Защо България и Полша могат да издържат на прекъсването на доставките на газ от Русия

Доц. д-р Александър Михайлов 28 април 2022 в 12:00 6640 1

Снимка Pixabay

Анализ на доц. д-р Александър Михайлов, преподавател в Университета в Рединг, Великобритания, публикуван в онлайн изданието The Conversation.

Руският енергиен гигант "Газпром" напълно прекрати доставките на газ за Полша и България. Двете страни очевидно са наказани за това, че са отказали искането на Русия да плащат за газа си в рубли.

Други страни от ЕС също отказаха да плащат в руска валута (това би дало тласък на руската икономика), но засега доставките са прекъснати само за България и Полша.

Незабавният отговор от страна на Полша беше, че може да се справи без руски газ, тъй като има високо ниво на запаси, а търсенето намалява със затоплянето на времето. Междувременно България обвини "Газпром" в сериозно нарушение на договора и води разговори със съюзниците си от ЕС за поддържане на доставките.

Това няма да е лесно. Защото, макар че България може постепенно да се откаже от руския газ и петрол, рязкото спиране ще предизвика сериозни притеснения. Алтернативните доставки от страни като Азербайджан няма да са достатъчни.

В по-дългосрочен план един от вариантите е да се продължи с (понастоящем изоставеното) доизграждане на втората атомна електроцентрала в България край град Белене на южния бряг на река Дунав. Заедно с Полша, Германия и останалите страни от ЕС България ще се стреми да разчита повече на доставки от Норвегия, Близкия изток и Северна Африка. Освен това в ЕС ще има призиви за ускоряване на преминаването към възобновяеми енергийни източници като слънчевата и вятърната енергия.

Всички тези действия ще нанесат сериозни вреди на руската икономика. В такъв случай, защо тя затваря крановете? И защо се насочва именно към тези две държави?

Можем да направим прилично обосновано предположение, че основният мотив е да се предизвикат икономически трудности и политическо разделение в Полша и България и да се оспори тяхната подкрепа за Украйна. Владимир Путин несъмнено ще се радва да използва тази възможност, за да разедини НАТО и ЕС.

В исторически план Русия също се e стремилa да подкопае икономическата и политическата независимост на тези две страни. Пактът между Съветския съюз и нацистка Германия през 1939 г. отрича самото съществуване на полската нация и цели да си подели земята ѝ. По същия начин политиката на Русия спрямо България в продължение на повече от 100 години е насочена към политическо, културно и икономическо господство.

С прекъсването на доставките на газ Русия нанесе последния си икономически удар срещу Полша и България. Но с международна подкрепа това е удар, който може да бъде понесен.

Моите собствени икономически изследвания в областта на социалното учене показват, че хората, както и бизнесът и по-широките общности, непрекъснато се адаптират положително към променящите се ситуации.

Част от моите изследвания включваха разработването на икономически модел, който показва как населението реагира на икономически стимули и натиск и как това се влияе от историческия му опит.

Еволюционна икономика

Разгледах също така връзката между това как икономическите стимули (като възприемани разходи и ползи) и социалните предпочитания са изиграли роля за възхода и падението на комунизма. Казано по-просто, стигнахме до заключението, че в продължение на хиляди години човешките общества са се развивали икономически, като са експериментирали и са се учили за своята среда. Те са станали умели да реагират на начина, по който тя функционира и се променя - понякога постепенно, понякога рязко.

Отнесено към днешната ситуация, основното послание е, че страните от ЕС в крайна сметка ще се адаптират към преминаването от силна зависимост от руската енергия. Това ще бъде скъпо в краткосрочен план, но жизнеспособно и полезно в дългосрочен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

28.04 2022 в 12:30

За добро или лошо, сериозен проблем с газа няма да има при нас, защото сме малка икономика. Проблемът с газа при нас е политически. Тези, които мрънкат за руски газ, са тези, които се облагодетелстват от него. Цялата продажна оркска пета колона. Яко са се гушили последните три десетилетия и лесно няма да пуснат кокала.