Светената вода на Божидар, чудесата и идиотизмът

DW Последна промяна на 07 август 2015 в 14:08 9895 14

Снимка Facebook, Бойко Борисов.

Божидар Димитров изпълни заканата си да изкъпе премиера Борисов с водата, бликнала в кладенец в Голямата базилика в Плиска.

Светена вода от Плиска – това е поредното чудо, измислено от Божидар Димитров, което отново накара медиите в България да се впуснат в надпревара по идиотизъм. Ивайло Дичев прави благочестив опит за анализ за "Дойче веле".

Ще ви кажат, че медиите са рожба на модерната епоха, ерго в тях нямат място ирационалните неща. Тъкмо обратното. В общество без йерархии, образование и авторитети медиите започват да се състезават по идиотизъм, в борба за оредяващия читател.

Повод е поредното чудо, измислено от Божидар Димитров: една художествена линия, която започва от пророчеството на Ванга, че когато в Плиска бликне вода, ще се оправим, минава през измитата глава на премиера Борисов, скромно представен като наследник на Борис I и стига до обещанието на вестник "Стандарт" да бъдат подарени 10 000 безплатни флакончета с въпросната вода, междувременно обявена за светена, раздавани от пунктовете на "Лафка". Значи малко езичество, малко християнство, малко бизнес, много национализъм и подмазване на властта.

Сензационни новини без край

Хватката е железна, защото няма как да се оспори легенда. Нали тя по определение е извън полето на рационалните аргументи - или я има, или я няма, или се харчи, или я забравяме. Затова и повечето учени просто повдигат презрително рамене на поредната дивотия и не считат за нужно да влизат в спор. А защо православната църква не протестира, защо не се чувстват обидени от подобна подигравка с българското, т.нар. националисти - явно мислят, че печелят нещо, че по този начин се бие по омразната либерална интелигенция.

Но забележете: вече няма седмица без сензационна новина. "Открит е дворецът на Константин Велики в Сердика", "Българи патентоват лекарство срещу рака от най-обикновен нашенски чесън", "Българките са най-красивите жени", "Молитвата "Отче наш" убива микроби", "Плиска бил втория по големина град в света след Константинопол", "В гените ни няма нищо славянско" и т.н., и т.н. Като се замисля, най-често сензациите се въртят около българската идентичност и здравето - вероятно тези теми най-много се харчат. В сферата на здравето все пак има някакъв разум, поради отговорността на професионалните лекари (министър Москов например лично призова гражданите да не се поддават на анти-ваксинните истерии). В сферата на археологията обаче непосредствена опасност за живота няма, ето защо нищо не спира полета на въображението.

Какво различава чудото от научната хипотеза? Чудото се явява изведнъж в цялата си пластична реалност. Да вземем следния пример: да речем, че е открита планета, подобна на земята. Как реагира ученият? Той прави сложни заключения по отразената светлина и смущенията в орбитата на съответната звезда, съмнява се, предлага различни версии на обяснението. Журналистът обаче се бори с конкуренцията - той няма време за съмнения и ще представи пейзаж на хипотетичната планета, населена с хора като нас. Какво пък, нямаме ли право да помечтаем? Нали тия сюжети ни ги разправят всяка вечер по телевизията - нови светове, неочаквани обрати, чудодейни решения.

Чудесата предизвикват пристрастяване

Проблемът е в масовото оглупяване на нашата медийна публика, която не може да се защитава от сензации. Чудесата предизвикват особен тип пристрастяване: както при наркотика трябва да увеличаваме дозата, за да продължим да възприемаме. Оттук новата сензация прогонва старата, скачаме безпаметно от една небивалица към друга и всеки път харддискът се форматира до голо. И в края на краищата не просто не знаем, а и дори не вярваме в нищо, цялата тази пошла врява почва да минава пред очите ни, без да ни докосне.

Защо журналистите не поставят подобни научни чудеса в рубриката "Любопитни факти", както беше едно време? Вероятно претенцията за автентичност увеличава естетическото удоволствие. И тиражите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2015 в 22:33

Може би не е много етично "неизвестен" автор от DW да коментира българските нрави, обичаи и отношения.

Най-малкото, на анонимни глупости не трябва да се обръща никакво внимание!

10.08 2015 в 21:37

И ся ако Баце земе та побеснеее ..... ко плраим.....

10.08 2015 в 09:11

Не виждам нищо лошо дори в чудеса, било те преувеличени или измислени. Българският народ има нужда от чудеса, легенди и приказки, за да започне да гледа по-позитивно. Всеки достатъчно интелигентен човек може сам да си направи изводите дали това наистина е светена вода, а за останалите е по-добре да вярват.

10.08 2015 в 00:47

БЪЛГАРИТЕ БАВНО, НО СИГУРНО ПОЛУДЯВАТ.НАРОДА Е СТИГНАЛ ТАКОВА ГНУСНО НИВО, ЧЕ КАТО ТАЯ СГАН Я НЯМА НИКЪДЕ НИ НА ТОЗИ НИ НА ОНЗИ СВЯТ.

09.08 2015 в 16:52

Добре ги каканиже автора, засегнал е част от действителността, но много посредствено, а ето как с малко думи тиквоций велики каза всичко - "и аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме", ако вожда е прост, а ТОЙ е много прост, то какво остава за жалките измислени професорчета, генералчета и политически пачаври и гейове около него, в най-лошия случай те са близо до светилото, няма как по дефиниция да го изпреварят, но са близо, много близо и са наясно с пророчици, вампири, таласъми, чудеса, дяволи и тям подобни маски и басни на червената мафия.

09.08 2015 в 14:45

И как болииииии....!!!! Когато новите кундурджии бъдат наречени с единствено прилягащата им дума:ПРОСТАЦИ!!!!

08.08 2015 в 09:00

Да не обръщаме внимание на коментара. Това е от типа "ляв съм, крив съм". Да обърнем внимание на Баш Най-тъп. Боже, кога друг път ще прочетеш нещо така вълнуващо, подробно, с бъркане в дълбочина! Ако на някого му е обедняла изведнъж фантазията, може да погледне "карикатурата" на Комарницки от 5 август, публикуват я на последна страница на в. "Сега" или в сайта им. Смятам, че Баш Най-тъп и т.нар. художник кусат от една и съща паничка, с една и съща лъжичка, даже не без да ги мият! Дойде време руски подлоги /известни и като газови посредници/ да беснеят. Гаврата е безсилие, а безсилието ражда изроди! Време е за едно силно съботно кафе!

07.08 2015 в 21:48

Когато едно население (не народ) не вижда бъдеще, тръгва да човърка в миналото. А когато има всички признаци за липса на такова - просто започва да мечтае. Като вечните роби на някакво робство, турско ли, византийско ли, що ли?!

07.08 2015 в 17:16

Ако човек, като мен следи телерубриката на Б.Димитров,ще се убеди в още много "уникалности "и многократно повтаряни от златната му устица, битовизми.
Това със"специалната "вода и премиерската кратуна славна, беше поредната щуротия на подмазваческия манталитет.
Статията никак не е лоша.
Това,че "историци ",помазват Вожда, го знаем от времената на Хитлер и Сталин.

07.08 2015 в 15:41

Нема връзка със статията (а може и да има)
ЧАЛАМБА:
Когато султана усети лек дискомфорт в областта на правото черво, на помощ идва свитата от ибрикчии, предвождана от главния ибрикчия. Двама от помощниците поемат под мишници султана, докато той клечи над позлатеното цукало. По време на напъните на султана, той обвива в прегръдките си главата на султана, милва я нежно и шепти успокояващо: „Хайде, Ваше Величество, малко остана“ или „Спокойно, Ваше Величество, и този зор ще мине...“.
През това време останалите от свитата подготвят посудата от ибрици, затоплят водата и кърпите, и т.н. Когато главният ибрикчия прецени че султана е приключил, той замива трикратно задните части на султана с ароматизирана вода, като особено внимание се отделя на гънките. След това старателно подсушава с меки кърпи и налага пудра (в онези години най-вероятно обикновен талк) по задника на господаря си.
Един от помощниците му подава шишенце с благовонно масло. Главният ибрикчия пуска точно една капка да се стича по гръбначния стълб на султана и в момента, в който тя достигне до ануса, с рязко движение я „втрива“ в ануса на султана, викайки с цяло гърло “чаламба”.
Докато помощниците обличат султана, главният ибрикчия анализира материала в позлатеното цукало и прави предсказания за бъдещето на империята и на султанското семейство.