Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика

Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо, четем в обширна публикация на авторитетния "Зюддойче Цайтунг".

DW - Емилиян Лилов Последна промяна на 23 ноември 2016 в 20:35 14248 12

Снимка Sputnik

Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, четем в обширна публикация на германския "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ). Изданието дава пример от енергийния сектор - неустойките, които България дължи на руската страна заради провалилия се проект АЕЦ Белене: 602 милиона евро плюс наказателна лихва от 130 хиляди евро на ден. Гигантски суми за една страна с бюджет от около 11 милиарда евро, която на всичко отгоре е и най-бедната в ЕС, пише авторът на статията Флориан Хасел, според когото тясната обвързаност на България с Русия излиза на страната твърде скъпо. "Критици твърдят, че тези обвързаности корумпират политиката и подкопават демокрацията до такава степен, че България вече е заприличала на превзета държава", се казва в статията, озаглавена "Купената държава".

След избора на приятелски настроен към Кремъл президент и след евентуалната смяна на управлението тази зависимост може да се засили още повече, пише по-нататък авторът на статията. И посочва един от основните инструменти за упражняване на влияние в България - руските енергийни фирми. Такава е практиката не само в България - в Сърбия или Унгария например не е по-различно, четем още в публикацията.

В руски ръце

Следва списък с още зависимости. Например двата реактора на АЕЦ Козлодуй, покриващи две трети от нуждите на страната от електроенергия. По договор българската страна е длъжна да закупува от Русия горивните пръти за реакторите. Към Русия отиват и плащанията за складирането на отработеното ядрено гориво. А в края на октомври руснаците изпълниха милионна поръчка за модернизация на един от реакторите. Сега предстои модернизацията на другия.

И още нещо: най-голямата верига от бензиностанции, както и единствената рафинерия, която, впрочем, е най-голямата на Балканите, са собственост на руската фирма "Лукойл", припомня по-нататък изданието. И цитира експерти от софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), според които заради руския монопол разходите за производство и доставка на петролни продукти в България са сред най-високите в целия ЕС. Твърдо в руски ръце е и газовият сектор: половината от най-големия газов доставчик в България е собственост на "Газпром", който пък доставя почти 100 процента от природния газ за България. Тази зависимост излиза скъпо на страната: цената, на която купува газ от "Газпром", е най-високата в цяла Европа - с 30 процента повече, отколкото плаща например Германия, гласят изчисленията на ЦИД, цитирани от "Зюддойче Цайтунг".

По-нататък изданието се спира на резултатите от изследване на базирания във Вашингтон Център за международни и стратегически изследвания. Тема на проучването е влиянието на Москва в няколко европейски страни, сред които и България, а един от изводите гласи, че Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. "Но ако включим и косвените влияния - например зависими от Русия фирми, ще се окаже, че Русия контролира между 35 и 40 процента от икономиката на България", е цитиран да казва Мартин Владимиров, един от авторите на изследването "The Kremlin Playbook". Западни дипломати в София също твърдят, че Русия контролира "най-малко една трета от българската икономика", пише "Зюддойче Цайтунг".

"Превземането на България е в напреднал стадий"

Руското влияние обхваща също банковия сектор и пазара на недвижими имоти, посочва по-нататък изданието и припомня изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че руснаците щели да купят цяла България, след като и бездруго половината крайбрежие вече било тяхно. Това изказване предизвика огромно възмущение в България, но всъщност не е много далеч от истината, пише "Зюддойче Цайтунг" и цитира информация от сайта "Новините", според която близо 84 хиляди руснаци вече са се сдобили с имоти в България.
Към края на статията авторът Флориан Хасел пише следното: На фона на силното влияние, което Русия упражнява върху правителството, парламента и медиите в България, анализаторите от ЦИД стигат до извода, че "превземането на България е в напреднал стадий". И че една от целите е страната да бъде отдалечена от ЕС.

"Дойче веле"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8256

12

Stamboloff

25.11 2016 в 09:23

Да допълним м БТК, апетитите за летище София. Чакам скоро да чуя, че се водят преговори за пристанищата Варна, Бургас и БДЖ. Топлофикация София е готова за руски инвеститор по схема "дълг срещу собственост", Енергоразпределителните дружества (наблюдавайте кого критикува Сидеров) очевидно са следващ таргет.
Но да се разберем - руснаците следват своя интерес, Нашите рубладжии - също. Да се замислим останалите - защо нямаме рефлекс за самосъхранение като нация.(между другото колко руснаци познавате, които наричат българите братушки?)

10355

10

neverland

24.11 2016 в 09:37

Какво е значението под какъв контрол са, дали ги държат Цветан Василев, Прокопиев, Доган, Борисов, руснаци или американци...Според мен е едно и също.

9214

8

XR4

23.11 2016 в 23:17

Стига глупости!Всичките стратегически предприятия(и Нефтохим и Булгаргаз и т.н.) не бяха продадени , а подарени или взети насила чрез заплахи,рушвети и извиване на ръце точно за да може България да е икономически зависима и послушна!За това можем с пълна сила да "благодарим" на рубладжии,безродници,бивши комуняги и най-вече на скъпите ни "братушки".

6952

6

Мойри

23.11 2016 в 22:23

Въобще не е така. Никой не ни е виновен, че няма регулация и политика за намаляване на енергийната зависимост от един източник. Даже напротив има си европейска енергийна стратегия изготвена от ЕК, само че кой да ти я предложи у нас. Разберете - не са виновни нито ЕС нито политиците - виновни са тези, които ги избират.

9530

5

Traqn Savov

23.11 2016 в 22:14

Професор балкански е абсолютно прав..
никой не ги спира да инвестират, никой не ги спира да купуват, никой не ги спира да развиват бизнес...

Типично по европейски, най лесно е да се реве и нищо да не се прави, и да се оплакват...

През това време Путин ще ви купи и ще ви продаде, докато вие седите и се назлъндисвате...

9530

3

Traqn Savov

23.11 2016 в 21:32

според която близо 84 хиляди руснаци вече са се сдобили с имоти в България.

Ми сдобийте са и ви бре, кой въ спира, от утре искам ханс и шмунц наредени чинно на опашка да купува...