Сводка на войната 26.01.23: Колко пробито е германското разузнаване?

Александър Леви и Катрин Гишар 26 януари 2023 в 20:11 11507 1

Вагнер

Снимка Getty Images

Графит на ЧВК Вагнер в Белград - март 2022 г.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Искахте танкове? Ето ви ракети и безпилотни самолети: 11 души са загинали и още толкова са ранени в резултат на вълната от руски удари по Украйна. По данни на украинските военновъздушни сили руските сили са изстреляли 55 ракети от различни типове срещу цели от жизненоважната инфраструктура на страната ; 47 от тях са били прихванати. Няколко региона са засегнати, включително - и то най-тежко - Киев. През нощта срещу Украйна са изпратени и множество безпилотни самолети, които според военновъздушните сили са били свалени. Руската армия все по-често използва безпилотни самолети, за да "умори" и да локализира украинските ПВО установки, след което изпраща крилати ракети. Те са били изстреляни от стратегически бомбардировачи и кораби в Черно море. Според руски коментатори тази вълна от удари е отговор на Кремъл на решението на западните партньори на Киев да изпращат тежки танкове и други оръжия в Украйна. Въпреки това тя беше по-малко мощна от предишните удари. Може би защото запасите от ракети са на изчерпване в Русия?

Наемниците на Вагнер скоро и в Буркина Фасо? След като в края на декември буркинските власти поискаха отпътуването на френския посланик, същите информираха Париж, че искат френските войници, разположени в Буркина Фасо, да напуснат в рамките на един месец. Франция отговори, че ще се съобрази с това. Накратко, тя трябва да евакуира 400-те военнослужещи от специалните сили на операция "Sabre" - операция, посветена на борбата срещу тероризма в региона. Няколко дни по-рано, на 9 и 10 януари, френският държавен секретар Крисула Захаропулу отиде в Уагадугу, за да се срещне с капитан Ибрахим Траоре, председател на преходното правителство на Буркина Фасо, дошло на власт с преврат на 30 септември 2022 г. "Франция не налага нищо, тя е на разположение, за да измислим заедно какво бъдеще ни очаква", каза тогава тя в опит да успокои отношенията с Буркина Фасо. Но изглежда, че сега Франция вече не е добре дошла в Буркина Фасо, където проявите на антифренски настроения стават все по-чести. Ще призове ли сега управляващата хунта в Буркина Фасо групата "Вагнер" да я подкрепи в борбата ѝ срещу тероризма? В съседно Мали наемниците на тази частна руска компания, пристигнали по искане на малийските власти, вече са над хиляда и са заподозрени в престъпления, както съобщава организацията All Eyes On Wagner. Междувременно на антифренските демонстрации в Уагадугу се виждат все повече руски знамена.

Полша: Радослав Шикорски в окото на циклона. В радиоинтервю на живо евродепутатът Радослав Шикорски заяви, че полското правителство е обмисляло разделянето на Украйна в първите дни на войната. “Да - каза той, - имаше момент на колебание. През първите 10 дни на войната, когато не знаехме как ще се развие тя и че Украйна може би ще падне”. Това изречение, казано от убеден прозападен човек, беше веднага подето от официалните руски медии, защото потвърждава точно това, което Владимир Путин, заедно с беларуския лидер Лукашенко, непрекъснато говорят за да оправдаят войната : че Полша само чака удобния момент за да завземе западната част на Украйна. Извадено от контекста, това изречение предизвика и вълна от възмущение в Полша, където в най-добрия случай го нарекоха "безразсъден", а в най-лошия - "полезен идиот на Кремъл". "Радек" Сикорски, понастоящем член на Гражданската платформа на проевропейския Доналд Туск (опозиция), е бил последователно министър на отбраната, на външните работи и председател на парламента. Съпруг на известната американска журналистка Ан Апълбаум, животът му е достоен за роман : политически изгнаник в Лондон по времето на "Солидарност", блестящ студент, той първо е военен репортер, преди да се захване с политика. Като ревностен антикомунист той отразява с голяма съпричастност борбата на талибаните и пакистанците, подкрепяни по това време от ЦРУ, срещу съветската инвазия (снимките по-горе са от този период).

Украински фронт: Стрелков капризничи, Прилепин вече е там. Двама руски "ястреби", и то не кои да е, отново попадат в новините. Игор Гиркин с псевдоним "Стрелков", централна фигура в разпалването на конфликта в Донбас през 2014 г., който оттогава е станал много критичен към армията и Кремъл, обсъжда чрез медиите с дългогодишния си враг Евгений Прилекин условията за евентуалното си участие в щурмовите отряди на "Вагнер" в Украйна. Изнервен от постояните му критики Пригожин го покани да дойде да се бие с неговите наемници. Що се отнася до писателя националист Захар Прилепин, чиито първи книги не са лишени от интерес, той вече е на фронтовата линия : току-що е подписал договор с Росгвардията, преторианската гвардия на режима на Владимир Путин, която е зависима от Министерството на вътрешните работи. За Прилепин това далеч няма да е първият му опит в тази област : на младини се е сражавал в Чечения в редиците на ОМОН, а от 2014 г. - в Донбас, където дори е командвал цял батальон проруски бунтовници.

[Под лупа] Шпионаж в полза на Русия: нов заподозрян е арестуван в Германия

Германски гражданин от руски произход, идентифициран от германските медии като Артур Е., е арестуван в неделя, 22 януари, на летището в Мюнхен на път от САЩ. Той е вторият заподозрян, арестуван в рамките на разследването на нашумял случай на шпионаж в полза на Кремъл в германските разузнавателни служби.

Малко преди Коледа е арестуван 52-годишният Карстен Л., агент на Федералната разузнавателна служба (BND). Той е заподозрян, че е предал на Москва строго поверителна информация в разгара на войната в Украйна и е обвинен в държавна измяна. Смята се, че мъжът, арестуван в Мюнхен в неделя, не е член на германските тайни служби, но е заподозрян, че е занесъл информацията, която Карстен Л. му е дал, в Русия и я е предал на тамошна разузнавателна служба. Както съобщава Die Zeit, през миналото лято Артур Е. вероятно е убедил Карстен Л. да предаде изключително чувствителна информация от БНД на руснаците в замяна на голяма сума пари.

Миналата година Берлин е бил уведомен за изтичане на информация в БНД благодарение на сигнал от чуждестранна тайна служба. Според Der Spiegel, който провежда собствено разследване на предполагаемия шпионин Карстен Л., служителят на разузнаването, който има две деца, живее със семейството си във Вайлхайм, баварски град с 22 000 жители, където местен футболен вундеркинд се е превърнал в национален герой : Томас Мюлер, нападателят на Байерн Мюнхен и световен шампион. Като всеки разузнавач Карстен Л. е доста дискретен, но въпреки това журналистите на "Шпигел" го идентифицират като бивш треньор на местен футболен клуб, който през април 2021 г. започва да учи френски благодарение на онлайн приложение. В интернет той също така хвали достойнствата на гостилницата, в която е спрял с приятели по време на ловен излет южно от Нюрнберг: "Истинска немска кухня. Точно както я обичам."

Твърди се също, че мъжът е поддръжник на крайнодясната германска партия AfD, на която два пъти, през 2015 и 2016 г, прави парично дарение. В БНД Карстен Л. работи дълги години в отдела за техническо разузнаване, който наред с другото отговаря и за операции по подслушване. В средата на миналата година той се премества от Бавария в Берлин, където става началник на отдел "Персонална сигурност" - отдел, отговарящ за вътрешния контрол на служителите на BND.

Според Die Zeit той продължава да работи временно за отдела за техническо разузнаване. Именно там се твърди, че той е откраднал и предал на руснаците документите, които доведоха до ареста му през декември, пише вестникът.

Този случай, който поставя в неудобно положение не само Германия, но и чуждестранните ѝ партньори в областта на разузнаването, разкрива всички недостатъци в работата на БНД. Наскоро предполагаемият шпионин Карстен Л. е бил обект на задълбочен вътрешен одит, продължил четири години. Тази проверка не е породила никакви съмнения относно надеждността на агента.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

1

order

27.01 2023 в 11:16

Абе има проблясъци от запад...
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова: Прекратете войната!

ПЪРВО ИДВАТ ТАНКОВЕТЕ, ПОСЛЕ ИДВАТ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ, написа републиканецът в своята социална медия...
......

Ако Вашингтон и Москва не се споразумеят, ще започне трета световна война...
Заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович


https://fakti.bg/world/750212-tramp-razkritikuva-baidan-zaradi-tankovete-za-ukraina-i-prizova-prekratete-voinata