ВВС: Кремъл пише заплашителните ултиматуми на външното министерство на Русия, Лавров вече е уморен

OFFNews 03 август 2023 в 21:00 12688 5

Снимка Кремъл

Руското външно министерство не само послушно изпълнява заповедите на Кремъл, но и самите дипломатите са се превърнали в пропагандисти и „роботи“, неспособни да повлияят на позицията на Владимир Путин, се казва в материал на рускоезичната редакция на  BBC. Авторите на материала обръщат внимание на драстичната риторика, която са започнали да употребяват водещи руски дипломати.

BBC News подчертава, че първите забележими изменения в поведението на руските политици били забелязани през октомври 2021 г. от заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд. Дипломатката се срещна тогава  с руския заместник-министър Сергей Рябков и двамата трябвало да обсъдят работата на руските и американските дипломатически мисии. Рябков, който познава Нуланд от години , този път "дори не вдигнал погледа си от лист хартия", а се ограничил с прочитането на официалната позиция на Москва.

Макар в официално обявената версия Нуланд уверяваше, че преговорите са били продуктивни, в частни разговори тя не спестила недвусмислени коментари. Според източници на ВВС дипломатката била шокирана от поведението на колегата си, тя посочила, че и Рябков, и присъстващият в залата заместник-министър на отбраната Александър Фомин „се държали като роботи с листове хартия“ и „казвали това, което биха искали да чуят лица, които не присъстват в залата".

Няколко месеца по-късно, през декември 2021 г., дуото Фомин и Рябков договори т.нар. гаранции за сигурност, които Русия е предоставила на западните страни. Подробности за разговорите разкри в интервю пред журналисти Борис Бондарев , дипломат от женевския пул, който подаде оставка след руската инвазия в Украйна. Бондарев призна, че не само западните, но и... руските дипломати са били шокирани от предложените гаранции за сигурност. В официалната позиция на Москва между другото се изискваше декларация на САЩ за неразширяване на НАТО на Изток и възстановяването на позициите на войските на Алианса до границите им от 1997 г. Всички бяха наясно, че приемането на условията от Запада би било безпрецедентно събитие. 

"Никой не успя да установи откъде е документът. Обаждахме се, питахме дълго. В крайна сметка се оказа, че препоръките идват директно от Кремъл. Никой друг в МВнР дори не зададе въпроси. Всички повтаряха: Всичко е наред. Ще го направим. Не зависи от нас“, каза Бондарев.

Гаранциите за сигурност бяха договорени в Женева на 10 януари 2022 г. Рябков и Фомин се срещнаха, в часност, със заместник държавния секретар Уенди Шърман и заместник държавния секретар по контрола на въоръженията Бони Дженкинс. Американците казаха: Да преговаряме, а Рябков отвърна: "Украйна ни трябва. Без Украйна няма да преговаряме за нищо. Върнете се към границите отпреди 1997 г." Шърман е желязна жена, но мисля, че ченето й падна в този момент.В същото време западните дипломати не прекъснаха преговорите и според източници на BBC готовността за преговори е трябвало да „изненада приятно" някои руски дипломати.

„Тогава вече беше известно, че Владимир Путин е решил да нахлуе. Общуването с НАТО се оказа само димна завеса".

Според BBC влиянието на руското Министерство на външните работи върху външната политика редовно намалява след завръщането на Путин на президентския пост през 2012 г. Изявленията на говорителката на министерството Мария Захарова са цитирани като пример за агресивен език . Скоро "агресивният" стил на дипломация стана характерен за почти всички представители на министерството.В крайна сметка Министерството на външните работи беше отстранено от вземането на каквито и да е самостоятелни решения след анексирането на Крим и войната в Донбас през 2014 г. Путин започна самостоятелно да води международна политика. Ръководителят на министерството Сергей Лавров трябваше да разбере за пълномащабното нахлуване в Украйна няколко часа преди началото му.

"Лавров вече е уморен. Войната не е неговата стихия, но той няма къде да отиде - защото къде да отиде, освен да се пенсионира? Така че той седи там и пази стола си“, коментира пред BBC Бен Роудс , бившият заместник-съветник по националната сигурност на САЩ в администрацията на Обама. "Служителите в МВнР са достатъчно умни, но нямат смелостта да направят нещо. Те просто работят на тези позиции дълго време. Те са оцелели. Апаратчици по времето на путинизма", заключава Роудс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

5

Того

04.08 2023 в 05:00

Империята на злото - Руzия, трябва да се разпадне за да има мир в света.

12407

3

Bad Horse

03.08 2023 в 23:44

Както казах, самолета е без пилот. Няма единна мисъл зад управлението на Русия, всеки чиновник си прави каквото иска, на самотек. Путин абдикира на практика.

Някои сериозно смятат, че има възможност Ердоган да го арестува, като дойде на посещение в Истанбул. Шанса е 0.01%, но ако стане, ще е достоен завършек на "специалната операция" за разрушаване на Русия.

10298

2

AntiZ

03.08 2023 в 23:05

Откъдето и да го погледнеш, дебили! Цял живот им гледаме и слушаме простотиите. Да се затрият дано, измет долна!

2099

1

Mateevk

03.08 2023 в 22:21

А, това е напът да се промени. Онзи ден Захарова сравни атаката с дронове срещу Москва с атентатите от 11 септември, а после Песков се наложи да я опровергава. Така е, като тръгне човек да се престарава...А може би точно Захарова да се гласи за приемник на Лавров и си пише актив.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика