Изборите свършиха, време е за коалиции

Георги А. Ангелов 15 ноември 2021 в 16:27 5951 1

Снимка Архив

Изборите за парламент свършиха. Резултатите горе-долу са ясни, както и възможните управленски коалиции.

При обработени 75,69% протоколи “Продължаваме Промяната” има 25,34%, ГЕРБ-СДС - 22,43%, ДПС - 13,68%, БСП - 10,35%, “Има такъв народ” - 9,74%, Демократична България - 5,92% и “Възраждане” - 4,97%.

Следва свикване на парламент и преговори за коалиция

Следващите стъпки са описани в Конституцията. Сега Народно събрание трябва се свика от президента най-късно един месец след избирането на парламент. Президентът Румен Радев вече обяви, че няма да бави свикването.

След това, след консултации с парламентарните групи, президентът ще възложи на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. 

Прогнозата на “Маркет линкс” по предварителни данни, е че „Продължаваме промяната“ ще разполага със 66 народни представители. ГЕРБ-СДС ще има 58, ДПС - 36, БСП – 27 депутати, „Има такъв народ“ - 25, „Демократична България“ – 15, а „Възраждане“- 13 депутати.

Вариант 1 - Кабинет на ПП

Вече е ясно, че кандидатът за премиер на ПП ще бъде Кирил Петков. За да бъде избран, са необходими 121 гласа в пленарна зала или 50%+1 гласа, ако не  всички 240 депутати са в залата. ПП и ДБ нееднократно са изявявали желанието си за следизборна коалиция, но двете партии ще имат само 81 гласа. Друга заявка на ПП беше, че няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС. Дори и да добавим депутатите на БСП или ИТН, няма да се съберат 121 гласа необходими за мнозинство, а нова управленска коалиция ще е възможна само с 4 партии, тоест с ИТН и БСП. Четирите парламентарни групи събират 133 места в парламента. Не е ясно обаче дали коалицията е възможна, по-скоро не е. ДБ и най-вече антикомунистическата ДСБ, която е част от коалицията ДБ, надали може да допусне да бъде в една коалиция с БСП. ИТН в предишния парламент също показаха “фобия” от коалиране и подписване на общи документи. Така стигаме до по-вероятната формула, правителство на малцинството. Имайки предвид странното гласуване по ключови проекти показващо зависимостите на БСП в предишния парламент и непредимото поведение на ИТН, които изчегъртваха наред можем да заключим, че ще се разчита на плаващи мнозинства. Тук вече идва силата и отровата на ДПС - в подкрепата. А ГЕРБ ще покажат уменията си в “троленето” използвайки процедурите в парламентарния правилник в което ГЕРБ показа завидни успехи, докато беше “опозиция” в предишните два къси парламентарни сезона. Така, че животът на следващия парламента и кабинет, ако бъде създаден по тази формула няма да е дълъг и никак няма да е лек.

Варианти 2 и 3 - кабинети на ГЕРБ и ДПС

И ДПС и ГЕРБ вече дадоха да се разбере, че биха участвали в разговори за коалиция. Бойко Борисов вчера даде откровенна оферта към ПП, мислейки си към онзи момент, че ГЕРБ води. Ако Кирил Петков и Асен Василев не успеят да създадат кабинет мандатът ще стигне до Борисов. Той също отрече възможността за коалиция с ДПС, а всички останали партии декларират нежелание за коалиция с Борисов. Така този вариант остава малко вероятен, както и следващият - правителство с мандат на третия - ДПС. Но политическите уменията на Движението не трябва да бъдат подценявани. 

Тъй като по конституция президентът е длъжен да даде мандат на първата и втората по резултат сила и на трета по свой избор, теоретично е възможно мандатът за съставяне на правителство да стигне и до четвъртата сила - БСП. Това обаче няма да промени аритметиката и предразсъдъците между партиите. 

И пак избори

Процедурата с консултациите и мандатите отнема до два месеца. Ако до януари нямаме правителство, новият президентът, който най-вероятно пак ще се казва Румен Радев, ще трябва пак да насрочи избори за след два месеца и да назначи поредният служебен кабинет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

15.11 2021 в 17:08

Всичко зависи от това колко узрели са ДБ и ИТН за политически компромис в името на народа. Бих се обзаложил, че не са. Тоест - ново служебно правителство.
 
X

Да помогнем на украинските деца!