Сводка на войната 31.01.23: Руснаци в редиците на украинската армия

Александър Леви и Катрин Гишар 31 януари 2023 в 19:49 8423 10

Руснаци и грузинци в редиците на украинската армия

Снимка Легион Свобода России

Руснаци и грузинци в редиците на украинската армия

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Фрегатата "Адмирал Горшков" отново е в новините: според Министерството на отбраната в Москва руски моряци са спасили самотен мореплавател и неговото куче насред западната част на Атлантическия океан след авария на яхтата му. Те са от групата кораби, придружаващи фрегатата "Адмирал Горшков", която преди три седмици премина покрай френския бряг с хиперзвуковите си ракети "Циркон" на тестова мисия, но преди всичко на демонстрация на сила край американския бряг. "Това е нашият новогодишен подарък", пошегува се бившият президент Дмитрий Медведев намеквайки за ракетите "Циркон", за които самият Владимир Путин заяви, че нямат аналог в света. Тези ракети могат да носят ядрена бойна глава. "Американците винаги трябва да помнят, че си имат работа със страна, която може да ги загроби. Единствената в света. Друга няма", коментира Константин Малофеев, основател на близкия до Кремъл телевизионен канал "Царьград". В този случай руските моряци се задоволиха да отговорят на сигнала за бедствие на яхта, при това френска яхта, което ще им осигури достатъчно добра реклама.

Руснаци в редиците на украинската армия. В допълнение към "чуждестранния легион" украинската армия разполага и с подразделение, съставено изцяло от руски доброволци. Наречен "Свобода за Русия", този друг легион вече има два батальона, а други два са в процес на формиране. Бойци с най-различни профили воюват в тях : бивш банкер, монархист, строителен работник, дезертьор... Всички те са си поставили за цел да "освободят Украйна", но и Русия от режима на Владимир Путин - човек, който "унищожи не само руската икономика, но и способността на руснаците да се развиват и да имат право на щастливо бъдеще", според тях. За тази цел те са готови да продължат борбата с оръжие в ръка на руска земя и след края на войната. Каналът им в Telegram има над 117 000 абонати.

Хърватският президент Зоран Миланович провокира диаметрално противоположни реакции в Киев и Москва, като заяви, че "Крим никога повече няма да бъде украински". "Неприемливо" за украинците, това изявление "доказва, че хърватският президент е казал на глас това, което мислят много европейски лидери", смятат от Москва. Хърватия е парламентарна република, но това не пречи на нейния президент да се опитва да влияе на общественото мнение. От началото на войната той направи няколко проруски изявления, протестирайки срещу изпращането на тежки оръжия в Украйна и обвинявайки Запада, че иска да разпада на Русия.

Оптимизмът на Кирил Буданов би трябвало да разтревожи Кремъл. Младият ръководител на ГУР, украинското военно разузнаване, не се задоволява да прогнозира (както повечето украински официални лица) връщането на Крим в състава на Украйна - "вероятно до лятото" - и поражението на Русия. В интервю за "Washington Post" той също така загатва, че Украйна има много агенти на руска територия, готови да извършват саботажи. И че в самия Кремъл Украйна има симпатизанти. "Наистина има хора, с които се работи много лесно, хора, които разбират, че Русия трябва да бъде различна. "И ние подкрепяме тези хора", казва той.

[Под лупа] Войната в Украйна и подсъзнателните послания на Александър Лукашенко 

На 19 януари беларуският лидер прие руския външен министър Сергей Лавров. Когато обаче човек погледне кадрите от срещата им в президентския дворец в Минск, всичко - от думите до езика на тялото на двамата събеседници - сякаш показва обратното - че Лавров е този, който приема Лукашенко. Лукашенко, който се върти нервно на мястото си, буквално докладваше на мрачния и дори леко раздразнен Лавров. "Вие знаете какво е моето отношение към Вас", "поддържам Ви за всичко" чува се да казва беларуският лидер. Говорейки за опитите на Запада да "използва Украйна" срещу Русия и Беларус, Александър Лукашенко изпуска и това изречение което изненада мнозина: "Но това, което ме учудва и приятно изненадва, е, че досега Украйна се държи. Тя не се е поддава на провокации срещу Беларус. Макар че западните ни съседи активно я тласкат към това".

Само няколко дни по-рано същият Лукашенко обвини Украйна по време на среща със своите генерали и силовици, че е позволила територията ѝ да бъде използвана за обучение и въоръжаване на бойци, които биха могли да дестабилизират страната му. "Не разбирам защо украинците искат това. От една страна, те ни молят да не воюваме с тях. Те даже предлагат да подпишем пакт за ненападение. А от друга страна, те въоръжават всички тези главорези", казва той.

Защо тогава Лукашенско се хвали, и то пред руския министър на външните работи, че Украйна го изненадва приятно ? За Александър Азаров, представител на опозиционната платформа "Bypol", която обединява бивши беларуски военни и служители в сферата на сигурността, подобни послания от Лукашенко не са адресирани към украинците или дори към беларусите, а към руските му съюзници и по-конкретно към Владимир Путин.

От началото на войната Беларус е отвориля територията си за руските войски, които се опитаха да превземат украинската столица от север. От нейната територия се извършват и определен брой въздушни удари, по-специално с изтребители бомбардировачи Миг-31. Създаден е и руско-беларуски контингент и са проведени много съвместни настъпателни учения. Има всички основания да се смята, че Кремъл е поискал от беларуския си партньор още по-активно участие в "специалната военна операция", особено в случай на нов опит за офанзива срещу Киев. И има всички основания да се смята, че Лукашенко е против това. Не от патриотизъм или гордост, а защото познава добре армията си. "Никой, от генерала до обикновения войник, не иска да воюва при нас", казва Азаров. "Беларуската армия никога не е участвала във военни операции след обявяването на независимостта на страната през 1991 г.", казва той. Що се отнася до новобранците, според информацията, която се носи в армията, 90 % от тях ще изберат да дезертират още на първия ден, вместо да влязат в битка.

Но ако, противно на това което Лукашенко и руските му съюзници твърдяха досега, Украйна "не се подава на провокации", то военният сценарий се отлага за Беларус. Поне за сега. И може би това е искал да каже Лукашенко.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9018

10

Em Em

02.02 2023 в 12:09

Имаме си един шут да ни развеселява.
Да му пожелаем да е все така умен и всеотаен.
От винкело по-големо няма!
Венсеремос!
Путин е най-голямото джудже на планетата!

-529

9

6екеr4о

01.02 2023 в 13:42

Деду Пишу е от пролетарски Перник, там кат се накъркат в задължителната програма влизат бой и мандръснье, после почва волната!
Задникът на Деду, ако можеше да разказва, щеше да напише Болшая СовэЦката Энципклопедия, ма не самият Деду не мое, оти той спомени от бой и мандръсанье нема...

22547

8

dolivo

01.02 2023 в 07:51

Ей, Пешко, що така не харесваш любовта отзад? Не си пробвал, може да е приятно?

-970

7

Как бре, да си обратен е част от европейските ценности, за което и мрат нацистчетата?!? Не говори такива работи, че ше те изволнат от тролската ти длъжност :))

910

6

бай Падежко

01.02 2023 в 00:48

Пешка, да те попитам. Като се има предвид, че в руския мир всичко е обратното на това в нашия свят, тогава и руските тролове ли сте обратни?

2051

5

Propaganda

31.01 2023 в 23:43

"Що се отнася до новобранците, според информацията, която се носи в армията, 90 % от тях ще изберат да дезертират още на първия ден, вместо да влязат в битка."

А не, бе...ще мрат зарад един бункерен джуджак в Кремъл.

Тия фантастики - да бранят бедни донбаски бабички от измислен геноцид...нема как да им ги продадеш на белорусите.

А и Луки си е хитряга - живее му се.

Европа би го изпратила само на съд, докато робите на пути ще му спретнат я полет през балкончето, я цигарка, я през борда ще се лъзне!

8053

4

DARTH VADER

31.01 2023 в 21:46

ХЪРВАТСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ И НАШИЯ НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ,ВСЕ ЕДНО ЕДИН РУСКИ ШНУР ДЪРЖАТ...

-970

3

Могилизация е окраински термин и сега тече в пълна сила, явно знаеш ob1 какво се случва наистина, ама си на заплатка :))). Ясен си ми :).

-1555

2

ob1

31.01 2023 в 21:00

Мани ги, лъжат, руснак няма да се бие за Украйна... То все едно да избяга от могилизацията, нали, веждичка? Никогаш няма да стане!
oh, wait... :)

1236

1

БотоксПутю

31.01 2023 в 20:44

Не му е лесно на Лукашенко. А е стъпил накриво, а е паднал от някой по-горен етаж или покосен от инфаркт.