Рияд скъса дипломатически отношения с Техеран

OFFNews 04 януари 2016 в 04:50 12429 3

Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран и евакуира своите представители от Техеран. Рияд даде 48 часа на иранските дипломати да напуснат кралството. 

Самолетът на саудитците е кацнал в Дубай на път за родината, съобщи "Ал Арабия". Външният министър Абдел ал Джубейр заяви, Рияд няма да позволи Ислямската република да подкопава сигурността на кралството, предаде Ройтерс. По думите му Иран води политика на дестабилизиране на целия район, като създава "терористични клетки" в Саудитска Арабия. 

Демонстранти запалиха посолството на Саудитска Арабия в Техеран в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Аятолах Нимр ан-Нимр в събота. Революционната гвардия на Иран обеща да отмъсти за смъртта на ан-Нимр, а духовният лидер Али Хаменей сравни саудитските екзекутори с убийците от групировката ИД. 

На иранския посланик в Саудитска Арабия бе връчена протестна нота по повод "враждебните изказвания" в Техеран. Малко по-късно същото направиха и съюзниците на Рияд от Персийския залив - Обединените арабски емирства, Кувейт и Бахрейн. 

Външните министри на Саудитска Арабия и Иран - Адел ал Джубейр и Джавад Зариф обаче, в отделни разговори с австрийския си колега Себастиан Курц заявиха, че техните страни не са заинтересовани от по-нататъшно покачване на напрежението помежду им, информира Ройтерс

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!