Ще върне ли България доверието си в политиката?

14 март 2013 в 10:45 2996 4

Ще върне ли България доверието си в политиката?

Отговор на този въпрос търси в свой анализ за ситуацията у нас германското радио "Дойче веле". 

"Исканията "на улицата" - както наричат протестите в България - варират и понякога си противиречат. На плакатите могат да бъдат прочетени лозунги от "Всички политици на прехода в затвора", "Да спрем приватизацията и да направим енергийните компании публични" до "Нова Конституция сега!" и "Да напуснем ЕС!"

Демонстриращите обаче са единни, когато въпросът опре до отрицание на всички съществуващи политически партии. Общо за всички тях е и широкоразпространеното в България усещане за липса на справедливост. Българският омбудсман, който се радва на висока почит в страната, резюмира ситуацията по следния начин: "Липсата на справедливост изкара хората на улицата. Повечето хора, които идват при мен за помощ, не се оплакват от това, че сме най-бедната страна в ЕС. Не се оплакват от кризата, безработицата, замразения ръст на пенсиите или високите сметки за отопление. Не, мнозинството са ядосани от липсата на справедливост и прозрачност."

Бедността ли е главният проблем?

В крайна сметка обаче това чувство се дължи на широико разпространената бедност в страната, казват анализатори. Мнозина обвиняват за това строго ограничителните мерки, диктувани от Брюксел. Последният министър-председател Бойко Борисов и неговата дясно-центристка партия ГЕРБ твърдо се придържаха към този курс и въведоха всички необходими мерки. Най-накрая протестите принудиха кабинета да подаде оставка. 

Борисов и новосформираната му партия спечелиха парламентарните избори през юли 2009 г. убедително. Наблюдатели отдават това на харизматичната натура на Борисов. Бившият пожарникар, бодигард и кмет на столицата просто се хареса на избирателите. Но кабинетът му не подобри условията на живот на българите", пише "Дойче веле".

На ръба на банкрута ли е България?

Не всички са убедени, че правителството на Борисов е орязало разходите толкова, колкото твърди. Социологът Андрей Райчев е угрижен, че най-лошото може би тепърва предстои. "Силно препоръчвам на служебното правителство първо да провери държавните финанси. Не мисля, че сутиацията там изглежда розова. Напротив, не бих бил изненадан, ако държавата е във фалит."

Протестиращите обвиниха Борисов, че взема пари от бедните и ги харчи щедро за други цели. Дали митингите ще продължат и по времето на служебното правителство, не е лесно да се предвиди, коментира Регине Шуберт, която оглавява германската фондация "Фридрих Еберт" в София. "По-скоро не към служебния кабинет, а към следващия редовно назначен кабинет ще бъде голямото предизвикателство. Нещо, което към момента изглежда като нерешима задача: да върне доверието на населението в политиката."

През следващите два месеца до изборите очаквам всички политически партии да влязат в нова роля. Досега те защитаваха статуквото. Но сега е по-вероятно да започнат да се борят срещу него, защото само така биха получили подкрепа от избирателите", казва политологът Огнян Минчев.

В страх от 12 май

Най-важната задача на служебния премиер е да подготви честни и прозрачни парламентарни избори, насрочени за 12 май. Неговото правителство може да разчита на две звезди, когато се стигне до преговори с протестиращите: новият министър на спорта е популярен световен шампион по плуване, а министърът на културата е тв звезда.

Но преговорите с движението на протестиращите няма да е лесно по две причини. Досега те не успяха добре да се организират. А тези, които говориха от тяхно име, вече обявиха, че очакват предстоящите избори да са нечестни и незаконни.

Ако протестиращите обаче искат исканията им да бъдат чути, те ще трябва да ги канализират натрупаната мощ навреме за изборите. Най-новите изследвания показват, че партията на Борисов ГЕРБ има слаба преднина пред социалистите. Малката партия на турското малцинство вероятно също ще влезе в парламента, а либерал-консерваторите под крилото бившия еврокомисар Меглена Кунева също има малки шансове, прогнозира "Дойче веле".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови