Дилемите на България

Печеленето на територии чрез военна инвазия е остаряла тактика. Путин демонстрира нови похвати, с които поставя Запада пред свършен факт. Подготвена ли е България за тях? Георги Папакочев потърси мнението на експерти

Дойче веле 28 април 2014 в 08:14 5704 8

Кризата в Украйна пробуди отново позаспалите военни кошмари в Европа. Полъхът на една нова Студена война започна да връща в съзнанието на европейците редица забравени въпроси като докъде може да стигне Русия в своята агресия този път, ще спре ли Путин газа за Европа, защо НАТО реагира на анексирането на Крим недостатъчно твърдо, на кого, в крайна сметка, се крепи възпиращата мощ на Североатлантическия алианс? Българите внезапно се сетиха и за необходимостта от стабилна войска и модерно въоръжение, за нуждата от диверсификация на газовите доставки и дори замечтаха за разработката на собствени газови находища, въпреки екологическите протести.

Председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев е убеден, че противниците на Запада и НАТО в България сега са се активизирали по опасен начин: "Аз съм един от хората, които вярват, че сегашното правителство прави всичко възможно България да бъде изгонена от ЕС и НАТО, тъй като сме едва ли не "Троянски кон" на Русия в Европа, както каза през 2008 година руският посланик в ЕС Владимир Чижов. Това се потвърждава и за тази опасност трябва да се говори много", казва Алексиев и добавя: "Трагедията на страната е, че никога в миналото си не е била независима. И ако наистина излезем от нашата естествена културна, духовна, политическа и икономическа среда, каквато е Европа, държавата просто няма перспективи".

Новите тактики на Кремъл

Илиян Василев, който е бил посланик на България в Русия от 2000 до 2006 година, е категоричен, че днес на военните заплахи и начините за ерозиране на националната сигурност на България не трябва да се гледа през призмата на традиционните форми на военно противопоставяне. За пример той посочва новата военна тактика на Путин, който успя да внедри сред протестиращото цивилно население в Украйна специални части на Главното разузнавателно управление /ГРУ/ на Русия и наемни въоръжени структури от батальона "Восток" в облекло без отличителни знаци и така анексира Крим, а сега прилага подобна тактика и в Източна Украйна. "Формално там нямаше пресичане на границите от армия, но въпреки това политическите цели на Кремъл в Украйна бяха постигнати", пояснява Илиян Василев.

А какви са похватите на Русия в България, някои от които започват да правят впечатление? Ето какво отговори Алекс Алексиев специално за ДВ: "Цели пет години перспективни газови находища в Северна България и край морето, които биха могли да ни дадат някаква икономическа база за развитие, съвсем умишлено не се разработват. Това говори само за едно, че става въпрос за напълно съзнателна политика. Известно е откъде дойде и цялата пропаганда срещу шистовия газ. САЩ в момента имат 1 милион действащи шистови сондажи, почти всеки ден започват нови. А при нас казват, че едва ли не България ще бъде отровена! Кой има интерес от това? Съвсем ясни са ползите на "Газпром", казва Алекс Алексиев.

Интеграция или изолация

От своя страна Илиян Василев е убеден, че дилемата на България сега е да задълбочи интеграцията си с ЕС или да изпадне в изолация. "Или влизаме в ускорена интеграция, като членство в еврозоната, в дълбочината на европейските и световни интеграционни процеси, или попадаме в една тиха, пълзяща самоизолация, която ще ни бъде наложена и отвън! И то по простата причина, че при евентуална смяна на интеграционния модел, за България няма да има място в по-високите ешелони на европейската политика или в НАТО", констатира бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Източник: Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews