Антонио Гутереш - следващият генерален секретар на ООН

Съветът за сигурност подкрепи единодушно кандидатурата му за генерален секретар

OFFNews 06 октомври 2016 в 18:10 7225 2

В сряда стана ясно, че 67-годишният Антонио Гутереш е предпочетеният кандидат за генерален секретар на ООН. От гласувалите 15 членове на Съвета за сигурност 13 го подкрепиха, двама бяха без мнение, но нито един не го отхвърли.

Днес Съветът за сигурност подкрепи единодушно кандидатурата на бившия португалски премиер за генерален секретар на ООН. Очаква се процедурата по одобряването му от Общото събрание на ООН да бъде формалност, отбелязва АФП. Гутереш ще встъпи в длъжност на 1 януари догодина.

Имам само две думи, за да опиша какво чувствам в момента: благодарност и смирение, каза Гутереш в кратко изявление от Лисабон.

Чувствам смирение, когато мисля за огромните предизвикателства, които ни очакват, ужасяващата сложност на съвременния свят. Но смирение е необходимо и за да се служи на най-уязвимите, жертвите на конфликти, на тероризъм, на нарушения на човешките права, бедност и несправедливостите по този свят, заяви днес бившият португалски премиер.

Според експерти именно досегашната позиция на Гутереш и работата му, свързана с бежанците, е повлияла немалко за това да получи толкова силна подкрепа за генерален секретар на ООН.

Все пак бързото решение за това кой да заеме поста се оказа изненадващо, като се има предвид, че специалистите очакваха изборът да стане факт най-рано в края на октомври, а някои дори предвиждаха удължаване на мандата на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун и след началото на следващата година.

Гутереш беше фаворит и при предварителните гласувания, макар че САЩ и Великобритания настояваха новият генерален секретар на ООН да бъде жена, а Русия настояваше да е от Източна Европа.

Антонио Гутереш е роден в Лисабон през 1949 г. Завършил е Висшия технически институт.

Той е ревностен католик и в началото на политическата си кариера е свързван с няколко католически движения, а през 1974 г. става член на Социалистическата партия.

Гутереш започва бързо да се изкачва в йерархията, а през 1992 г. става лидер на партията.

На изборите през 1995 година социалистите побеждават, а Гутереш става премиер. Той и остава на поста 7 години.

По това време един от големите проблеми на страната е големият брой на наркомани, използващи хероин. В отговор на тази тенденция Гутереш прокарва закон за декриминализиране на всички наркотици и ходът му се оказва успешен. В момента броят на наркоманите в Португалия е пет пъти по-нисък от средния за ЕС. 

Антонио Гутереш напуска поста през 2002 г., след като партията му се проваля на местните избори.

През 2005 година става върховен комисар на ООН по въпросите за бежанците.

Експертите оценяват положително работата му в ООН, като посочват, че по време на ръководството му броят на чиновниците в щаб квартирата намалява, но работата се подобрява.

Гутереш е идвал и в България в качеството си на председател на Социалистическия интернационал. През 2004 година той е у нас по покана на Сергей Станишев и присъства на отбелязването на 113-ата годишнина от създаването на БСП на връх Бузлуджа.

 

Най-важното
Всички новини