Ударената болница в Газа: Единствената християнска, давала 141 г. закрила в един от най-размирните райони по света

Александра Маркарян 19 октомври 2023 в 16:39 7261 2

Ранени палестинци седят в болница

Снимка БТА/АП

Ранени палестинци седят в болница "Ал-Шифа" в град Газа, централната част на Ивицата Газа, след като са пристигнали от болница "Ал- Ахли" след експлозия там на 17 октомври 2023 г.

Стотици палестинци бяха убити на 17 октомври при експлозия в двора на болница в град Газа в палестинския анклав в Израел Ивицата Газа. Веднага след удара терористите от „Хамас“ обвиниха Израел, а след проверка израелските военни предоставиха доказателства, че падналата ракета е изстреляна от посестримата им организация „Палестински ислямски джихад“. Ударът даде повод за нова вълна от протести срещу Израел, нищо, че не кой да е, а американският президент потвърди твърдението на Израел. Нищо, че болницата няма нищо общо с ислямския свят – тя, всъщност, е най-старата и единствената християнска болница в Газа.

Историята ѝ разказва Christianity Today.

„Ал-Ахли“ е основана от англикански мисионери и съществува в региона от 1882 година.

В продължение на няколко десетилетия в средата на 20. Век тя е управлявана от мисии на Южната баптистка конвенция (най-голямата баптистка група в Съединените щати). Понастоящем тя е в състава на Англиканската епископална епархия на Йерусалим.

Известна в разговорния език като Al-Ma’amadani (или „баптистът“ на арабски; така я наричат и членовете на „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад", чийто телефонен разговор излъчиха Израелските отбранителни сили в рамките на доказателствата си, че не Израел е отговорен за ракетния удар), болницата е една от 22-те в северната част на Ивицата Газа.

След издадената от Израел военна заповед за евакуация на района стотици палестинци намериха убежище там. Част от тях са се укривали именно в двора – където стана експлозията.

„Ние сме тук като инструмент в ръцете на Бога, за да покажем любовта на Исус Христос към всички хора. Гордеем се, че във всички конфликти тази болница е била тук, за да лекува страданията на ранените, бедните и да помогне на нуждаещите се от състрадателно сърце - казва директорът на "Ал-Ахли" Сухайла Тарази. - Тази болница ще продължи да бъде място за помирение, за любов. Историята на тази болница разказва, че всички ние сме деца на един Бог, независимо дали сме християни, мюсюлмани или евреи."

Тарази е арабска християнка от Южна Каролина. От 30 години живее в Газа.

Седмици преди войната между Израел и „Хамас“ християнската болница вече е претоварена и недофинансирана. Тарази разказва, че работният ѝ ден започва в 8 ч. сутринта и приключва в 4 ч. на следващата сутрин.

"Нямаме пари да плащаме заплати на персонала на пълен работен ден - каза тя. - Само опитите да осигурим необходимото гориво, само за да работим с генераторите, добавят още един слой към привидно непреодолими трудности и страдания. Имаме недостиг на лекарства. Липсват ни доставки. Липсва ни важно медицинско оборудване. Имаме недостиг на персонал. Какво друго можем да правим, освен да работим по цял ден и нощ? Изтощена съм."

Преди взрива във вторник болницата вече е претърпяла щети. Новинарската служба на англиканската общност съобщава, че в събота болницата е засегната от израелски ракетен обстрел, който е повредил два етажа на онкологичния център и е ранил четирима служители. В изявление Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри, казва, че в болницата е имало недостиг на медицински материали и не е могла да евакуира тежко болните и ранените си пациенти. В сряда Уелби определи експлозията в болницата като "нарушаваща светостта и достойнството на човешкия живот".

"Това е нарушение на хуманитарното право, което ясно казва, че болниците, лекарите и пациентите трябва да бъдат защитени - заявява той. – По тази причина е важно да проявим сдържаност при разпределянето на отговорността, преди да са ясни всички факти."

След експлозията във вторник в „Ал-Ахли“ приблизително 350 пострадали бяха изпратени в близката болница, която вече беше препълнена с пациенти. Случилото се разпали протести в арабските страни. Йордания отмени планираната среща на върха с американския президент Джо Байдън.

"В непоколебимо единство ние категорично осъждаме това престъпление по най-строг начин. Първоначалните съобщения за трагедията с църковната болница в Газа ни потопиха в скръб, тъй като тя представлява дълбоко нарушение на самите принципи, на които държи човечеството. Болниците, определени като свещени убежища според международното право, са осквернени от военните сили", пишат патриарсите и главите на църквите в Йерусалим.

На повече от 1 млн. палестинци е наредено да напуснат домовете си и хората отчаяно се нуждаят от припаси, храна и вода. След взрива в болницата Израел разреши първата от 10 дни насам хуманитарна помощ да влезе в ивицата Газа от Египет. На други места в региона след терористичните атаки на „Хамас“ от 7 октомври множество месиански еврейски служби се мобилизират, за да помогнат на членовете на ЦАХАЛ и да създадат "център за спешна помощ и реагиране" за израелците, бягащи от нападенията по границата. В рамките на своята дейност те събират дарения, раздават консумативи на войниците и изпращат храна на разселените семейства.

През дългата си история в Газа „Ал-Ахли“ е носила християнско присъствие и е попадала под кръстосания огън на продължаващия конфликт.

Англиканските мисионери, които откриват болницата през 1882 г., виждат в нея възможност да достигнат до мюсюлманите - предимно бедни, селски и женски - с Евангелието, пише в магистърската си теза историкът на близкоизточната медицина Карлтън Картър Барнет III.

Ранният болничен персонал редовно чете стихове от Библията и се моли с пациентите. Те отчасти се съобразяват с мюсюлманите, които не искат да умрат "под християнски покрив", като ги извеждат извън болницата - но не и преди да им предложат за последен път посланието за спасение чрез вяра в Христос.

През 1954 г. Бордът за чуждестранни мисии на SBC (сега Международен мисионерски борд) купува болницата, преименува я на Баптистка болница в Газа и се грижи за нея през следващите три десетилетия.

Баптистката болница в Газа лекува палестинци, ранени по време на Суецката криза през 1956 г. и други инциденти в региона. По време на управлението на Газа от страна на Египет през 1957-1967 г. египетският президент Гамал Абдел Насър посещава болницата, за да изрази своята благодарност за нейната работа.

По време на Шестдневната война през 1967 г. болницата продължава да работи, въпреки че е обградена от значителни престрелки. Тя е с разбити прозорци и няколко срутени стени, а един служител е ранен. Мисионерите използват баптистката църква в Газа (предишното англиканско светилище), за да разположат допълнителни болнични легла, а вътре се подслоняват 500 души.

В края на 70-те години на ХХ в. SBC връща болницата на англиканите, които я поставят под управлението на Англиканската епископална епархия на Йерусалим. Новите управители дават на лечебното заведение сегашното му име - Арабска болница "Ал-Ахли", а баптисткият персонал продължава да работи там до 1987 г., когато, както те отбелязват, се засилват антихристиянските настроения - включително има и опит за убийство на изпълняващия длъжността директор на болницата от страна на "Мюсюлмански братя".

През 1980 г. палестинец хвърля две ръчни гранати иззад болничната стена, убивайки трима души, включително израелски офицер и арабски минувач, и ранявайки други. През 1989 г. Christianity Today отбелязва "ръководената от епископа болница" като пример за християнско партньорство на палестинците с американски мисионери в помощ на жертвите на засиленото насилие в региона.

Баптистката църква в Газа (БЦГ), която все още е единствената евангелска общност в Газа, се е събирала в болничния комплекс, докато втората интифада не е затруднила твърде много събиранията непосредствено до спешното отделение, казва Хана Масад, бивш пастор на църквата и бивш лаборант в „Ал-Ахли“.

За случилото се на 17-и казва: „Трудно е да си представим това, което се случи. Тези скъпоценни хора дойдоха да намерят подслон, защото си мислеха, че това е християнска болница, така че ще е по-безопасно".

Йерусалимската епархия управлява медицински заведения в Газа, Западния бряг, Ерусалим, Йордания и Ливан. Според епархията болницата е предлагала "едни от най-добрите налични медицински грижи" в "средата на едно от най-неспокойните места по света", включително безплатни прегледи за рак на гърдата и първата в Газа програма за обучение на лекари по минимално инвазивна хирургия.

Местният баптистки лидер Бадер Мансур отбеляза, че в многобройни новинарски репортажи болницата все още се споменава като "баптистка болница", въпреки сегашното ѝ ръководство.

"Изглежда, че някои в Газа все още помнят старото име и приноса на баптистите в служба на населението на Газа, който продължава и до днес чрез Баптистката църква в Газа", пише той.

По време на работата си в болницата Тарази е наблюдавала лечението на стотици деца, които са били инвалидизирани в резултат на насилието по време на конфликта между Израел и Газа през 2014 г.

Преди пет години Тарази се сблъсква с рязкото намаляване на помощта от САЩ за агенцията на ООН, която обслужва палестинците, което намалява наличните легла в болницата от 80 на 50.

Междувременно християнското население на Газа, което понякога се сблъсква с враждебност и насилие от страна на мюсюлманските си съседи, е намаляло до около 1 000 души.

"Арабският християнин може да бъде посредник между евреите и мюсюлманите, Запада и Близкия изток. За нас християнството е мир и любов за всички - казва Тарази. - Но ние се страхуваме, че когато Исус се върне, няма да намери нито един последовател. Църквата трябва да помогне на християните да останат там. Това е земята на християнството и на всички Негови последователи. Християните трябва да са тук, за да помагат и да дават добър пример за християнството".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Зла свекърва

20.10 2023 в 00:05

Директорката на болницата - госпожа Тарази казва удивителни неща. И нейният глас представя единственият разумен път за нормално бъдеще на хората на това място.

В една статия журналист я пита защо е останала, защо не е избягала. А тя отговаря: Това е моята мисия. Аз съм тук, за да се грижа за хората и да показвам път към взаимно приемане и толерантност.

Звучи направо сюреалистично предвид обстоятелствата, в които се намира. Дано да оцелее и да остане като глас на нормалността на това място.

Като цяло протестантите имат голяма мисионерска дейност на терен, но те рядко се подкрепят от някаква политическа власт. Мюсюлманите и евреите си гледат своите си интереси, и протестантите нямат подкрепата на никой. А западната преса, понеже е светска, като цяло рядко обръща внимание на проблемите на християнските мисионери в мюсюлмански или комунистически общества. Което е жалко.

605

1

avitohol

19.10 2023 в 17:16

Брави 24 часа след като Григор Лилов публикува че е бомбардиран двора на англиканската църква в Газа най-сетне прочетох и първия сайт да напише нещо по въпроса
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews