Какви по-точно проблеми решават оставките в "Гранична полиция"

DW 16 август 2016 в 21:40 7632 1

Снимка БГНЕС

Пред угрозата от нов голям приток на нелегални мигранти, "Гранична полиция" е раздирана от скандали. Могат ли оставките на ръководството да решат проблемите на тази ключова за сигурността на България и ЕС структура? Николай Цеков потърси мнението на нейния бивш ръководител о.р.ген. Валери Григоров за "Дойче веле".

Оповестяването на скандален договор между "Гранична полиция" и уличен в каналджийство предприемач - за транспортиране на бежанци и мигранти - е официалният мотив за вчерашните светкавични оставки на шефа на ведомството главен комисар Антонио Ангелов и на неговия заместник старши комисар Йотко Андреев. Договорът с въпросния предприемач за над 100 хил. евро е по линия на мерките за затягане на граничния контрол, финансирани с европейски пари, които пари са щели да влязат в джобовете на разследван за каналджийство. Назряващият огромен скандал между Брюксел и София без съмнение е бил импулсът за гневната реакция на премиера Борисов спрямо двамата началници на "Гранична полиция".

„Тези европейски пари са били предназначени за конкретни мерки по укрепването на българо-турската граница. Фактът, че "Гранична полиция" е имала преди скандала още един договор със заловения да превозва нелегални мигранти бизнесмен, говори, че ведомството не се интересува с кого си има работа, и че поддържането на подобни контакти обслужва личните интереси на неговото ръководство. Няма дори смисъл да се говори за корупция – тя наднича отвсякъде“, категоричен е бившият началник на "Гранична полиция" Валери Григоров. Според него, случилото се е само върхът на айсберга.

Бездната „МВР“

Григоров е на мнение, че пораженията в системата за управление на националната сигурност не се свеждат само до безпринципната кадрова политика за партийни назначения на некомпетентни и незаинтересовани от пряката си работа ръководители. Липсва стратегия за управление и координация между службите. Неутрализирана е имунната система в сигурността, която трябва да предотвратява навлизането и окопаването в нейните звена на лица, свързани с лобирането за корпоративни и корупционни интереси.

„За министри и шефове в системата се назначават хора и екипи, които нямат експертни умения да анализират случващото се, и чиято вярност към управляващите партии се възнаграждава с отлични за България заплати, с осигуряване за първа категория труд и с екстри - като служебни автомобили и лични секретарки. В системата на МВР се шири фрапираща некомпетентност и безотговорност, които са среда за безпринципни назначения, за прикриване на нарушения, престъпления и корупция. Една трета от служителите на МВР са администратори при допустимо съотношение едно към десет между чиновниците и хората, пряко заети със сигурността на улицата и по границите“, твърди още Григоров.

За актуалния скандал в "Гранична полиция" генералът от запаса казва следното: „Името на подалия сега оставка заместник-началник Йотко Андреев се свързваше, преди назначението му в "Гранична полиция", със съмнителни случаи на раздаване на българско гражданство - в качеството му на заместник-началник на сектор „Миграция“ в МВР и член на съответната комисия към президентската администрация. Същият Андреев е бил и председател на Комисията за обществените поръчки в "Гранична полиция", която е сключвала договори за съвместна дейност с въпросния предприемач, уличен за трафик на нелегални мигранти. Всъщност оставката на Андреев изобщо не означава, че провалилият се началник се готви да напусне МВР. За него вече е подготвена нова длъжност – началник-отдел отново в сектор „Миграция“".

В тази връзка Григоров обвинява МВР, че разпъва политически чадър над "свои" сгафили кадри в системата на министерството. "Йотко Андреев е протеже на шефа на ВМРО Красимир Каракачанов“, твърди Григоров.

Мрачна прогноза

Според Валери Григоров, МВР и "Гранична полиция" от години са полигон за съмнителни, недовършени и противоречащи си „реформи“. Системата е издигнала стена между себе си и обществото, а заетите в нея се интересуват основно от това как да запазят статута и привилегиите си. Политическите назначения на некомпетентни, но послушни администратори, допълнително допринасят за провалите на МВР. Един от тези провали несъмнено е добре смазаният механизъм за трафик на бежанци и нелегални мигранти от югоизточната към западната граница на България. Цялата процедура по прехвърлянето отнема 3-4 дни.

„По границите се командироват полицаи, войска и жандармерия, а резултатите остават непроменени. В същото време структурата на "Гранична полиция" не се оптимизира, персоналът е сведен до 6 500 души при необходимост от почти двойно повече граничари“, отбелязва Григоров.

Статистиката говори красноречиво за ефикасността на действията по опазването на българските граници: през последния месец, сръбската гранична охрана е върнала на България 2 275 нелегално преминали границата мигранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови