Сводка на войната 27.01.23: За какви изтребители мечтаят украинците?

Александър Леви и Катрин Гишар 27 януари 2023 в 19:16 12550 7

Снимка Getty Images

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Според украинските военновъздушни сили на 26 януари Русия е използвала две балистични ракети при удари срещу Украйна. Те бяха изстреляни от изтребители-бомбардировачи Миг-31К срещу две цели в енергийната инфраструктура на страната - в района на Запорожие и в Киев. Тези ракети, наричани в Русия X-47 Кинжал, се пускат на много голяма височина. Когато се намират над целта си, те пикират с много висока скорост, задвижвани единствено от гравитационната сила. Засега украинските военновъздушни сили не разполагат със средства за прихващането им, а Русия, чиито запаси са на изчерпване, ги използва само срещу цели от голям стратегически интерес. Руските изтребители-бомбардировачи Миг-31К обикновено излитат от Беларус и често предизвикват въздушни тревоги в Украйна.

Руските въздушно-десантни сили (ВДВ) в необичайна за тях роля. Тези десантчици с небесносини барети, бяха перлата в короната на руската армия, способни да се разгърнат за няколко часа там, където врагът най-малко очаква. Днес "сините барети" очевидно се използват като обикновени пехотинци във войната в Украйна или дори като пушечно месо. След като няколко пъти отказва да изпрати войниците си "на сигурна смърт" техният командир, генерал Михаил Теплински, влиза в остър конфликт с руския генерален щаб, ръководен от Валерий Герасимов, който става ръководител на "специалната военна операция". Според някои руски коментатори, Теплински в момента е в оставка, или е поне отстранен от вземането на решения в бойните действия. Множество източници, включително книгата ZOV на Павел Филатиев, който дезертира от ВДВ, преди да потърси убежище във Франция, потвърждават използването на парашутистите в жестоките окопни битки в Източна Украйна - може би защото са най боеспособните в редовната армия.

Сергей Лавров приключва африканската си обиколка с изненадващо посещение при еритрейския диктатор. На 26 януари руският външен министър завърши второто си пътуване в Африка за последните шест месеца със спирка в Асмара, столицата на Еритрея. Страната в Африканския рог получава независимост от Етиопия през 1993 г. и оттогава е управлявана с железна ръка от Исаяс Аверки. Еритрея беше една от малкото държави, заедно с Русия, Беларус, Северна Корея и Сирия, които гласуваха против резолюцията на ООН, осъждаща руската агресия в Украйна през март 2022 г. Еритрейската армия е заподозряна в престъпления срещу цивилното население в региона Тиграй в Северна Етиопия, където подкрепя етиопските сили срещу тиграйските бунтовници. Преди посещението си в Асмара Лавров посети Южна Африка, Есватини (бивш Свазиленд) и Ангола тази седмица.

След западните танкове Украйна започва да мечтае и за изтребители

Въпреки че преговорите отнеха месеци и че не е ясно кога прочутите западни тежки танкове ще пристигнат в Украйна, Киев обявява победа. В Украйна дори се говори за "танкова коалиция" срещу Русия. Междувременно украинците започнаха да мечтаят за друга, още по-сложна доставка : модерни изтребители, като тези на армиите от Атлантическия съюз. "Трябва да вземем тези самолети. Това е нашата мечта и мисия", каза президентът Володимир Зеленски. Според украински дипломати въпросът вече е в процес на подготовка ; Дмитрий Кулеба дори оповести откъси от разговори със западен колега, които подсказват, че се готви "сделка". От страна на западните съюзници на Киев се наблюдава ясна еволюция по въпроса за доставката на изтребители: те преминаха от "в никакъв случай" към самолети от съветски тип (които някои страни като Полша, Словакия, България или Северна Македония биха доставили), преди сериозно да обмислят оборудването на украинските военновъздушни сили с модерни западни самолети. Въпросът ще бъде обсъден през февруари на следващата среща на съюзническите държави в американската база в Рамщайн, Германия. Нидерландия вече заяви, че е готова да достави на Украйна F-16.

Тези F-16 са най вече предмет на украинските мечти. Този американски многоцелеви изтребител е на въоръжение в повечето страни от Атлантическия алианс. Неговият "по-голям брат" F-15, е използван изключително от ВВС на САЩ и Израел.
Други споменават германския Tornado или шведския Grippen.

Но не е достатъчно да имаш нов самолет, трябва да имаш и пилоти, които да го могат да го използват, и наземни екипи, които да го поддържат и да го въоръжават с ракети. И добри писти. Към днешна дата Украйна не разполага с нищо от това. "Първо трябва да намерим самолета, а останалото ще последва", заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

Логично, всички погледи са насочени към САЩ. Макар че администрацията на САЩ официално изключи възможността за изпращане на самолети F-16 или F-15 за момента, законодателите отделиха значителен бюджет за обучение на украински пилоти. Според украинските военни експерти - най-оптимистично настроените - след като бъде взето решение за изпращане на F-16, те могат да бъдат въведени в експлоатация за шест месеца. Според тях тези самолети могат да се окажат решаващи за продължаването на войната: "Проблемът с Кримския мост, пристанището на Севастопол и снабдителните бази на руската армия ще бъде решен с един замах", казва Валерий Романенко.

От руска страна, дори и да се признава опасността която представлява този удобен и свръхбърз изтребител, по отношение на останалото има много повече скептицизъм, което не е изненадващо. За пилотския инструктор Андрей Красноперов обучението на пилоти за шест месеца не е реалистично. "Това отнема четири години, това е международен стандарт и украинците го знаят", казва той. Затова, руските експерти смятат че Украйна възнамерява да наеме "наемници", които да управляват нейните F-16, още повече че за такива недостиг няма. Остава въпросът за пистите: според руските източници, повечето от тях са унищожени още в началото на войната.

Но украинците са категорични, че ще успеят да преодолеят всички песимистични прогнози - както са го правили и в миналото - при условие че най-накрая успеят да контролират небето над главите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

7

Джендо Джедев

27.01 2023 в 22:27

"Остава въпросът за пистите: според руските източници, повечето от тях са унищожени още в началото на войната"

То според рашистките източници ПВО и ВВС на Украйна също бяха унищожени още в началото на войната. Плюс 2565136 HIMARS-a. А, да, а и Киев щеше да падне за 3 дни... :D

2550

6

alfakentavur

27.01 2023 в 22:20

Не от "факти.беге", а истински факти:
11+ месеца "тридневна специална операция"
От 20% от Украйна на по-малко от 15%
ЕС си диверсифицира доставките и вече не ни пука за руския газ, а на другите азиатци рашистите не могат да продадат толкова, нито на такава цена. Видяхме как горят излищъци
Санкциите.... санкциите РАБОТЯТ
Бисерът на Путлер "блицкригът на санкциите се провали" от преди 10-тина месеца е меко казано малоумен.
Безпрецедентно обединение на десетки (сред които икономически най-силните) държави срещу една.

Бонусите и екстрите за СССРайха са много повече. А на жалките им подлоги тук освен да пишат глупости друго не им остава.

-1555

5

ob1

27.01 2023 в 21:47

Мурзилски мечти - лошо няма, безплатни са. То зер ако бяха платени с жалките рублички и мечти нямаше да можете да си позволите :)

705

3

order

27.01 2023 в 21:14

А Тръмп казва, че след танковете идват ядрените бомбички... сигур скоро Путин ще им изпрати на хохлювците некоя по пощата, щом толкова пък желаят джепанета!!!