България изпревари САЩ и Румъния по равнопостовеност на половете

Диана Маркова Последна промяна на 01 февруари 2016 в 12:59 6445 8

Обичаме да се сравняваме с Румъния. Докато допреди няколко години надменно отвръщахме глави от северните съседи, защото са „мръсни” и „крадливи”, тези дни самочувствието ни стремително пада, когато четем колко министри те са вкарали в затвора, колко филмови награди са обрали, как ни изпреварват икономически...

Дори по Индекс на човешкото развитие Румъния ни бие с цели седем позиции. Но новината е, че последните данни на Програмата за развитие на ООН показват колко по-равнопоставени са жените спрямо мъжете в България в сравнение с жените в Румъния. По този показател – равнопоставеност по пол, или както е прието да се нарича „джендър различия” – съседката ни е по-надолу от нас в класацията с двадесет позиции.

ПРООН съобщава за този индекс, измервайки женската смъртност (брой смъртни случаи на 100 000 раждания), ражданията при младите жени между 15 и 19 годишна възраст, участие в парламента, дял на жените и мъжете с поне средно образование, дял на заетите мъже и жени. Така общият коефицинет за България е 0,212, с което се нареждаме на 44-о място в света, изпреварвайки дори Щатите, които са петдесет и пети. Първото място заема Словения с 27,7 % заетост на жените в държавното управление, докато у нас този дял е 20,4. За сравнение, Русия е на 54-о място, с едва 14,5% присъствие на жени в парламента.

Според изследването на ПРООН, на 100 000 раждания унас умират петима. На 1000 жени до деветнайсет годишна възраст се раждат годишно 35,9 (в Норвегия едва 7,8 ) деца. В България 93% от жените имат поне средно образование, а мъжете – 95,7%. Заетите жени са 47,9%, а мъжете традиционно ги изпреварват с 59%.

Според данни на НСИ 52 100 безработни мъже на възраст между 15 и 64 години се грижат за деца – срещу 48 200 безработни жени в същата възраст. В същото време през 2014-а година завършилите висше образование жени са 38 013, докато при мъжете броят е 25 360.

Въпреки статистиката, в последните години се развива тенденция делът на заетите мъже да расте и респективно да намалява този на жените, въпреки всички политики по насърчаване на заетостта и постигане на равен достъп до пазара на труда. Но едно скорошно изследвание показва позитивна тенденция – завръщащите се на работа майки са изключително ценени от бознеса заради техния опит и умения, както и заради начина, по който те управляват времето. Бизнес лидерите смятат, че майките не сменят често своята работа, а това спестява разходи за търсене на нови кадри и тяхното повторно обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2016 в 23:10

Феминистка пропаганда. За каква равнопоставеност ми говорите - всичко изброено засяга само жените. Но разбира се те винаги са жертви на социални и природни несправедливости. Защо не измерят какъв процент от миньорите и боклукчиите са жени? Може би има причина в някои професии да преобладава даден пол. Заврете си го този индекс отзад.

02.02 2016 в 19:31

Само една лека поправка, пише се бИзнеса а не бОзнеса. :)

02.02 2016 в 13:28

Колкото е по-голяма равнопостовеността на половете в един народ, толкова по-скоро ще изчезне този народ от демографската карта на света.

01.02 2016 в 16:51

Освен русофилите, целия останал свят вижда и знае, че русия може да се мери с развития свят само по армия. Другото в което е конкурентна е износа на суровини. Всичко останало е на африканско ниво. САЩ от много години са доказали, че са най-развитата страна в света и за това са се наложи като мярка. Дали са добри или лоши е съвсем отделен въпрос - факт е, че САЩ е сред най-мразените страни в света, може би заради високото ниво което са постигнали и завист, може би и заради политиката им.

01.02 2016 в 14:37

Русия е по-долу защото гн Путин е толкова мъжествен че всяка рускиня като го види и всички мисли за еманципация се заменят с потни влажни въжделения и пъшкания. Ако не беше гн Путин щяхме да сме на първо място че и нагоре

01.02 2016 в 14:34

Няма име: В някои страни (ахем, Китай и Индия), много момичета се аобртират или мистериозно умират "при раждане", защото семейството иска момчета.

01.02 2016 в 14:04

Какъв е този коефициент за "равенство", който измерва женската смъртност при раждане? Тъй като мъжете още не са почнали да раждат (хем че с Еврогейския Съюз никога не знаеш), не е нещо което може да се сравни дали е равно.

Идеята на феминизма за "равенство" е на жените да им е колкото може по-добре.
Затова например при самоубийствата, където броят на мъжете е в пъти по-голям в почти всички държави, не се търси равенство, нито пък при смъртността заради опасен труд където делът на жените е статистически незначителен (иначе равенство в директорските позиции в компаниите е много важно).

Да ви пикая на измислените индекси и още по-измислените "предизвикателства".

01.02 2016 в 13:35

Много ме кефи как платената от Америка за България медиа Офнюз коментира.

"На 44-о място в света, изпреварвайки дори Щатите, които са петдесет и пети." - като естествено САЩ се дава за пример.

Естедтвено Русия е лоша и западнала, та затова: "За сравнение, Русия е на 54-о място, с едва 14,5%." Тук журналиста е вкарал ключовата думичка "едва", която някакси умаловажа факта, че Русия е цяло едно място пред великите американци разбирате ли ме.