Божидар Димитров: Докато има ракия, България е непобедима

ОFFNews 27 юли 2015 в 12:46 18280 24

Божидар Димитров с копие на корона на средновековен български владетел.

„Докато има ракия, България е непобедима”, написа директорът на НИМ Божидар Димитров в писмо до медиите, в което се съобщава, че при разкопки в крепостта Лютица е открит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия. 

Това е третият дестилационен съд за ракия, откриван в България - първият е намерен в Дръстър, днешна Силистра - и вторият в крепостта. Всички те са от XI век.

"Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци”, които отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт", пише Димитров.

Дестилационният съд за ракия. Снимка: НИМ.

Според историка "сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  За политиката