Ще върне ли България доверието си в политиката?

Последна промяна на 14 март 2013 в 10:45 2218 4

Ще върне ли България доверието си в политиката?

Отговор на този въпрос търси в свой анализ за ситуацията у нас германското радио "Дойче веле". 

"Исканията "на улицата" - както наричат протестите в България - варират и понякога си противиречат. На плакатите могат да бъдат прочетени лозунги от "Всички политици на прехода в затвора", "Да спрем приватизацията и да направим енергийните компании публични" до "Нова Конституция сега!" и "Да напуснем ЕС!"

Демонстриращите обаче са единни, когато въпросът опре до отрицание на всички съществуващи политически партии. Общо за всички тях е и широкоразпространеното в България усещане за липса на справедливост. Българският омбудсман, който се радва на висока почит в страната, резюмира ситуацията по следния начин: "Липсата на справедливост изкара хората на улицата. Повечето хора, които идват при мен за помощ, не се оплакват от това, че сме най-бедната страна в ЕС. Не се оплакват от кризата, безработицата, замразения ръст на пенсиите или високите сметки за отопление. Не, мнозинството са ядосани от липсата на справедливост и прозрачност."

Бедността ли е главният проблем?

В крайна сметка обаче това чувство се дължи на широико разпространената бедност в страната, казват анализатори. Мнозина обвиняват за това строго ограничителните мерки, диктувани от Брюксел. Последният министър-председател Бойко Борисов и неговата дясно-центристка партия ГЕРБ твърдо се придържаха към този курс и въведоха всички необходими мерки. Най-накрая протестите принудиха кабинета да подаде оставка. 

Борисов и новосформираната му партия спечелиха парламентарните избори през юли 2009 г. убедително. Наблюдатели отдават това на харизматичната натура на Борисов. Бившият пожарникар, бодигард и кмет на столицата просто се хареса на избирателите. Но кабинетът му не подобри условията на живот на българите", пише "Дойче веле".

На ръба на банкрута ли е България?

Не всички са убедени, че правителството на Борисов е орязало разходите толкова, колкото твърди. Социологът Андрей Райчев е угрижен, че най-лошото може би тепърва предстои. "Силно препоръчвам на служебното правителство първо да провери държавните финанси. Не мисля, че сутиацията там изглежда розова. Напротив, не бих бил изненадан, ако държавата е във фалит."

Протестиращите обвиниха Борисов, че взема пари от бедните и ги харчи щедро за други цели. Дали митингите ще продължат и по времето на служебното правителство, не е лесно да се предвиди, коментира Регине Шуберт, която оглавява германската фондация "Фридрих Еберт" в София. "По-скоро не към служебния кабинет, а към следващия редовно назначен кабинет ще бъде голямото предизвикателство. Нещо, което към момента изглежда като нерешима задача: да върне доверието на населението в политиката."

През следващите два месеца до изборите очаквам всички политически партии да влязат в нова роля. Досега те защитаваха статуквото. Но сега е по-вероятно да започнат да се борят срещу него, защото само така биха получили подкрепа от избирателите", казва политологът Огнян Минчев.

В страх от 12 май

Най-важната задача на служебния премиер е да подготви честни и прозрачни парламентарни избори, насрочени за 12 май. Неговото правителство може да разчита на две звезди, когато се стигне до преговори с протестиращите: новият министър на спорта е популярен световен шампион по плуване, а министърът на културата е тв звезда.

Но преговорите с движението на протестиращите няма да е лесно по две причини. Досега те не успяха добре да се организират. А тези, които говориха от тяхно име, вече обявиха, че очакват предстоящите избори да са нечестни и незаконни.

Ако протестиращите обаче искат исканията им да бъдат чути, те ще трябва да ги канализират натрупаната мощ навреме за изборите. Най-новите изследвания показват, че партията на Борисов ГЕРБ има слаба преднина пред социалистите. Малката партия на турското малцинство вероятно също ще влезе в парламента, а либерал-консерваторите под крилото бившия еврокомисар Меглена Кунева също има малки шансове, прогнозира "Дойче веле".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.03 2013 в 12:54

А,може би,трябва тия 1.5 мил.емигранти,да се върнат тук на 12 май,за да помогнат да се изпълни
горната програма,госп.Жан Валжан?

15.03 2013 в 22:53

Ето кога:

Никой от старите депутати не е преизбран.

Новоизбраният парламент гласува нови строги антимонополни закони, никой не може да притежава повече от 10% от дадена услуга или пазар,
доставката на ток става независима услуга от разпределителната мрежа, разпределителната мрежа става публично дружество управлявано от всички доставчици на ток, дружеството на потребителие в България получава решаващ глас във всички акционерни бордове свързани с доставка на услуги, сталинисткото дружество Топлофикация се закрива, всички досегашни управители и Фандъкова се раследват от пркуратурата за гавра с поребителя ново престъпление наказващо се с минумум 5 години затвор, и всички големи градове се газифицират - отоплението и топлата вода са с локални боилери за всяко семейство (както е в повечето европейски страни)

НЗОК се приватизира и става публично акционерно дружество, всички пълнолетни българи получават равен дял в нея, златна акция с решаващ глас в управителния съвет получава гражданското сдружение на пациентите в България, закриваме всички домашни лекари и се връщаме към поликлиниките като главно средство за лечение (това планират в Англия сега), провеждат се драстични уволнения в държавната администрация като се въвежда лимит от 100 човека максимален щат за министерство. Закриваме професионалната армия и въвеждаме ограничена армия съставена от доброволци (като в Шейцария) и ограничен брой професионални военни.

Намаляват се драстично данъците, ДДС се намалява на 10%, въвежда се плосък данък от 5% за всички доходи или бизнес. За нови голями инвестиции данъка е допълнително занижен на 3% за първите 10 години. В рзултат на това държават удвоява сумарно събираният данък.

Премахват се ВСИЧКИ акцизи, организираната престъпност (настоящите политици) губи десетки милиарди от премахването на акцизите и контрабандата на горива и цигари,

данъка върху горивата от 60% става 10%, България е със най-евтиното гориво в ЕС 75 стотинки за литър, в резултат на това всички стоки и услиги стават по евтини и много по конкурентни в сравнение с останалите страни от ЕС и експорта са увеличава с 30%. Цената на горивото и данъците директно рефлектират върху цената на прозиводството и печалбите на производителите на селско стопанските продукти и храни - в резултат цените намаляват с 20%, а доходите и зплатите се увеличават.

В резулта на намалените данъци и увеличените печалби и инвестиции безработицата след 4 години пада до 7% а брутният вътрешен продукт се увеличава с 30%.

Депутатите от новият парламент са преизбрани с 80% изборна активност.

Да ама не.

Не се чудете ако емигрантите от 1.5 милиона станат 3 милиона в следващите 5 години.

15.03 2013 в 15:11

Не. докато милиционерите са тук, няма как това да стане. а герберите се постараха милиционерите да са навсякъде

15.03 2013 в 09:49

Не. Милиционерите нямат интерес от това.