Русия разработва робот за бой в арктически условия

OFFNews 13 май 2015 в 07:44 6715 12

Русия разработва робот за бой в арктически условия
3D модел на роботизираната платформа УРП-01Г.

Руската "Обединена приборостроителна корпорация" (ОПК) разработва универсална модулна роботизирана платформа с гъсенични вериги, предназначена за участие в сражения, за потушаване на пожари и за арктически експедиции.

Това бе оповестено от представител на ОПК.

"Платформата е проектирана изцяло от руски инженери, може да превозва два тона полезен товар, да се движи със скорост 40 км/ч, притежава оригинална система за управление и габарити, които позволяват да бъде използвана в градска среда", съобщават от корпорацията.

На базата на платформата УРП-01Г се предвижда пускането на комплекси за разузнаване и нанасяне на удари, за охрана и патрулиране, за радиационно и химическо разузнаване, както и на техника за полицията и за арктически експедиции.

В момента УРП-01Г може да функционира в полуавтоматичен режим - в радиус 10 км от мястото на управлението му. В бъдеще платформата трябва да бъде снабдена със система за "техническо зрение", която ще й позволи да идентифицира предмети и да се ориентира в пространството без помощта на оператор, а също да има изцяло автоматизирано управление с елементи на изкуствения интелект.

Русия смята да разшири военното си присъствие на Северния полюс в опит да защити претендираните от нея територии на северните ледове. От 2017 година е планирано базирането на изтребители МиГ-31 в изоставени съветски бази, които в момента се ремонтират. 

Базирането на прехващачите обаче е само началото на по-мащабни планове на Кремъл. Русия вече започнал базирането на стратегическите бомбардировачи Туполев (Ту-95), които ще патрулират около пустинните ледове. "Екипажите на Туполев от арктическите авиобази в амурския регион утроиха летателните си часове тази година", каза през юли полковник Александър Гордеев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!