Сводка на войната: Молдова - платени протести в полза на Русия

Александър Леви и Катрин Гишар 19 юни 2023 в 21:18 3777 7

Един от протестите, организиран от партия Шор

Снимка Getty Images

Един от протестите, организиран от партия Шор

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Проруската партия "Шор" е обявена за противоконституционна в Молдова. Кишинев взима все по-твърди мерки срещу опитите на Москва за дестабилизация: Конституционният съд на Молдова обяви политическата партия "Шор" извън закона. Според съда партията е организирала масови демонстрации с цел дестабилизиране на ситуацията в страната, като на участниците в тях е било плащано, за да отидат на митингите. Според магистратите тази дейност попада в обхвата на чл. 41 от Конституцията на страната, който гласи, че партиите и сдруженията, чиято дейност е насочена "срещу политическия плурализъм, принципите на правовата държава, суверенитета, независимостта и териториалната цялост", са противоконституционни. Партията "Шор" е основана от молдовския олигарх и политик Илан Шор през 2016 г. Настоящото молдовско правителство я смята за проруски настроена. През 2017 г. Шор е осъден на седем години и половина затвор за кражба на един милиард долара от три молдовски банки. Оттогава той живее в Израел.

Руската армия се опитва да си "възвърне инициативата" в Източна Украйна. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр призна за "сложна" ситуация по направленията Лиманск и Купянск, където противникът се опитва да се възползва от численото и материалното си превъзходство. Интензивността на артилерийския огън се е увеличила и в момента се водят тежки боеве. "Нашите войски се борят мъжки в условията на вражеско превъзходство", продължи тя, като добави, че руските опити за настъпление засега остават неуспешни. Въпреки това руските войски не са се отказали от опитите си да достигнат границите на Донецка и Луганска област - "засега това е основното направление на настъплението на окупаторите", продължи министърката. Според военни източници в Киев, Русия е съсредоточила голям брой свои части на изток, по-специално въздушно-десантни подразделения.

Африкански мирен план, руски наратив. Африканската мирна инициатива приключи в Москва с малка сензация от руска страна, която потвърди съществуването на документ от април 2022 г., който би могъл да сложи край на войната, ако украинците не бяха го отхвърлили - поне според руския наратив. Половин дузината африкански лидери и държавни глави, водени от южноафриканския президент Сирил Рафамоса, бяха определено приети много по-добре в Русия, отколкото в Украйна, където преживяха бомбена тревога, последвана от пресконференция, която приличаше на диалог на глухи, с президента Володимир Зеленски. Зеленски заяви, че светът не се нуждае от "нов замразен конфликт", като подсказа по този начин какъв би могъл да бъде този мистериозен африкански мирен план. Вече от Москва се разбра, че този план има "10 точки" (като китайския...), доста общо формулирани (не се споменава за изтегляне на руските войски, например). Всичко това видимо поласка Владимир Путин, който се появи по телевизията с африканските лидери, похвали разбирането им на кризата и им показа прословутия документ, за чието съществуване изтече информация от Лукашенко преди няколко дни. В него се говори за "гаранции за сигурността на Украйна" в замяна на нейния "неутралитет" по отношение на НАТО и намаляване на военния ѝ арсенал. "Тя беше подписана там от двете делегации" по време на трите им срещи в Беларус в началото на март, настояваше Путин.

Паметник на екипажа на влекача "Василий Бех" беше открит в Севастопол, на територията на руска военноморска част, според очевидци. Този плавателен съд е бил унищожен от ракета, изстреляна от украинската армия в средата на юни 2022 г., както съобщи командването на украинските въоръжени сили. Руското министерство на отбраната никога не е признавало официално за загубата на влекача. Василий Бех доставя боеприпаси, оръжия и военен персонал на Змийския остров, близо до Одеса, докато той е окупиран от руската армия. На борда на "Василий Бех" е имало девет цивилни членове на екипажа и 14 военнослужещи; според независимата руска преса са загинали седем цивилни и четирима военнослужещи.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

21.06 2023 в 10:30

За съжаление цяла Европа е заселена с Москвичи, дошли и от двете страни на Урал. Само за Германия съм срещал цифрата 5 милиона мурзилки, почти толкова, колкото са турските гастербайтери, ако не бъркам!?

-240

6

редовно четящ

20.06 2023 в 09:53

След окупацията Молдова ударно е заселена с москали. Те дори не говорят румънски, познавам такива. Трябва да послдват примера на Балтийските републики, иначе няма отърване от тази чума.

4638

5

Того

20.06 2023 в 05:42

Време е "Израждане" да бъде поставена извън закона.

12407

4

Bad Horse

19.06 2023 в 23:35

Китай контролира т.нар. лидери на Африка и много островни държави. Чрез заронбващи заеми получават комцесии за ресурси, военни и морски бази и т.н. Всичко го има обяснено ако потърсите.

Тоест африканската делегация са марионетки на Китай. Начело с южно-африканския идиот който остави страната си без ток!

345

3

Джендо Джедев

19.06 2023 в 22:47

Хахаха, какви са тия палячовци, бе? Уж в "православния" свят нямало прайд... На прайда в нормалните държави ходят гей-хора, на парадите на тия орки ходят чисти пе*ераси. :D

22548

2

dolivo

19.06 2023 в 22:05

а Израждане кога?

2159

1

Kilca

19.06 2023 в 22:00

Шоррр …. в тоалетната. Там, където е мястото на още една противоконституционна и проруска партийка, насаждаща омраза и дестабилизация.
 
X

Да помогнем на украинските деца!