Сводка на войната: Ирански безпилотници, провизведени в Татарстан

Александър Леви и Катрин Гишар 04 юли 2023 в 20:24 4556 2

Зоната за свободна търговия край град Елабуга

Снимка wikimedia

Зоната за свободна търговия край град Елабуга

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

В Украйна Олег Кулинич ще бъде съден за "държавна измяна". Този високопоставен служител на СБУ, украинската служба за сигурност, беше арестуван през юли 2022 г. по време на мащабна операция срещу руски "къртици" в украинските ведомства. Той е отговарял за окупирания Крим в рамките на СБУ, но според прокуратурата е работил в полза на руснаците, което би могло да обясни лекотата, с която руските войски завладяват Херсонска област през февруари 2022 г. Tой например им е дал подробна карта на украинските минни полета и отбранителни постове. Олег Кулинич е учил в академията на ФСБ в Русия и дори е служил в редиците на руския контрашпионаж, с което би могъл да е запазил връзки. "Направихме всичко възможно не само да задържим високопоставен предател, но и да съберем солидни доказателства, въз основа на които съдът да произнесе присъдата си", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк. Друг предполагаем високопоставен предател на СБУ, Андрей Наумов, който де факто е бил № 2 в службата, успява да избяга от Украйна в ранните часове на войната. Той беше арестуван на границата между Сърбия и Македония в луксозна лимузина с шофьор, превозваща 600 000 евро в брой, 125 000 долара и два скъпоценни камъка с голяма стойност. Понастоящем Наумов е задържан в затвора в Ниш, Южна Сърбия.

Ирански безпилотни самолети, "произведени в Татарстан". Това се казва в съвместно разследване на независимите руски медии Протокол и РЗВТР. Според журналистите завод, разположен в зона за свободна търговия край град Елабуга, е получил своеобразен "франчайз" за сглобяване на ирански безпилотни самолети от типа Шахед-136, които често са използвани от руската армия в Украйна. Информация за подобен вид "трансфер на умения" във военната област между Русия и Иран се публикува редовно, но за първи път виждаме това сътрудничество в действие. Повечето от компонентите, използвани за производството на безпилотните летателни апарати, се доставят от Иран, но постепенно те ще се правят на място, благодарение на обучението на руските инженери в Иран. Според двете медии, иранска делегация е посетила Елабуга през януари, за да инспектира обекта. Тази фабрика в Татарстан би могла да произвежда поне шест хиляди безпилотни самолета годишно.

Руска журналистка и адвокат са брутално нападнати в Чечения. Елена Милашева и Александър Немов пътували към Грозни, когато колата им била спряна от въоръжени мъже, които ги пребили жестоко, ограбили и унищожили оборудването им. Милашева и Немов са с множество наранявания. Агресорите обръсват главата на журналистката и ѝ чупят пръстите. Немов едва се движи - вероятно в резултат на прободна рана в крака. Елена Милашева, която е работила основно за "Новая газета", се е специализирала в разследването на нарушения на човешките права в Чечения. Тя също така редовно критикува властта на клана Кадиров над тази руска република в Кавказ и нейните институции. Този път Кремъл изглежда е решил да се отнесе много сериозно към този случай, според неговия говорител Дмитрий Песков, въпреки опозиционния профил на жертвите. Милашева и Немов ще бъдат откарани в Москва със специален самолет.

Осъден на две години затвор, бащата на малката Маша предпочита смъртното наказание. Съдът в руския град Тула потвърди присъдата от две години лишаване от свобода, произнесена през март на Алексей Москалов за "дискредитиране на армията". 54-годишният мъж е преследван от руските власти, откакто миналата година дъщеря му Маша нарисува в училище рисунка срещу войната в Украйна. 13-годишното момиче беше отнето от самотния си баща и настанено в дом за сираци. Москалов прочете пред съда писмо от Маша, в което тя му казва колко много го обича и колко много ѝ липсва. Бащата поиска от съда да го осъди на смърт, вместо да търпи тази непоносима раздяла с детето си. Адвокатът му настоява за оправдателна присъда.

Трафик по Кримския мост: армията се притичва на помощ. Въпросът за километричните задръствания, които попречиха на руските - и очевидно много патриотично настроени - летовници да пътуват през изминалия уикенд, беше обсъден на най-високо ниво в Москва, когато Владимир Путин се срещна с членове на правителството днес. Министърът на транспорта Виталий Савелиев взе думата, за да се оплаче, че времето за чакане на моста в момента е 30 минути и че това вероятно ще се влоши с наближаването на уикенда. Неговият колега от отбраната Сергей Шойгу, който присъстваше на срещата, предложи руският военен флот да помогне за облекчаване на задръстванията, като предостави два от своите големи десантни кораба на разположение на посетителите през лятото. Всеки един от тях може да побере до 40 превозни средства. "Ако те правят по пет пътувания на ден при нормално време, това означава допълнителни 200 превозни средства на десантен кораб, което означава, че общо до 1 000 превозни средства могат да бъдат транспортирани през пролива, облекчавайки трафика по Кримския мост", изчисли министърът на транспорта (и той видимо облекчен) . Какво повече за една незабравима ваканция?

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

2

Пустиняк

06.07 2023 в 07:12

Кадировците нй-добре воюват с невъоръжени жени. Виж с бойците от ВСУ нещо не им се получава.
А руснаците ползват туристите за жив щит, разчитайки, че Украйна няма да атакува моста докато те са там.

22548

1

dolivo

04.07 2023 в 21:30

типична разгулия руска

вместо да пуснат платени фериботи, скъпата и неикономична техника да харчи държавни пари

е, то ясно, че така си плащат данъкоплатците за ПРа на Путя ...

и с друго си плащат
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика