидно.
Мойта е лесна - аз винаги съм в опозиция на силните на деня. Очевидно - много преди баща ти да е лъскал бастуна зад майка ти. Смешно ми е как ти ще се оправиш утре, като си свикнал да си просто блеещ в мейнстрийма. А такива не трябват на никого.