Сводка на войната 05.05.23: Неотразим ли е руският Кинжал?

Александър Леви и Катрин Гишар 05 май 2023 в 19:11 6122 2

МИГ-31К с Х-47 Кинжал

Снимка Архив

МИГ-31К с Х-47 Кинжал

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Кръвта им е още прясна, гадове такива". В рядко срещано видео Евгений Пригожин обвини командването на руската армия, че не доставя боеприпаси на неговите хора, които се сражават в района на Бахмут. Той се снима на фона на десетки окървавени трупове на бойци от неговата наемническа група "Вагнер". "Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете вие да дебелеете под ламперията на кабинетите си. Имайте го предвид", казва той, обръщайки се директно към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб генерал Герасимов, като при това няколко пъти ги нарича “копелета”, “гадове” и “мръсници”. Според него, ако "Вагнер" е разполагал с необходимите боеприпаси, жертвите му щели да бъдат "пет пъти по-малко". Малко по-късно в официално изявление от името на командването на "Вагнер" Пригожин постави ултиматум на руските власти: ако до 10 май бойците му не бъдат снабдени с боеприпаси, те ще напуснат позициите си в Бахмут, за да не бъдат излишно избити.

Изтичането на информация за посещението на Зеленски в Берлин продължава да тревожи Германия. След като вчера германски таблоид публикува информация за подготовката на посещението на украинския президент в Берлин на 13 май, местната полиция започна разследване за разкриване на поверителна информация. Всекидневникът се позовава на източник в столичната полиция. "Намирам за непоносимо - според статията във вестника - един-единствен служител да уронва репутацията на берлинската полиция по такъв срамен начин както в национален, така и в международен план", заяви началникът на берлинската полиция Барбара Слоуик. На 14 май град Аахен трябва да връчи наградата "Карл Велики" на Володимир Зеленски. Засега няма потвърждение за пристигането на държавния глава нито в този западногермански град, нито в Берлин предишния ден. От съображения за сигурност всички пътувания на президента Зеленски се пазят в тайна до пристигането. Украинският посланик в Германия определи това изтичане на информация като "много неподходящо" събитие.

Украинските сили унищожиха един от безпилотните си самолети, над който бяха загубили контрол над Киев. Военните власти потвърдиха това вечерта на 4 май. Проруските поддръжници с удоволствие публикуваха в каналите си в Телеграм: "Украинската противовъздушна отбрана стреля по собствените си дронове". В един момент погрешно сметнат за руски дрон, безпилотникът, което прелетя над украинската столица, всъщност се оказа Bayraktar TB2, турско производство. Военновъздушните сили обосноваха решението си да го свалят, за да избегнат всякаква опасност за жителите на Киев.

Дали украинските военновъздушни сили са свалили (също) балистична ракета "Кинжал"? Това е въпросът, който най-много вълнува днес експертите след публикуването на серия от снимки, на които се вижда нещо, което може да изглежда като отломки от ракета "Кинжал" или "Искандер М" (модифицирана) в околностите на Киев. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат категорично отрече това, като заяви, че според неговите служби през нощта на 4 май не е изстреляна ракета от този тип. Преди това същият Юрий Игнат подробно обясни, че украинските ВВС не разполагат със средства за прехващане на този тип ракети, които се приближават към целта със скорост, близка до тази на звука, преди да се стоварят вертикално върху нея. Според руския телеграм канал "Рибар" показаните отломки "силно приличат" на тези от "Кинжал" или "Искандер М", но последните биха могли да бъдат свалени само благодарение на последното поколение системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (PAC-3) - системи, с които украинците официално не разполагат…

Цензура и Counter-Strike. Журналисти от финландския всекидневник Helsingin Sanomat излязоха с оригинална идея да запознаят руснаците със зверствата, извършени от тяхно име по време на войната в Украйна. С помощта на двама геймъри те създадоха "тайна стая" в популярната видеоигра Counter-Strike. Когато играчът влезе в тази стая, той може да види документи и снимки, които руските медии не показват, касаещи например броя на жертвите в руската армия, ударите по цивилни обекти или кланетата в Ирпин и Буча. Според оценките на Helsingin Sanomat около четири милиона руснаци са фенове на играта Counter-Strike, повечето от които са млади хора.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

06.05 2023 в 00:16

Не трябва да се подценяват руснаците, може да нямаше тоалетна хартия, но пари за танкове имаше. Десетилетия са се готвили да сразят капитализма, кой знае колко оръжие и боеприпаси имат на склад. Да, с руско качество, но пък много.

И имат дълбоко прикрити шпиони, тяхната кожа.

12407

1

Bad Horse

05.05 2023 в 19:51

Пригожин ще трябва да заобикаля високи сгради, лодки, болници и т.н. от днес. Обяви война на Кремъл открито вече. Колкото до недостатъчните доставки на снаряди, не му вярвам. Естествено, на всеки командир му се иска повече материал, машини, хора, всичко. Но действа с каквото има. Ако си заповядал атаки на вълни пандизчии без да има достатъчна артилерийска поддръжка, не може после да се оплакваш че си нямал поддръжка. Веднъж, дваж, все някога трябва да ти светне че така не става. Окопай се и докато не дойдат снарядите, не атакувай. Това обяснение сега е фалш. От другата страна украинците казват, че руснаците си имат предостатъчно и снаряди и всичко. Може да не са точни, и да изостават с часове след като целта се е изместила, но яко си гърмят и са докарали градчета и села до лунен пейзаж.
 
X

Да помогнем на украинските деца!