Спаси София: Шофьори и ватмани уринират в бутилки, искаме оставки

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2019 в 10:29 10935 1

Снимка БГНЕС - архив

Гражданската организация Спаси София подаде сигнал до Главна инспекция по труда и омбудсмана заради редовната практика шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд, в нарушение на Кодекса на труда. 

Причина за сигнала е информация, с която организацията разполага, че масово шофьори изкарват дори и по 14 последователни дни без почивка. 

Кодексът на труда предвижда максимум 150 часа извънреден труд на година. Въпреки това е честа практика да се работи между 350 и 500 часа извънредно. Това създава изключително сериозни рискове за сигурността на градския транспорт. Допускането на преумора за хората, отговорни за живота на стотици хиляди пътници дневно, е крайно безотговорно. Затова и настояваме за незабавна оставка на директорите на Столичен автотранспорт - Слав Монов и Столичен електротранспорт - Евгений Ганчев”, заяви Борис Бонев от Спаси София. Той допълни, че “Проблемите с градския транспорт на София са много, но този, за който твърде малко се говори, са условията за труд в депата и гаражите. Били сме във всички тях и с очите си сме виждали в каква мизерия са принудени да работят и почиват всички. Знаем за шокиращи истории за липса на тоалетни или на време за използването им, заради кратките почивки и закъсненията, което принуждава част от шофьорите и ватманите да уринират в бутилки. Това е абсолютно недопустимо!”, допълни Бонев.

Активистите коментират, че след публикация на страницата им по темата, общински съветници от опозицията излязоха с позиция, но от организацията поставят въпроса защо досега не са направили нищо, предвид множеството си представители във всички комисии в общинския съвет.

Вчера Общинските съветници от БСП поискаха пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София от началото на годината. Справката задължително трябва да включва часовете положен извънреден труд от шофьорите, осигуряване на междусменните почивки и недостига на водачи на превозните средства, категорични са социалистите в СОС. Очаквам двамата директори на транспортните дружества - Слав Монов и Евгений Ганчев да информират членовете на Комисията по транспорт и туризъм още идната седмица в сряда, когато трябва да имаме заседание, заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

11.02 2019 в 12:03

Назначените чорбаджии на Васо Велев са приготвили по 300 часа извънреден труд за всички работещи в България с новите си предложения за промени в КТ. Явно в градския транспорт даже са ги изпреварили.