Forbes нарече премиера Борисов "дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър"

OFFNews 07 октомври 2016 в 18:00 66295 32

Авторитетното американско бизнес списание "Forbes" нарече българският министър-председател "дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър" в коментар, озаглавен "ООН има нов лидер: задкулисните игри зад избора". Негов автор е Мейлик Кайлан, сътрудник на Forbes, който пише и за Wall Street Journal.

Кайлан разказва кой е новият генерален секретар Антонио Гутериш, отбелязва, че партията на Меркел не го харесва и в противовес на неговата кандидатура е издигната тази на Кристалина Георгиева.

Текстът внушава, че чрез Ирина Бокова България е имала реален шанс да "блесне" на световната сцена:

"Имаше проблем - пише Кайлан. - България вече беше номинирала кандидат, може би водещият кандидат, Ирина Бокова - настоящият лидер на ЮНЕСКО. Всички знаеха, че руснаците искат източноевропеец, а Западът - да е жена. Затова първоначалният български кандидат Бокова изглеждаше идеалният избор. Това беше шанс за малката древна България да блесне на световната сцена."

Авторът пише, че е решението на България за смени Бокова с Георгиева е "безпрецедентно", че е направено внезапно,  зрелищно и в последния момент. За Бокова Кайлан пише, че е била на челни позиции.

"Последва катастрофа, както прогнозирах в предишни статии", пише авторът и допълва: "България изгуби шанса на хилядолетието да участва в управлението на света".

"Ако България беше нормална държава, министър-председателят сега би подал оставка и правителството би паднало. Защото решението за смяна на кандидатите беше на министър-председателя. Той постъпи така, въпреки че знаеше, че две трети от българските граждани предпочитат първия кандидат. Името му е Бойко Борисов - дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем съответстващо на традициите в региона.

Той излезе на преден план за първи път като телохранител на последния български комунистически лидер. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му", пише Кайлан.

Той е допълва, че Борисов е знаел, че Георгиева няма никакви шансове, че тя никога не би преодоляла руското вето.

"Всички други го знаеха. Дори аз го знаех", пише още Кайлан и на база финалното гласуване отново пише, че Бокова, дори и без подкрепата на България, се е представила отлично, което означава, че ако не е била смяната, е имала реалните шансове да спечели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11827

34

Victor Dachev

10.10 2016 в 15:01

Мда, това с двете трети са си пълни глупости. Не се научуиха тия хора да не питат в Кремъл, а в България.

14469

33

случайно прочетох

08.10 2016 в 12:45

Борисов, дали ще съди журналиста или си знае, че е "дълбоко посредствен, тъпоумен интригант-сървайвър" и ще се направи, че не го е чул или прочел;-)

12691

32

Емил Станоев

08.10 2016 в 12:08

Определението е идеално и няма нужда от допълнителни коментари.

12691

30

Емил Станоев

08.10 2016 в 12:05

Определението е точно и ясно . Няма нужда от допълнителен коментар.

9918

27

Пешо

08.10 2016 в 11:50

Абе Чичолина, ти го изкара някакъв последен бедняк тоя Путин?
Нали не говориш за оня Путин дето му счупиха главата в първите 15 минути на Червения Октомври (филма) ?
Защото човек като се разрови из нета и отсее чистата пропаганда и прочие -- според мен Владимир Владимирович Путин се разпорежда с поне 5000 млрд. долара -- и това е занижена оценка.